Metų pradžioje – dar vienos pareigos I. Skuodienei: deklaruoti pamiršo, kilo klausimų dėl interesų

Dvi darbovietės, du atlyginimai, užmiršta papildyti Valstybinės tarnybinės etikos komisijos (VTEK) deklaracija ir dėl interesų derinimo klausimų keliančios pozicijos.

Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>ELTA/J.Kalinsko nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>ELTA/J.Kalinsko nuotr.
Ilma Skuodienė ir Monika Navickienė.<br>I. Gelūno nuotr.
Ilma Skuodienė ir Monika Navickienė.<br>I. Gelūno nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Monika Navickienė<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Monika Navickienė<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ilma Skuodienė.
Ilma Skuodienė.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 31, 2024, 6:45 AM, atnaujinta Jan 31, 2024, 3:16 PM

Lrytas.lt portalas išsiaiškino, kad Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė metų pradžioje gavo ir naują darbą – socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė ją paskyrė laikinąja globos namų „Užuovėja“ direktore. Dabar ten veikia tik vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centras.

I.Skuodienė „Užuovėjos“ vadove dirba puse etato, o kiek laiko eis šias pareigas – neaišku. Tačiau M.Navickienė lrytas.lt portalui užsiminė, kad I.Skuodienė globos namams gali vadovauti ir iki rudens, nes šiuo metu siekiama įstaigą prijungti prie Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos.

Tačiau į lrytas.lt kreipęsis skaitytojas piktinosi, kad I.Skuodienės vadovaujama vaiko teisių tarnyba prižiūri ir pačios „Užuovėjos“ veiklą, kuriai ji pati ir vadovauja.

„Interesų konfliktas arba kaip uždirbti daugiau. Nuo sausio 1 dienos globos namų „Užuovėja“ direktore tapo I.Skuodienė – arba tai vardo ir pavardės sutapimas, arba tai yra tas pats asmuo, kaip ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovė.

Vadinasi, p. Ilma gauna du vadovo atlyginimus, kažkaip suspėja vadovauti jautrioms organizacijoms. Kai vaiko teisių tarnyba turėtų rūpintis, kad „Užuovėja“ teisingai atliktų savo funkcijas, nes jos darbas yra su seksualiai nukentėjusiais vaikais, jos vadove tampa tas pats asmuo, kas, mano manymu, yra visiškas interesų konfliktas“, – teigė į lrytas.lt kreipęsis skaitytojas.

Susisiekus su tarnyba, jos atstovai patvirtino, jog šiuo metu minėtiems globos namams iš tiesų vadovauja I.Skuodienė. Pasak viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vedėjos Alinos Žilinaitės, ji direktorės pareigas eina tik laikinai.

A.Žilinaitė komentavo, kad „Užuovėja“ ilgą laiką neturėjo vadovo, tad pati I.Skuodienė šiuo metu pilnu etatu dirba tarnyboje, dar puse etato – globos namuose.

Karjeros pokyčio VTEK nedeklaravo

I.Skuodienė apie savo papildomą darbą VTEK informavusi nebuvo, o tai padarė tik sulaukusi lrytas.lt klausimų. 

„Ji turėtų deklaruoti antrą darbovietę, nes asmenys, kurie teikia privačių interesų deklaraciją, turi pateikti informaciją apie visas darbovietes ir einamas pareigas. Jeigu ji jas eina labai šviežiai, asmuo, priimtas į pareigas, per 30 kalendorinių dienų turi tai deklaruoti.

Tad gali būti, kad deklaravimo terminas dar „neiškapsėjo“, – komentavo VTEK pirmininko pavaduotoja Virginija Aleksejūnė.

Paskutinė I.Skuodienės interesų deklaracija fiksuota 2021 metų birželio 2 dieną, ten deklaruota tik jos pagrindinė darbovietė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje.

„Kas liečia globos namus, savininko teises įgyvendina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, tačiau, jeigu jai būtų poreikis spręsti klausimą dėl savo antros darbovietės, ji turėtų nusišalinti, o nusišalinti turėtų į pareigas skiriančiam asmeniui – ministrei“, – patikino V.Aleksejūnė.

