Vilniaus vaikų darželyje – šokiruojantis darbuotojų elgesys: grasino, kad išmes pro langą, įtaria ir fizinį smurtą

Vilniaus lopšelis-darželis „Žvangutis“ atsidūrė po padidinamuoju stiklu. Slapta daryti garso įrašai, kuriais dalijasi vaikų tėvai, atskleidė, kad šios ugdymo įstaigos darbuotojos su vaikais elgėsi itin žiauriai, įtaria ne tik psichologinį, bet ir fizinį smurtą.

Vaikų darželis.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Vaikų darželis.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Vaikų darželis.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Vaikų darželis.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Vaikų darželis.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Vaikų darželis.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Vaikų darželis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vaikų darželis.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 29, 2024, 3:21 PM, atnaujinta Jan 29, 2024, 3:53 PM

Tiesa, darželio darbuotojos iš pareigų jau atleistos – aiškėja, kad baisius išgyvenimus vaikai patyrė dar praėjusiais metais.

Pastebėjo gerokai pasikeitusį elgesį

Apie situaciją sostinės Rinktinės gatvėje esančiame darželyje pirmadienį pranešė portalas lrt.lt. Portalo kalbinti keturių vaikų tėvai pasakojo, kad jų atžalos vienu metu tapo agresyvios, namo grįždavo nevalgiusios, verkdavo naktimis, atsirado rimtų sunkumų einant į tualetą.

„Prasidėjo naktiniai košmarai, ji nevalgydavo namie. Galvojome, gal nauja aplinka. Bet prasidėjo tokios kalbos: atsisėda ant puoduko ir sako, aš bijau sisioti. Vieną dieną ji sako, atsargiai su peiliu, aš tau nupjausiu nosį, sėdėsi subintuota.

Kitą dieną sako, aš bijau valgyti, nes išsitepliosiu“, – portalui lrt.lt apie nerimą keliantį savo dukros elgesį pasakojo mama Laura.

Tėvai tikino pastebėję, kad vaikai nuolat buvo tiesiog išbadėję, o ėjimas į tualetą jiems „tapo trauma“. Vėliau esą paaiškėjo, kad mažyliai gaudavo tik pusę maisto porcijos, kad į tualetą net neitų.

Galiausiai tėvams kilo rimtų įtarimų, kol vieną dieną savo atžalas kai kurie nusprendė į darželį atvesti su pasiklausymo įranga. Tai, ką išgirdo, tiesiog paliko be žado.

„Kad tu prisišikus, Jėzus Marija. Ir ko tu ateini prisidirbus, kodėl nesakai? Nežinai? Tu nieko nežinai, tu tik verkti moki“, – šaukė viena darbuotoja.

„Aš tave išvarysiu iš čia, pro langą išmesiu“, – girdima kitame įraše.

„Einam. O tu vat sėdėsi ir niekur neisi, jei darai į kelnes. Pažiūrėk, visi vaikučiai daro, kodėl bijai? <...> Nežinai? Tu nieko nežinai. Tu žinai tik baubti ir apsišikti iki ausų. Tpfu, kokia smarvė“, – piktinosi kita darbuotoja.

Mamos portalui lrt.lt pasakojo, kad vaikus moterys vadino „šlykštynėmis“, „durnais, kaip aulas“, esą buvo kartojama, kad jie blogai elgiasi ir todėl jų nemyli.

Yra požymių, kad vaikai darželyje patyrė ir fizinį smurtą, buvo tampomi.

Darželyje nebedirba

„Žvangučio“ direktorė Ramunė Vėželytė naujienų portalui lrytas.lt nurodė, kad visos itin šiurkščiai su vaikais besielgusios specialistės darželyje jau nebedirba. Ji pati tokį elgesį traktuoja kaip smurtą.

„Apmaudu, kad pedagogo darbą dirbantys žmonės taip apskritai gali pasielgti, kai turėtų būti pavyzdys tiek savo ugdomiems vaikams, tiek aplinkiniams. Toks elgesys netoleruotinas ir visiškai nepateisinamas. Darželyje dirbusių pedagogų elgesį vertinu kaip žodinį smurtą prieš vaikus.

Smurtavusios darbuotojos atleistos prieš du mėnesius: viena iš karto po tėvų susitikimo, kitos dvi pripažintomis stebėtojomis, taip pat atleistos iš darbo pačių prašymu“, – komentavo ji.

Pasak R.Vėželytės, tėvų grupelė į administraciją kreipėsi praėjusių metų lapkričio 17-ąją, iki tol kreiptasi nebuvo.

„Tą pačią dieną, iš karto po pokalbio su tėvais, įvyko pokalbis su grupės darbuotojais. Kitą dieną surengtame bendrame susitikime su grupės tėvais, darbuotojais ir Vaikų gerovės komisijos nariais, susipažinome su žodiniais smurtiniais faktais prieš vaikus (vienas darbuotojas keldamas balsą grasino, įžeidinėjo vaikus, kiti du darbuotojai – tylėjo, nereagavo).

Buvo kreiptasi Vaiko psichologinę pagalbos tarnybą konsultacijai, informuotas Savivaldybės Ikimokyklinis skyrius ir Valstybės Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, policija.

Visi darželio darbuotojai išklausė mokymus, temomis: „Patyčių ir smurto atpažinimas ir stabdymas“, „Streso įveikimas: šiandien ir kasdien“, „Pedagogas – vaiko autoritetas. Taisyklės ir ribos“, „Darželyje – skirtingi vaikai ir problemos. Kaip suvaldyti situacijas?“ ir pravesti seminarai, išdalinta Smurto ir patyčių prevencijos medžiaga, pakartotinai aptartas „Smurto ir patyčių prevencijos ir intervencijos vykdymo tvarkos aprašas“, – dėstė „Žvangučio“ direktorė.

Pasak R.Vėželytės, šis atvejis darželyje yra vienintelis.

„Pedagogų trūksta, tačiau šiuo metu jau dirba naujas mokytojo padėjėjas. Po incidento darželio grupėje liko 10 ugdytinių, darželį nusprendė palikti 7 vaikų tėveliai“, – nurodė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.