Teismas panaikino leidimą Vaiko teisių apsaugos tarnybai iš Vilčinskų paimti jų vaikus

Kauno apygardos teismas pirmadienį panaikino kito teismo nutartį, kuria buvo leista Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai (VVTAĮT) iš Mindaugo ir Ingos Vilčinskų paimti tris jų nepilnamečius vaikus.

Inga ir Mindaugas Vilčinskai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Inga ir Mindaugas Vilčinskai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Vaikų pagrobimu įtariami sutuoktiniai Vilčinskai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Vaikų pagrobimu įtariami sutuoktiniai Vilčinskai.<br>R.Vilkelio nuotr.
M.Vilčinskas įtariamas savo vaikų pagrobimu.
M.Vilčinskas įtariamas savo vaikų pagrobimu.
Vaikų pagrobimu įtariami sutuoktiniai Vilčinskai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Vaikų pagrobimu įtariami sutuoktiniai Vilčinskai.<br>R.Vilkelio nuotr.
M.Vilčinskas įtariamas savo vaikų pagrobimu.
M.Vilčinskas įtariamas savo vaikų pagrobimu.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 9:13 AM, atnaujinta Jan 30, 2024, 9:15 AM

Kaip nurodoma Kauno apygardos teismo pranešime spaudai, sprendimą leisti VVTAĮT iš M. ir I. Vilčinskų paimti tris jų nepilnamečius vaikus 2023 m. gegužę buvo priėmęs Kauno apylinkės teismas. Šią nutartį antradienį panaikino Kauno apygardos teismas.

Teismas priminė, kad, kai tėvai negali rūpintis vaiku dėl abiejų tėvų ar vieno iš jų ligos, suėmimo, bausmės atlikimo ar kitų svarbių priežasčių, arba kai tėvai nesirūpina, nesidomi vaiku, netinkamai auklėja, naudoja smurtą arba kitaip piktnaudžiauja tėvų valdžia ir dėl to kyla pavojus vaiko fiziniam, protiniam, dvasiniam, doroviniam vystymuisi ir saugumui, valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija gali paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą.

Teismas akcentuoja, kad valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija, paėmusi vaiką, privalo per tris darbo dienas, o išimtiniais atvejais, kai tai objektyviai neįmanoma, – per penkias darbo dienas kreiptis į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2020 m. yra išaiškinęs, kad teismo leidimas paimti vaiką iš tėvų ar kitų atstovų yra valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos atlikto veiksmo patvirtinimas, todėl jis negali būti išduotas vaikams vis dar esant tėvų ar kitų atstovų pagal įstatymą globoje.

„Taigi, kai tarnyba nustato, kad yra pagrindas paimti vaiką, ji turi visų pirma paimti jį iš tėvų, ir, laikydamasi nustatytų terminų, kreiptis į teismą dėl leidimo paimti vaiką gavimo, o ne pirmiausia kreiptis į teismą. Šiuo atveju į teismą buvo kreiptasi anksčiau nei buvo paimti vaikai: skundžiama nutartis buvo priimta 2023 m. gegužės 30 dieną, o vaikai buvo paimti 2023 m. birželio 1 dieną“, – nurodoma Kauno apygardos teismo pranešime spaudai.

Dėl to, pasak Kauno apygardos teismo, M. ir I. Vilčinskų atveju pirmosios instancijos teismas turėjo atsisakyti tenkinti valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos prašymą išduoti teismo leidimą paimti nepilnamečius vaikus, nes toks teismo leidimas negali būti išduotas iki vaikų paėmimo.

Ši Kauno apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo jos priėmimo dienos.

ELTA primena, kad praėjusių metų liepą Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai. Praėjus kelioms savaitėms pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus Ingą ir Mindaugą Vilčinskus. Teisėsaugos duomenimis, tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją. Vaikai, sulaikius jų tėvus, buvo grąžinti į globos namus.

Minimi vaikai iš tėvų teismo sprendimu buvo paimti pernai gegužę, atsižvelgiant į tai, kad vaikai nelankė ugdymo įstaigų, jų tėvai nesudarė vaikams sąlygų socializuotis, patys tėvai teigė nepripažįstantys Lietuvos įstatymų.

Kauno apylinkės teismas rugsėjį Vilčinskus pripažino kaltais dėl savo vaikų pagrobimo ir pasikėsinimo neteisėtai pereiti valstybės sieną, jiems skirtos arešto bausmės. Šį teismo sprendimą Vilčinskai yra apskundę apeliacine tvarka.

Kaip anksčiau skelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Kaune savo vaikus pagrobę asmenys priskiria save „suverenų“ judėjimui.

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija. „Suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų“, – skelbė VSD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.