Lietuvoje baigiama kurti Konstantinopolio patriarchatui pavaldi bažnytinė struktūra: yra 10 parapijų ir aiškus vadovas

Penktadienį į Lietuvą iš Estijos atvyksta stačiatikių kunigas Justinusas Kiviloo, kuris baigs formuoti Konstantinopolio patriachatui pavaldžią bažnytinę struktūrą. Lietuvos stačiatikių kunigas Gintaras Sungaila džiaugiasi, kad naujasis egzarchato vadovas puikiai supranta Lietuvos istorinę atmintį ir yra gerai susipažinęs su Konstantinopolio hierarchine struktūra.

Stačiatikiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stačiatikiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2024, 9:27 AM

„Mes turime išbaigtą bažnytinę struktūrą. Yra ne tik kunigai, ne tik parapijos, bet ir aiškus tų parapijų vienas vadovas, kuris atskaitingas Konstantinopoliui“, – LRT radijui teigė G. Sungaila, pažymėdamas, kad šiuo metu Lietuvoje veikia 10 Konstantinopolio bažnytinei struktūrai priklausančių parapijų.

Visgi, pasak kunigo, kol kas Konstantinopoliui pavaldi stačiatikių bažnyčia Lietuvoje savo vyskupo neturės.

„Vietinė bažnyčia turėtų būti arba vyskupija, arba jeigu laikinai nėra vyskupo, tuomet bent jau katalikų bažnyčioje yra tokia samprata kaip apaštališkas administratorius, kai yra skiriamas tam tikrai teritorijai administratorius, kuris nebūtinai yra vyskupas. Ortodoksų bažnyčioje mes dar kol kas vyskupo neturime“, – sakė jis.

G. Sungaila džiaugėsi, kad į Lietuvą buvo paskirtas stačiatikių kunigas J. Kiviloo iš Estijos.

„Asmeniškai atrodo, kad tai pakankamai išmintingas sprendimas dėl to nes estai turi pakankamai panašią istorinę atmintį, netgi ir bažnyčios prasme jie prieš 30 metų išgyveno labai panašius įvykius į tuos, kuriuos išgyvenome šiandieną. Estas taip pat žino įvairias tarptautines kalbas, kuriomis gali susišnekėti Lietuvoje“, – sakė G. Sungaila.

„Tėvas Justinas moka ir graikiškai, yra tarnavęs ir Konstantinopolyje. Tai jis pažįsta abu pasaulius: ir Baltijos šalių gyvenimą, ir mūsų centro (Konstantinopolyje – ELTA) vidinį gyvenimą“, – pridūrė jis.

Pernai į Vilniuje į Lietuvą atvykęs Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I tikino, kad Lietuvoje atsirado galimybė pradėti kurti Ortodoksų Bažnyčios struktūrą, pavaldžią Konstantinopolio patriarchatui.

ELTA primena, kad prasidėjus karui Ukrainoje Rusijos Ortodoksų Bažnyčiai (Maskvos patriarchatui) priklausantys lietuviai dvasininkai Vladimiras Seliavko, Vitalijus Mockus, Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila ir Georgijus Ananjevas susilaukė savo vadovybės nemalonės.

Šie kunigai buvo pašalinti iš kunigų luomo Maskvos patriarchato sprendimu už tai, kad kritikavo Maskvos patriarchą Kirilą, kuris palaikė Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Visgi Lietuvos stačiatikių bažnyčia tuomet teigė, kad kunigai griežtų sprendimų susilaukė dėl priesaikos sulaužymo, melagingų pranešimų ir t.t. Tai buvo pirmas kartas nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kai ortodoksų dvasininkai susilaukė tokių nuobaudų.

Tuo tarpu vasario mėnesį Visuotinis Konstantinopolio patriarchatas oficialiai paskelbė, kad buvo peržiūrėtos Maskvos patriarchato iš kunigų luomo pašalintų Lietuvos kunigų Vladimiro Seliavko, Vitalijaus Mockaus, Vitalio Dauparo, Gintaro Sungailos ir Georgijaus Ananjevo pateiktos apeliacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.