VRM: prie civilinės saugos informacinės kampanijos jungiasi Lietuvos Raudonasis Kryžius

Trečiadienį pasirašyta trišalė Vidaus reikalų ministerijos (VRM), Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos – bendradarbiavimo sutartis. Ja siekiama stiprinti visuomenės švietimą civilinės saugos srityje, suteikti gyventojams daugiau informacijos apie pasirengimą galimoms karo ir kitoms grėsmėms, gerinti savisaugos kultūrą.

Lietuvos raudonasis kryžius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos raudonasis kryžius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 1:29 PM

„Pasikeitus saugumo situacijai regione, nuo šiol mus jungs ir kitas bendras tikslas – suteikti šalies gyventojams būtinų žinių, kaip elgtis ekstremaliųjų situacijų, karo metu. Bendradarbiavimas su tokiu partneriu padės sėkmingai tęsti civilinės saugos informacinę kampaniją“, – sako vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev.

„Nevyriausybinių organizacijų pagalba yra vienas iš mūsų ramsčių civilinėje saugoje“, – pridūrė jis.

Bendradarbiaujant civilinės saugos srityje bus apmokomi Raudojo Kryžiaus draugijos savanoriai, kurie vėliau visų Lietuvos savivaldybių gyventojams tiesiogiai teiks aktualią informaciją, kaip elgtis išgirdus perspėjimo sireną, kaip pasiruošti galimoms karinėms grėsmėms ar ištikus kitoms galimoms gamtinio, techninio pobūdžio nelaimėms.

Savanoriai bus įtraukiami į pratybas, padės parengties pareigūnams vietoje, bendradarbiaus vykdant įvairias civilinės saugos projektines veiklas. Taip pat bendromis pastangomis bus didinamas svetainės www.lt72.lt bei Lietuvos Raudonojo Kryžiaus humanitarinio pagalbos numerio 111 žinomumas.

„Raudonojo Kryžiaus pagrindinė misija – padėti įvairiose krizėse. Šalia pagalbos vykdome kitą veiklą – norime, kad visuomenė būtų atsparesnė krizėms“, – sako Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

Didinant visuomenės atsparumą grėsmėms ir gyventojų informuotumą jau vyksta Vidaus reikalų ministerijos bendradarbiavimas su nevyriausybiniu sektoriumi: vietos bendruomenėmis, Katalikų bažnyčia, žmonių su negalia organizacijomis, rengiami mokymai ir civilinės saugos pamokos mokyklose.

Prieš metus Vidaus reikalų ministerija inicijavo plataus masto informacinę kampaniją „Esame komanda – turime planą“, kurti pasiekė daugiau nei 2 mln. šalies gyventojų, ekstremaliosioms situacijoms pasiruošti skirtos interneto svetainės www.lt72.lt lankomumas išaugo trigubai, o naujausia Vidaus reikalų ministerijos apklausa rodo, kad šią svetainę žino beveik 40 proc. gyventojų.

„Mes norėtume, kad šis skaičius būtų 100 proc., kad visi gyventojai žinotų, kaip pasiruošti ekstremalioms situacijoms“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius.

Per 1,5 metų šalyje kartu su savivaldybėmis sukurtas 3255 priedangų tinklas gyventojų apsaugai nuo oro pavojaus ir netiesioginio apšaudymo. Pavojaus atveju esamose priedangose tilptų apie 856 (iš 2 857) tūkst. šalies gyventojų. Pasitikrinti, kurioje vietoje yra artimiausia priedanga, gyventojai gali paspaudę nuorodą https://lt72.lt/kolektyvines-apsaugos-statiniai-priedangos-ir-rusiai/.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos nuolat kontaktuoja su savivaldybių vadovais, siekdamas padėti spartinti potencialių priedangų identifikavimą ir parinkimą. Galimybių įrengti priedangas ieškoma ir bažnytinės paskirties pastatuose.

Naujausiais duomenimis, 47 proc. gyventojų šalyje žino, kur ieškoti informacijos apie tai, kur yra artimiausia priedanga. Lietuvoje atnaujinama, plečiama ir gyventojų perspėjimo sistema – įsigytos 197 sirenos. Iš viso jų šalyje – 927

Stiprinami viešojo sektoriaus žmogiškieji ištekliai – civiline sauga šalies savivaldybėse ir ministerijose rūpinsis 74 parengties pareigūnai, kurie yra atsakingi už civilinės saugos veiklų koordinavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.