Pasak VTEK pirmininko pavaduotojos, jeigu pasibaigus nurodytam terminui asmuo nedeklaruoja savo naujos darbovietės, komisija išsiunčia raginimą, kuriame nustato darbo dienų skaičių, per kurias asmuo turi deklaruoti savo duomenis arba pateikti paaiškinimą, kodėl jų deklaruoti nereikia.

Pasibaigus raginimo teriminui, jei asmuo nedeklaruoja savo karjeros pokyčių, komisija pradeda tyrimą.

Pateikė savo paaiškinimą

Susisiekus ir su pačia I.Skuodiene, ši prisipažino, kad apie interesų deklaraciją buvo pamiršusi, ir ją suskubo užpildyti iš karto po portalo lrytas.lt skambučio. Kadangi darbą „Užuovėjoje“ ji pradėjo pirmomis sausio dienomis, iki termino pabaigos buvo likusios vos kelios dienos.

Komentuodama savo naujas pareigas Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė pabrėžė, kad pačių globos namų „Užuovėjoje“ nebėra – po pertvarkos čia veikia tik pagalbos nukentėjusiems nuo seksualinio smurto vaikams centras.

I.Skuodienė taip pat atkreipė dėmesį, kad įstaigos, kurioms ji vadovauja, yra visiškai skirtingos ir jokio pavaldumo kol kas nėra. Šiuo metu atlyginimus ji gauna iš abiejų įstaigų. Kaip nurodė pati I.Skuodienė, globos namų atlyginimas už pusę etato siekia 776,12 eur.

„Ji („Užuovėja“, – aut.past.) bus pavaldi, bet dabar tai yra atskira institucija su savo atskira administravimo sistema, su savo atskirais viešaisiais pirkimais, atskira buhalterija, personalu ir taip toliau. Tai yra visiškai atskira įstaiga.

Mes niekaip negalime tapatinti įstaigos ir net duomenų vaikščiojimas yra visiškai skirtingas. Teigti, kad ši įstaiga yra vaiko teisių tarnybos, tikrai negalime, nes taip nėra. Kai bus prijungta, tai bus visiškai kitaip veikianti sistema“, – aiškino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė.

Paklausta, kaip spėja derinti šias pareigas, ji prisipažino, kad tą padaryti tikrai nėra lengva, dėl darbo krūvio tenka aukoti ir savaitgalius.

„Sunkiai spėju ir tai yra tikrai nemažas iššūkis. Kol kas dirbame daugiau ties turiniu, žiūrime, ką žmonės veikia, bet tikiuosi, kad tas darbas, kuris dabar vyksta, yra atliekamas tikslingai. Jeigu bus įsakymas įstaigą jungti jau iš karto, manau, tai būtų dar didesnis iššūkis. Tenka pripažinti, kad praktiškai dirbu be savaitgalių“, – portalui lrytas.lt kalbėjo I.Skuodienė.

Kiek tiksliai laiko galėtų laikinai vadovauti „Užuovėjai“, ji tikino nežinanti.

„Čia yra ministrės sprendimas ir aš nedrįstu jo kvestionuoti. Bet tikiuosi, kad greitai bus priimti teisės aktai ir bus galima pradėti darbuotojų perėjimo etapus, visos buhalterijos perdavimą. Yra labai daug teisinių dalykų, tai tikiuosi, kad tą padarysime kiek įmanoma greičiau“, – teigė I.Skuodienė, pridūrusi, kad su „Užuovėja“ iki šiol tarnyba dirba labai glaudžiai, ši įstaiga yra viena pagrindinių vaiko teisių specialistų partnerių.

M.Navickienė: sprendimas – gana natūralus

Savo ruožtu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė portalui lrytas.lt aiškino, kad žingsnis paskirti I.Skuodienę šių globos namų vadove yra gana natūralus, nes jau netrukus šios įstaigos ketina susijungti, o ir sprendžiami klausimai yra labai glaudžiai susiję.

Ministrės teigimu, globos namuose „Užuovėja“ anksčiau buvo teikiamos paslaugos moterims, mamoms su vaikais, tačiau dabar nuspręsta koncentruotis į ilgalaikę pagalbą nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.

