S. Skvernelis: nuteistų parlamentarų mandatai turėtų būti naikinami kartu su teismo sprendimu

Seime žlugus Vytauto Gapšio apkaltai, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ partijos pirmininkas Saulius Skvernelis mano, kad nuteistų parlamentarų mandatai turėtų būti naikinami kartu su teismo sprendimu.

S. Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S. Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S. Skvernelis<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
S. Skvernelis<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
S. Skvernelis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
S. Skvernelis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martyna Pikelytė

Dec 29, 2023, 10:12 AM

„Esminis dalykas, ką ši situacija signalizuoja, kad pribrendome permainoms. Visgi, jei yra Aukščiausiojo Teismo (LAT) galutinis sprendimas ir asmuo dirbantis Seime yra nuteisiamas už padarytą nusikaltimą, tai Seime jokio balsavimo neturėtų būti, VRK turėtų naikinti Seimo nario mandatą“, – sakė buvęs premjeras, pridurdamas, kad analogiški sprendimai turėtų būti taikomi ir sulaukus Konstitucinio Teismo (KT) sprendimų.

Savo ruožtu, jis kritiškai vertina premjerės Ingridos Šimonytės siūlymą dėl atviro balsavimo apkaltų metu.

„Galbūt po to Seimo narys sulauks persekiojimo nuo jo aktyvių gerbėjų. Slapto balsavimo ir yra esmė, kad tai būtų objektyvu ir išreiškiama niekieno neįtakojama valia“, – teigė S. Skvernelis.

„Apie tai kalbėti yra visiškas populizmas, bet reikia padaryti sprendimus, kad tokių situacijų nebūtų antrą kartą“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad gruodį Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai. Po nepavykusios apkaltos dalis opozicijos penktadienį pradėjo rinkti parašus dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino Darbo partijos atstovą, Seimo narį Vytautą Gapšį. Teismas jam skyrė 4 su puse metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.