Teismas atnaujins britų investuotojo bylą prieš Lietuvos banko savivalę

Rytoj, sausio 16 d., Vilniaus apygardos administracinis teismas pratęs užsienio investuotojo Nigel Green skundo prieš Lietuvos banką nagrinėjimą.

Rytoj, sausio 16 d., Vilniaus apygardos administracinis teismas pratęs užsienio investuotojo Nigel Green skundo prieš Lietuvos banką nagrinėjimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rytoj, sausio 16 d., Vilniaus apygardos administracinis teismas pratęs užsienio investuotojo Nigel Green skundo prieš Lietuvos banką nagrinėjimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 4:22 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 9:24 AM

Žinomas užsienio investuotojas, tarptautinis finansų ekspertas, Lietuvos teismui apskundė neįprastą teisinėje praktikoje Lietuvos banko sprendimą, nurodžiusį parduoti visas jam priklausančias Lietuvos įmonės „de Evere e-Money“ akcijas prieš jo valią.

Vilniaus apygardos teismas šią bylą pradėjo nagrinėti pernai rugsėjį, gavęs N.Green skundą.

Anot teisininkų, ši byla yra svarbi Lietuvai, formuojanti naują teisinę praktiką ir atsakysianti į esminį klausimą apie tai, ar Lietuvos bankas turi neribotą diskreciją, pasikliaunant vien tik abejonėms, pašalinti akcininkus prieš jų valią iš elektroninių pinigų įstaigų ir neribotam laikui pripažinti šiuos akcininkus praradusius nepriekaištingą reputaciją.

Vienas garsiausių pasaulio finansinių investuotojų N.Green, Lietuvos banko buvo įpareigotas parduoti jam priklausančios Lietuvos finansinių paslaugų įmonės „Devere Money“ akcijas. Bankas tokį sprendimą grindė tuo, kad neva kelios su N.Green susijusių kitų įmonių užsienyje administracijos vadovai padarė administracinius nusižengimus, ir dėl to, Lietuvos banko nuomone, N.Green neatitinka nepriekaištingos reputacijos.

Anot N.Green advokatų, dėl tokių Lietuvos banko veiksmų susiklostė paradoksali situacija, kuomet Lietuvos bankas prieš akcininko valią įpareigojo pastarąjį perleisti visas jo turimas akcijas (investicijas) Lietuvoje.

„Toks reguliatoriaus sprendimas pritaikytas mano klientui, jį įpareigojo parduoti jam teisėtai priklausančio verslo akcijas. Tokiu sprendimu Lietuvos bankas tiesiogiai kišosi į kliento nuosavybę, priverčiant jį atsisakyti savo turto prieš jo valią“, – yra sakęs advokatų kontoros „Sorainen“ partneris, advokatas Kęstutis Švirinas.

Pasak advokato K.Švirino, Lietuvos teismas taip pat privalės atsakyti į klausimą: ar sankcijos gali būti taikomos prieš asmenį, remiantis faktais ir įvykiais, kuriuose toks asmuo nedalyvavo ir neturėjo jokios įtakos jiems.

„Ir tai teismai turės pagrįsti remiantis Europos Sąjungos teisės taikymo aspektu, kadangi Lietuva neturi teisės išsiskirti iš kitų ES valstybių su neribota savo institucijų diskrecija reguliuojant atitinkamą verslo sritį“, – pažymi teisininkas.

Lietuvos banko priimtas sprendimas investuotojui N.Green buvo labai netikėtas, sustabdęs jo ilgalaikes investicijas mūsų šalyje. Anot investuotojo, visi įrodymai rodo, kad Lietuvos banko veiksmai buvo neproporcingi, nepagrįsti, sukėlę dešimties milijonų eurų žalą ne tik jam, bet dar didesnę ir visai Lietuvos investicinei aplinkai.

Investuotojas valdo pasaulinę finansinių paslaugų organizaciją, kuriai priklauso tokios bendrovės kaip „Acuma“, investicinės bankininkystės bendrovė Mauricijuje „deVere Investment Banking“, viena didžiausių pensijų konsultacijų Jungtinėje Karalystėje „Work place solutions“, draudimo paslaugų tiekėjas „Providence life“, finansinių konsultacijų tinklas „Global net“ ir daugelis kitų. N. Green buvo vienas pirmųjų pasaulio verslininkų investavusių į technologines įmones, pastaraisiais metais nuosekliai investuoja į tarptautines kompanijas tokias kaip „Amazon“ ir „Apple“. Jis taip pat yra specialusis tarptautinis patarėjas užsienio šalių vyriausybėms, siekiančioms pagyvinti savo ekonomiką, jo „YouTube“ kanalas peržiūrėtas 18 mln. kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.