Po šūviais pasibaigusio paauglių konflikto dėl Rusijos karo – policijos verdiktas

Policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl prieš šventes nutikusio incidento, kai kilusio konflikto metu paaugliai iš pneumatinio kalašnikovo sužeidė savo draugą.

Policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl prieš šventes nutikusio incidento, kai kilusio konflikto metu paaugliai iš pneumatinio kalašnikovo sužeidė savo draugą.<br> Lrytas.lt koliažas
Policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl prieš šventes nutikusio incidento, kai kilusio konflikto metu paaugliai iš pneumatinio kalašnikovo sužeidė savo draugą.<br> Lrytas.lt koliažas
Muštynės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Muštynės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kalašnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
Kalašnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
Policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl prieš šventes nutikusio incidento, kai kilusio konflikto metu paaugliai iš pneumatinio kalašnikovo sužeidė savo draugą.<br>123rf nuotr.
Policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl prieš šventes nutikusio incidento, kai kilusio konflikto metu paaugliai iš pneumatinio kalašnikovo sužeidė savo draugą.<br>123rf nuotr.
Policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl prieš šventes nutikusio incidento, kai kilusio konflikto metu paaugliai iš pneumatinio kalašnikovo sužeidė savo draugą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policija nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl prieš šventes nutikusio incidento, kai kilusio konflikto metu paaugliai iš pneumatinio kalašnikovo sužeidė savo draugą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 6, 2024, 11:55 AM, atnaujinta Jan 6, 2024, 11:56 AM

Kaip portalą lrytas.lt penktadienį informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja, šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl administracinių nusižengimų teisenos pradėjimo tėvams dėl jų valdžios nepanaudojimo.

Susipyko dėl Rusijos vykdomo karo

Primename, kad dar per Kalėdas feisbuke išplito susirūpinusios mamos įrašas – jos keturiolikmetį sūnų guminėmis kulkomis iš pneumatinio kalašnikovo esą apšaudė jo draugai. Konfliktas kilo po to, kai išsiskyrė paauglių nuomonės dėl Rusijos vykdomo karo Ukrainoje.

Vilniuje gyvenanti iš Rusijos kilusi Ira Novik dėstė, kad paaugliai susikivirčijo likus kelioms dienoms iki Kūčių. Namo tąkart grįžusią atžalą ji su vyru pamatė gerokai nusiminusią.

„Penktadienio vakarą sūnus Deividas grįžo namo iš pasivaikščiojimo su draugais. Niekada nemačiau tokios jo veido išraiškos, vyras irgi buvo pasibaisėjęs. Deividas vaikščiojo su klasioku (mes jį vadinsim Saša) ir draugu iš lygiagretės aštuntos klasės (tegu tai bus Miša). Nemanau, kad kol kas reikia minėti tikrus vardus ir kitus duomenis.

Miša iš namų atsinešė AK-74M – Kalašnikovo oro šautuvą, kuris šaudo plastikinėmis kulkomis. Lietuvoje tokie ginklai parduodami tik suaugusiems. Viskas nutiko mažame miške priešais Sašos namus. Po šaudymo į butelį, Saša ir Miša pradėjo šaudyti į Deividą. Jie šaudė paeiliui – buvo apie penkiasdešimt smūgių.

Laimei, daugiausia jų pataikė į žieminę striukę. Viena kulka pataikė į kairę blauzdą, antra – į dešinę (yra nuotrauka). Dar du – nugaroje, pėdsakų neliko“, – vardijo keturiolikmečio mama.

Pasak Iros, kiek anksčiau draugai picerijoje kalbėjosi apie politiką – tada jų nuomonės ir išsiskyrė.

„Saša ir Miša žiūri „1 kanalą“ ir remia Rusiją kare, o Deividas turi aiškią antirusišką poziciją. (...) Prieš šaudymą Saša įjungė „Wagner PEC“ himną. Abu berniukai gimė ir užaugo Vilniuje.

Kaip vėliau supratau iš pokalbio su tėvais, viena šeima laikosi apolitiškumo, antrojo berniuko tėvas – Lietuvos policininkas ir buvęs karininkas – „prieš bet kokį karą“, – aiškino Lietuvoje gyvenanti rusė.

Paauglio mama patikino, kad sūnus kelis kartus dar bandė pasprukti, tačiau draugai jį pagavo, apsupo ir šaudė toliau, vadino jį „banderovcu“.

„Deividas paprašė jų liautis, sakė, kad jam skauda, atsisėdo ant akmens ir verkė. Galiausiai jie atsiliko, palydėjo Deividą iki troleibuso stotelės ir atsiprašė. Miša sakė, kad taip nebebus, o Saša pridūrė: „Gal mes ir padarysime“, – rašė Ira.

Paauglio mama nurodė, kad sūnus mokosi sostinės Naujamiesčio mokykloje, kurioje ugdymas vykdomas rusų kalba.

„Sašos tėvas pažadėjo trenkti sūnui į veidą, bet aš prašiau to nedaryti. Mišos mama prašė neiti į policiją ir negadinti sūnaus gyvenimo, nes „jis nori būti kareivis“. Kitą dieną ji man vėl paskambino, sakė, kad paėmė sūnaus telefoną, tačiau sekmadienį Miša parašė Deividui per „Telegram“ ir Naujųjų metų proga pasiūlė 20 eurų dovanų“, – pasakojo Ira.

Situaciją žino ir vaiko teisių gynėjai

Maždaug prieš savaitę I.Novik pasidalijo naujienomis, jog su sūnumi jau lankėsi pas vaiko teisių specialistus.

„Jie kalbėjosi su manimi ir su Deividu atskirai. Oficiali išvada bus paruošta po Naujųjų metų atostogų, bet preliminarus nuosprendis yra toks: „Akivaizdu, kad esate gera ir draugiška šeima, o mūsų pagalbos nereikia“, – dalijosi mama.

Kiek anksčiau policijos atstovė J.Samorokovskaja patikino, kad šis įvykis užregistruotas gruodžio 23 d. apie 23.00 val. vakaro.

„Informacija perduota Vilniaus miesto antrajam policijos komisariatui. Pareigūnai renka medžiagą, bus atlikti visi veiksmai, ir po to priimtas procesinis sprendimas. Informacija taip pat bus perduota Vaiko teisių specialistams“, – portalą lrytas.lt tuomet informavo J.Samorokovskaja.

Savo ruožtu Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius portalui lrytas.lt atsiųstame komentare nurodė, kad vaiko teisių gynėjai jau taip pat žino apie šį incidentą.

„Atvejų, kai vaikai susižaloja patys ar sužaloja kitus vaikus šaunamaisiais ginklais, pasitaiko. Tad vaiko teisių gynėjai atkreipia visuomenės dėmesį, kad ginklas, nepaisant kokiai ginklų klasifikacijai priskirtas, yra ypatingai pavojingas vaikui.

Vaikai itin sunkiai gali susižeisti ir su mažiausiam pavojingumui priskiriamais pneumatiniais ginklais arba šeimos buityje naudojamais peiliais. Tad tėvams svarbu užtikrinti, kad tokie daiktai namuose būtų saugomi vaikams neprieinamoje vietoje“, – komentavo G.Batulevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.