V. Benkunskas apie desovietizacijos komisijos sprendimus dėl gatvių pavadinimų: neatmestina, kad jie bus pakeisti

Pirmadienį Desovietizacijos komisijai nurodžius, kad Petro Cvirkos aikštės ir Liudo Giros gatvės pavadinimai propaguoja totalitarinį režimą, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas neatmeta galimybės, kad objektai gali būti pervadinti.

V.Benkunskas<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
V.Benkunskas<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
V.Benkunskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Benkunskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Benkunskas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
V.Benkunskas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
V.Benkunskas<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
V.Benkunskas<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Martyna Pikelytė

Jan 9, 2024, 1:35 PM

„Mūsų Istorinės atminties komisija trečiadienį ketina šį klausimą svarstyti. Žinau, kad mes turime kelias gatves, kurios yra tapusios diskusijų objektais: L. Giros gatvė, Rusų gatvė. Matyt, kad šiame geopolitiniame kontekste yra reikalinga peržiūrėti dar sovietmečiu suteiktų gatvių pavadinimus ir neatmestinas variantas, kad tie pavadinimai gali būti pakeisti“, – Eltai teigė V. Benkunskas.

Vilniaus miesto mero teigimu, apie gatvių pavadinimų keitimą reikia kalbėti su jose gyvenančiais žmonėmis. Pasak jo, pagrindo šioms diskusijoms yra.

„Aš matyčiau prasmę diskutuoti ir su gyventojais šnekėti, galbūt inicijuoti apklausas. Nebūtinai reikia lėkti skubiai priimti sprendimus, bet diskusijai ir vietos ir laiko kontekstas yra atsiradęs“, – sakė V. Benkunskas.

ELTA primena, kad pirmadienį posėdžiavusi Desovietizacijos komisija nusprendė, jog Vilniuje esančios Petro Cvirkos aikštė ir Liudo Giros gatvė propaguoja totalitarinį režimą bei turi būti pervadintos.

Nuo 2023 metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

2022 metų gruodį Seimo priimtas įstatymas taip pat sudaro prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, numatyta atlikti LGGRTC ir savivaldybių institucijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.