„Akivaizdu, kad moteris mes turime globoti, nes ten buvo ir globa, tai grupinio gyvenimo namai yra geresnis integracinis būdas padėti, ir šita paslauga yra perduota globos įstaigoms. Mes norime, kad „Užuovėjoje“ būtų tik paslaugos nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.

Mes manome, kad reikia kompleksiškiau žiūrėti į pažeistas vaiko teises, turėti šiek tiek daugiau paslaugų ir ilgesniam laikui – tiek aukai, tiek šeimai. Todėl tikslas ir mūsų būsimas sprendimas yra jungti „Užuovėją“ prie Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos.

Šitas sprendimas yra gana natūralus, kad I.Skuodienė dabar laikinai vadovauja. Mes po poros savaičių turbūt nešime įstatymo projektą dėl prijungimo ir „Užuovėjos“ funkcijos delegavimo būtent Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai“, – aiškino ministrė.

M.Navickienė pridūrė, jog šiuo metu ministerija diskutuoja su nevyriausybinėmis organizacijomis ir socialiniais partneriais, rengiami teisės aktai, kuriuos vėliau suderinus bus galima keliauti į Vyriausybę.

Tiesa, pati ministrė neabejoja, kad suderinti dvi vadovaujančias pozicijas I.Skuodienei pavyksta.

„Aš manau, kad jeigu mes kalbame apie vaikų apsaugą ir jeigu mes galvojame, kad Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai galima įvesti tokią papildomą funkciją – plėtoti „Užuovėjoje“ teikiamas paslaugas, tai yra gana natūralus procesas.

Dabar Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba dalyvauja visuose sprendimuose, turi mobilias komandas, joms taip pat vadovauja, taip pat visas kitas paslaugų rūšis. Tad, manyčiau, tai yra natūralus dalykas“, – pabrėžė M.Navickienė.

Laikinai globos namams vadovauti I.Skuodienė, pasak ministrės, galėtų net iki rudens, o sprendimas dėl įstaigų sujungimų galėtų įvykti jau ir po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų.

„Pavasarį mes turėtume priimti įstatymo projektą, ir rudenį, gal lapkritį, galėtų įvykti visas sujungimas, jeigu pritars Vyriausybė ir Seimas tokiam sprendimui“, – skaičiavo SADM vadovė.

„Kol kitas sprendimas nėra priimtas, ji paskirta laikinai vadovauti – termino kažkokio nesame numatę“, – patikino M.Navickienė.

Viešojo valdymo agentūros vadovas Artūras Palekas portalui lrytas.lt paaiškino, kad Valstybės tarnybos įstatymo 6 straipsnis suteikia galimybę valstybės tarnautojams eiti daugiau negu vienas valstybės tarnautojo pareigas ir (ar) pagal darbo sutartį dirbti įmonėse, įstaigose, organizacijose. Tačiau, pasak jo, yra tam tikrų sąlygų.

Viešojo valdymo agentūros direktorius taip pat patikino, kad agentūra kreipsis į SADM dėl detalesnių paaiškinimų.

„Draudžiama eiti antras pareigas, jeigu tai sukelia interesų konfliktą, sudaro prielaidas tarnybinę padėtį panaudoti privačiais interesais, diskredituoja valstybės tarnybos autoritetą, kliudo valstybės tarnautojui tinkamai atlikti jo pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas, taip pat kai tai yra pareigos, darbas ar veikla tose įmonėse, įstaigose, organizacijose, kurių atžvilgiu valstybės tarnautojas turi valdinius įgaliojimus arba kontroliuoja, prižiūri jų veiklą, arba priima sprendimus dėl tos įmonės, įstaigos ar organizacijos.

Dvejų užimamų pareigų suderinamumą turi užtikrinti į pareigas priimantis asmuo, konkrečiu atveju – socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Siekiant išsiaiškinti, kaip gali I.Skuodienė užimti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovės ir globos namų „Užuovėja“ vadovės pareigas tuo pačiu metu, kreipsimės į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, prašydami pateikti išvadą“, – nurodė A.Palekas.

I.Skuodienė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai vadovauti pradėjo 2020 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.