Po skandalą sukėlusio vaizdo įrašo iš vaiko paėmimo – tarnybos pranešimas apie padarytas išvadas

Atlikę vidinį tyrimą dėl paviešinto vaizdo įrašo vaiko teisių gynėjai jau ėmėsi spręsti nustatytus veiklos trūkumus ir inicijavo pokyčius. Įgyvendinti sistemos tobulinimai padės vaiko teisių gynėjams savo darbą atlikti sklandžiau, efektyviau ir kaip įmanoma labiau apsaugant vaikus nuo neigiamų išgyvenimų, rašo žiniasklaidai išplatintame Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime.

 Vaiko paėmimo atvejis Palangoje sukėlė daugybę diskusijų.<br> Stop kadras.
 Vaiko paėmimo atvejis Palangoje sukėlė daugybę diskusijų.<br> Stop kadras.
 Vaiko paėmimo atvejis Palangoje sukėlė daugybę diskusijų.<br> Stop kadras.
 Vaiko paėmimo atvejis Palangoje sukėlė daugybę diskusijų.<br> Stop kadras.
 Vaiko paėmimo atvejis Palangoje sukėlė daugybę diskusijų.<br> Stop kadras.
 Vaiko paėmimo atvejis Palangoje sukėlė daugybę diskusijų.<br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba

Jan 31, 2024, 2:21 PM, atnaujinta Jan 31, 2024, 2:43 PM

Tarp laukiančių naujovių, kurios padės greičiau, jautriau ir profesionaliau atlikti darbą – patobulinti darbo algoritmai, užtikrinsiantys glaudesnį bendradarbiavimą tarp skyrių bei su policijos pareigūnais. Taip pat identifikuotos sritys, kuriose visiems vaiko teisių gynėjams yra būtina kelti kvalifikaciją ir mokymai turės būti išklausyti per artimiausius mėnesius.

„Visi matėme viešojoje erdvėje paviešinto vaizdo įrašo paskutines minutes, kurios daugelį iš mūsų palietė labai jautriai. Nedelsiant inicijavome vidinį tyrimą, kurio metu išnagrinėjome ne tik rugsėjo 21 d. pilną vaizdo įrašą, bet ir kitus su šeima susijusius kelių mėnesių įvykius. Galime patikinti, kad vaiko teisių gynėjos dėjo pastangas neutralizuoti situaciją, tačiau akivaizdu, kad to tikrai nepakako ir galėjome veikti geriau.

Mums buvo ypatingai svarbu išsiaiškinti ir suprasti, kokios priežastys lėmė tokį veikimą ir kaip galime to išvengti ateityje“, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Vaiko teisių gynėjai jau inicijavo tarpinstitucinę darbo grupę ir kartu su policijos pareigūnais pradėjo diskusijas dėl bendrų veikimo algoritmų sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais.

Šis algoritmas aiškiai numatys, kaip turėtų būti koordinuojami veiksmai, kas yra atsakingas už šį procesą, kada ir kaip pasitelksime policijos pareigūnų pagalbą užtikrinant vaikui saugią aplinką.

Papildomai peržiūrėsime ir tobulinsime mūsų vidinius procesus, kuriuose bus aiškiau numatytas vaiko teisių gynėjų veikimas perkeliant vaiką iš nesaugios aplinkos, aiškus informacijos perdavimas tarp skyrių, rekomenduojamas proceso laikas, į atvejus reaguojančių darbuotojų skaičius ir papildomi specialistai, kurių pagalbos gali prireikti vaiko perkėlimo metu.

Taip pat visi tiesiogiai su vaikais dirbantys darbuotojai bus įpareigoti išklausyti mokymus apie vaiko nuomonės išklausymą, vaikui suteikiamos informacijos pateikimą jam suprantama kalba. Praėjusiais metais parengėme naują metodinį leidinį su vaikais dirbantiems specialistams – vaiko nuomonės išklausymo vadovą, šia tema esame parengę ir mokymų programą vaiko teisių gynėjams. Jau artimiausiu metu visi darbuotojai kels kvalifikaciją šioje srityje, tai leis ateityje efektyviau užtikrinti vaiko nuomonės išklausymą.

„Neabejoju, kad visi šie veiksmai ženkliai prisidės prie sistemos tobulinimo ir vaiko perkėlimo procesas ateityje bus sklandesnis ir saugesnis. Tad dėsime maksimalias pastangas tobulindami procesą ir keldami darbuotojų kvalifikaciją, kad vaiko teisių gynėjams būtų sudarytos visos sąlygos maksimaliai gerai atlikti savo darbą“, – sako I. Skuodienė.

Tyrimo metu buvo nagrinėjami ne tik praėjusių metų rugsėjo 21 d. įvykiai, kurie buvo užfiksuoti policijos pareigūnų kameromis, tačiau ir ankstesni su šeimos atveju susiję duomenys nuo liepos 17 d.

Tyrimo metu identifikuota, kokius procesus ir darbuotojų kompetencijas būtina tobulinti siekiant išvengti panašių situacijų ateityje. Tad buvo priimtas sprendimas tobulinti darbo procesus įstaigos viduje bei su socialiniais partneriais. Taip pat kelti darbuotojų kvalifikaciją vaiko nuomonės išklausymo bei sudėtingų stresinių situacijų valdymo atvejais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.