Kandidatų į prezidentus – jau mažiau: Ž. Pinskuvienė išdėstė, kodėl išsiskyrė partijos ir M. Varaškos keliai

Kazlų Rūdos mero Manto Varaškos prezidentinės svajonės bent kuriam laikui padėtos atgal į stalčių. Savaitgalį jis pranešė, kad traukiasi iš prezidentinės kovos. Tiesa, kovos ringą jis palieka ne savo noru – kandidato neberemti nusprendė M.Varaškos užnugariu turėjusi būti Lietuvos regionų partija.

Živilė Pinskuvienė ir Mantas Varaška.<br>T.Vinickos (ELTA) nuotr.
Živilė Pinskuvienė ir Mantas Varaška.<br>T.Vinickos (ELTA) nuotr.
Živilė Pinskuvienė ir Mantas Varaška.<br>T.Vinickos (ELTA) nuotr.
Živilė Pinskuvienė ir Mantas Varaška.<br>T.Vinickos (ELTA) nuotr.
Jonas Pinskus ir Živilė Pinskuvienė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Jonas Pinskus ir Živilė Pinskuvienė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Mantas Varaška.
Mantas Varaška.
Mantas Varaška.
Mantas Varaška.
Jonas Pinskus.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Pinskus.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Pinskus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Pinskus.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Pinskus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 6:01 AM

Dar rugsėjo pabaigoje buvo pranešta, kad parlamentaro Jono Pinskaus vadovajama Lietuvos regionų partija šalies vadovo rinkimuose rems nepartinio Kazlų Rūdos mero M.Varaškos kandidatūrą. Apie siekį dalyvauti rinkimuose jis buvo informavęs dar kiek anksčiau.

Sulaukęs partinio palaikymo Kazlų Rūdos meras kaipmat puolė ruošti prezidentinę programą. Lapkritį ją pristatė visiems partijos nariams, kaip pasakojo portalui lrytas.lt, tuomet „Messenger“ programėlėje sulaukė daug širdelių ir patiktukų.

Tačiau jau gruodžio viduryje, prieš pat gražiausias metų šventes, įvyko lemtingas Lietuvos regionų partijos tarybos posėdis, kuriame M.Varaška negalėjo dalyvauti, nes turėjo nedarbingumą, po jam atliktos operacijos sunkiai galėjo pajudėti.

Po šio posėdžio, praėjusių metų gruodžio 16 dieną, jis sulaukė skambučio, kad partija nusprendė prezidento rinkimuose jo neberemti. Priežastis – neįtikusi kandidato programa.

Pagrindiniais savo programos punktais politikas pasidalijęs ir viešai. Joje pirmu numeriu žadama išsaugoti tautą – į Lietuvos regionus su mokesčių, švietimo lengvatomis grąžinti bent 100 tūkst. išeivių. Akcentuojama moters ir vyro, kaip tautos tęstinumo, svarba.

Programoje be kita ko nurodoma, kad dalis krašto apsaugos lėšų turi būti skiriama bendrų kelių, tiltų gerinimui.

Tiesa, paties M.Varaškos toks buvusių bendražygių paaiškinimas, kad jo neberemti nuspręsta dėl esą netinkamos rinkiminės programos, neįtikino.

„Jokių konkrečių priekaištų aš negavau. Atvirkščiai. Komisijoje, kurioje buvo aštuoni partijos žmonės, mes programą suderinome, dar gruodžio pirmomis dienomis viskas buvo aišku, „Messenger“ grupėje viskas buvo palydėta širdelėmis ir laikais, taip kad tai nebuvo ta priežastis“, – portalui lrytas.lt pažymėjo jis.

Kazlų Rūdos meras įsitikinęs, kad programa čia niekuo dėta, partijos atsitraukimą lėmė visai kitos priežastys, tačiau kokios, politikas tikino nežinąs.

„Buvo pranešta, kad partijos taryba nepritarė kandidato programai. Kam, kokiai vietai, kuriems teiginiams – niekas nebuvo detalizuota. Ir taškas. Tikros priežastys? Nežinau, tikrai nebeįdomu, turiu savo darbus, užsiėmimus. Koncentruojuosi į kitas veiklas“, – situaciją komentavo politikas.

M.Varaška pasakojo, kad po kurio laiko dar buvo susitikęs su J.Pinskumi, tačiau iš jo nieko konkretaus esą taip pat neišgirdo: „Dar kartą prašiau įvardyti, kokios yra programos problemos. Jokių konkrečių priekaištų neišgirdau.“

Be partijos finansinio ir kitokio užnugario likęs M.Varaška prezidento rinkimuose nusprendė nedalyvauti. Ar buvę bendražygiai iš tiesų turi kitą kandidatą, jis tvirtino nežinąs.

