A. Mazuronis nemano, kad reikėtų atsisakyti įkalinto V. Gapšio patarėjų komandos: jie padeda rengti įstatymo projektus

Valdantieji teigia iki Seimo pavasario sesijos pradžios sieksiantys parengti įstatyminius pakeitimus, numatančius, kad šiuo metu bausmę įkalinimo įstaigoje atliekantis parlamentaras Vytautas Gapšys netektų jam priklausančios patarėjų komandos. Visgi Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis teigia, kad nėra taip, jog nuteistojo parlamentaro pagalbininkai neturėtų veiklos. Pasak „darbiečių“ lyderio, šiuo metu bausmę įkalinimo įstaigoje atliekantis parlamentaras sugeba inicijuoti tam tikrus įstatyminius pakeitimus, kuriuos jam parengti padeda patarėjai.

Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Jan 23, 2024, 12:41 PM

„Gapšys yra radęs jiems veiklos. Ir aš pats bent porą teisės aktų pasirašęs, kuriuos mes kartu su Gapšiu užregistravome“, – Eltai teigė A. Mazuronis.

„Tai tie teisės aktai yra registruojami, mes juos esame pasiruošę Seimo salėje pristatyti, juos ruošia Gapšio komanda su Gapšiu pasiderinę“, – pridūrė jis, tikindamas, kad darbas įkalinimo bausmę atliekančio parlamentaro komandoje tikrai vyksta.

A. Vyšniauskas: matau galimybę naikinti V. Gapšio patarėjų komandą

Konservatorių frakcijos Seime narys Andrius Vyšniauskas teigia, kad iki pavasario sesijos valdantieji ketina parengti Seimo statuto pakeitimus, kuriais būtų naikinami V. Gapšio patarėjų etatai.

„Aš matau galimybę tai eliminuoti. Tai yra paprasta statuto pataisa, kuri aiškiai numatytų, kad taip kaip nėra mokamas atlyginimas asmeniui, kuris yra įkalintas, kaip nėra mokamos jo veiklai skiriamos lėšos, taip ir nėra mokami atlyginimai patarėjams, padėjėjams“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Aš matau tokio sprendimo galimybę ir artėjant sesijai mes turėsime koalicijos pasitarimus, kaip tai spręsime“, – pridūrė jis.

Visgi vieningos nuomonės tarp valdančiųjų dėl iniciatyvos naikinti V. Gapšio patarėjų etatus – nėra. Pavyzdžiui, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma svarsto, kad tokie pakeitimai gali būti konstituciškai nepagrįsti.

„Aš pats to klausimo nekėliau, nes turiu šiek tiek konstitucinių abejonių. Juk jeigu Seimo narys išlaiko Seimo nario statusą, neturėdamas beveik galimybės dirbti Seimo nario darbo, jo talkininkų visiškas nuėmimas – klausimas, ar galėtų būti konstituciškai pagrįstas“, – Eltai sakė J. Razma.

Pasak parlamentaro, šių pareigybių naikinimas būtų tam tikra skriauda ir Darbo frakcijai.

A. Mazuronis iniciatyvos nepalaiko

Reaguodamas į parlamentarų ketinimus naikinti V. Gapšiui priklausančių patarėjų etatus, A. Mazuronis akcentuoja, kad svarbiausia, jog šie pakeitimai nebūtų orientuoti į konkretų Seimo narį.

„Jeigu kažkokios iniciatyvos yra, tai aš tikrai nesiginčiju, nekvestionuoju. Visos iniciatyvos turi turėti teisę. Tik visiems, kas tas iniciatyvas kelia, siūlau nepamiršti, kas tie reikalavimai viena ar kita forma turės galioti ne tik Gapšio padėjėjams, bet visiems Seimo narių padėjėjams“, – akcentavo A. Mazuronis.

„Tai bus labai gera proga peržiūrėti visų Seimo narių sąrašus ir pažiūrėti, kaip dirba kitų Seimo narių padėjėjai. Per tą filtrą, kurį Gapšiui nori uždėti, reikėtų perfiltruoti visų Seimo narių padėjėjus ir tiesiog matysis bendras vaizdas“, – sakė Darbo partijos pirmininkas.

Šiuo metu V. Gapšio komandoje dirba 4 patarėjai.

ELTA primena, kad pernai, gruodį, Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

2023 m. lapkričio 22 d. Apeliacinis teismas pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui V. Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamentarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.