V. Mitalas: nepavykus V. Gapšio apkaltai, kartu su kitomis partijomis inicijuosime įstatyminius pakeitimus

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas teigia, kad reaguojant į nepavykusią įkalinimo bausme nuteisto „darbiečio“ Vytauto Gapšio apkaltą bus imamasi įstatyminių pokyčių. Parlamentaras tikina kartu su kitų partijų atstovais inicijuosiantis apkaltos instituto pakeitimus, numatančius, kad mandatas nuteistam Seimo nariui būtų naikinamas automatiškai. Taip pat Seimo vicepirmininkas tikina palaikantis ir slapto balsavimo parlamente naikinimą.

 V. Mitalas <br>D. Labučio (ELTA) nuotr. 
 V. Mitalas <br>D. Labučio (ELTA) nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2024-01-03 09:43

„Balsavimas dėl Gapšio atskleidė dalykus Seime. Man atrodo, kad atviro balsavimo įvedimas šiais atvejais yra vienas sprendimas. Kitas sprendimas – apkaltos instituto pakeitimas, kad kai yra teismo nuosprendis, tai neturi kilti pagunda niekam slėptis už savo imuniteto ir galėtų tas imunitetas nukristi automatiškai“, – Eltai teigė V. Mitalas.

„Jo turėjimas, manau, kad tokioje brandžioje šalyje kaip Lietuva bent jau teisės viršenybės požiūriu yra abejotinas. Tai šitą tikrai inicijuosime kartu su kitomis partijoms ir tada pavasario sesijoje bus galima pamatyti, ar Seimas ryžtasi pokyčiams, ar nesiryžta“, – sakė politikas.

ELTA primena, kad po nepavykusios apkaltos „darbiečiui“ V. Gapšiui vis dar vyksta diskusijos, kaip parlamentarui reikės suderinti savo kaip Seimo nario pareigas ir prievolę atlikti bausmę kalėjime. Todėl, siekiant ateityje užkardyti panašius teisinius kazusus, Seime gimsta iniciatyva keisti dalį įstatymų. Artėjančios Seimo sesijos metu ketinama teikti Konstitucijos pataisas, numatančias, kad dėl nuteisto parlamentaro mandato naikinimo būtų pavesta spręsti teismui.

Taip pat ketinama siūlyti Konstitucijos pataisas, kuriomis būtų atsisakoma Seimo narių teisinės neliečiamybės, bei Seimo statuto pakeitimus. Apie tokias iniciatyvas Eltai buvo užsiminęs konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimodoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui V. Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.