Riaušių prie Seimo byloje liudijęs policijos pareigūnas: mes žmonių neprovokavome

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį tęsė 2021 m. riaušių prie Seimo bylos nagrinėjimą. Teisme apklaustas policijos pareigūnas Mantas Versekys pasakojo, kad prie parlamento susirinkusi minia buvo agresyvi, į pareigūnus mėtė įvairius daiktus. Anot jo, patys policijos pareigūnai prie Seimo surinkusių žmonių neprovokavo.

Riaušių prie Seimo byla<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Riaušių prie Seimo byla<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Gytis Pankūnas

Jan 10, 2024, 12:40 PM, atnaujinta Jan 10, 2024, 12:41 PM

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas M. Versekys pasakojo, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. jis su kitais pareigūnais vyko prie Seimo užtikrinti viešąją tvarką, kadangi buvo pranešta apie neramumus prie parlamento.

„Žmonės nesiskirstė, nesilaikė Susirinkimų įstatymo. (...) Matėme daugybę žmonių, kurie rėkė, šaukė, buvo agresyviai nusiteikę mūsų atžvilgiu. Žmonės spardė pareigūnų skydus, mėtė akmenis, vandens buteliukus“, – dėstė liudytojas.

„Bandėme žmones atitraukti nuo Seimo, nes jie nesilaikė tam tikro atstumo nuo Seimo“, – pridūrė M. Versekys.

Pareigūnas teigė matęs sužeistus savo kolegas dėl į juos mėtomų daiktus. M. Versekys tvirtino, kad į jį patį pataikė ne vienas iš minios sviestas daiktas, tačiau jį apsaugojo speciali apranga ir skydas.

„Į mane buvo pataikyta. Jei ne apsaugos priemonės, būčiau sužalotas. (...) Turėjau skydą, mačiau, kad akmenys man skrenda į galvą“, – sakė policijos pareigūnas.

M. Versekys patvirtino, kad ikiteisminio tyrimo metu jis buvo atpažinęs kelis kaltinamuosius byloje, tarp kurių – ir kovinio sporto atstovą Arnoldą Misiūną.

Liudytojas, atsakinėdamas į kaltinamųjų, jų gynėjų klausimus, tvirtino, kad policijos pareigūnai prie Seimo siekė užtikrinti viešąją tvarką, ragino susirinkusiuosius nepažeidinėti įstatymų.

„Mes žmonių neprovokavome“, – pažymėjo liudytojas.

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys  pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.