„Neįsivaizduoju. Tai – nebe mano reikalas. Partija yra laisva daryti, ką tik nori, kaip tik nori, pagal savo nuostatas. Tai yra jos laisva valia. Ne, jokiu būdu (nesu nusivylęs). Matote, aš nesu politikoje naujokas. Puikiai žinau, kokios intrigos ir povandeninės srovės yra politikoje.

Supratau, kad gali būti visko, visokių iššūkių ir intrigų“, – kalbėjo jis.

Ž.Pinskuvienė: išsiskyrė pozicijos dėl dviejų esminių klausimų

Nors su pačiu partijos pirmininku J.Pinskumi portalui lrytas.lt susisiekti nepavyko, kodėl iš tiesų išsiskyrė Lietuvos regionų partijos ir M.Varaškos keliai sutiko pakomentuoti Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

Ji teigė nustebusi, kai savaitgalį pamatė feisbuke M.Varaškos įrašą apie tai, kad šis nebedalyvaus prezidento rinkimuose, nes pati partija šį sprendimą buvo priėmusi dar prieš mėnesį.

Ž.Pinskuvienė patikino, kad partijos tarybos sprendimas iš tiesų buvo susijęs su programinėmis nuostatomis – esą išsiskyrė partijos ir jos remiamo kandidato pozicija Nekilnojamojo turto (NT) mokesčio klausimu.

„Mes aiškiai sutarėme, kad turime suderinti pagrindines partijos nuostatas. Tai, kad mes jį remiame, nereiškia, jog vien tik mūsų partijos žmonės turi dirbti, ne vien tik mūsų partija viską finansuoja, nes mes turime į viską žiūrėti atsakingai. Nesame turtinga partija. Yra treji rinkimai ir visi yra svarbūs.

Partijos pirmininkas buvo sudaręs darbo grupę, skirtą susiderinti visas programines nuostatas. Mūsų partijos pozicija yra labai aiški ir griežta vienu vieninteliu klausimu – tai yra NT mokestis pirmajam būstui. Mes esame kategoriškai prieš.

Manto pozicija išliko tokia, kad šitas mokestis turi būti, bet pinigai turi nueiti savivaldybei. Iš esmės jis yra už šitą mokestį. Jam niekaip nepavyko suvienyti partijos narių, kad partija galėtų dėl jo dirbti ir jį palaikyti“, – portalui lrytas.lt komentavo Ž.Pinskuvienė.

Tiesa, ji atkreipė dėmesį, kad taip pat išsiskyrė M.Varaškos ir Lietuvos regionų partijos pozicija dėl santuokos. Tačiau kaip, merė nenorėjo detalizuoti.

„Pagrindiniai du dalykai – NT ir santuokos. Mūsų partijos žmonės, kurie buvo darbo grupėje, norėjo labai aiškios ir griežtos pozicijos dėl šeimos sampratos. Ir šioje vietoje nesusiderinome“, – kalbėjo Ž.Pinskuvienė.

„Jo poziciją tiek laidose, tiek pranešimuose žmonės supranta dviprasmiškai“, – paprašyta patikslinti, ką turi omenyje, atsakė politikė.

Dėl to, kad partija liko be kandidato į prezidentus, Ž.Pinskuvienė sakė nematanti tragedijos, nes svarbiausia, anot jos, yra laikytis savo programinių nuostatų. Ar partija kels arba rems kitą kandidatą prezidento rinkimuose, bus sprendžiama dar šią savaitę.

Apskritai merė teigė jokio pykčio M.Varaškai nelaikanti, gerbianti jį kaip merą, tačiau prezidento tikslai bei pažadai, jos teigimu, turi būti visai kitokie, nei Kazlų Rūdos mero.

„Aš nebuvau toje darbo grupėje, kurioje buvo derinamos programinės nuostatos, bet kiek iš išorės girdėjau, yra nesuderinamumas. Partija nori labai aiškios ir griežtos pozicijos tais klausimais, kuriuos aš įvardijau, o iš Manto tos aiškios pozicijos žmonės negavo.

Programa yra visiškai neprezidentinė, daugiau skirta Seimo ar mero rinkimams. Prezidentinė programa turėtų būti šiek tiek kitokia“, – apibendrino Ž.Pinskuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.