Buvusiam Baltarusijos milicijos majorui panaikintas leidimas gyventi Lietuvoje A. Anušauskas: nesuveikė kontrolės sistema

Paaiškėjus, jog Vilniuje gyvena ir dirba 2020 metais protestuotojų malšinimo akcijose Baltarusijoje dalyvavęs milicijos majoras Aliaksandras Macijevičius, ketvirtadienį Migracijos departamentas panaikino jam išduotą leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.

Protestai Baltarusijoje 2020-aisiais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje 2020-aisiais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Migracijos departamentas<br>V.Skaraičio nuotr.
Migracijos departamentas<br>V.Skaraičio nuotr.
Protestai Baltarusijoje 2020-aisiais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Baltarusijoje 2020-aisiais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 3:19 PM, atnaujinta Feb 1, 2024, 3:23 PM

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM), paaiškėjus, kad A. Macijevičius kelia grėsmę valstybės saugumui, bus priimtas sprendimas uždrausti jam atvykti į Lietuvą. Pasak ministerijos, dėl asmens taip pat kreiptasi į Valstybės saugumo departamentą (VSD). VRM duomenimis, A. Macijevičius į Lietuvą pirmą kartą atvyko per sieną su Lenkija, turėdamas kitos Europos Sąjungos (ES) šalies nacionalinę vizą. 2022 metų lapkritį Baltarusijos piliečiui išduodant leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, duomenų, rodančių, kad jis gali kelti grėsmę valstybės saugumui, nebuvo.

VRM, atsižvelgusi į pastarąją situaciją, pavedė Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) nedelsiant sustiprinti Baltarusijos piliečių, vykstančių per Lietuvos sieną, patikrinimus. Migracijos departamentas taip pat įpareigotas atidžiau tikrinti Baltarusijos piliečius, gavusius ar prašančius leidimo laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje darbo pagrindu.

ELTA primena, kad šią savaitę LRT radijas pranešė, jog 2020 metais protestuotojų malšinimo akcijose dalyvavęs Baltarusijos milicijos majoras Aliaksandras Macijevičius jau daugiau nei metus gyvena ir dirba Lietuvoje.

Skelbiama, kad kai vyko protestai, A. Macijevičius buvo Lydos milicijos poskyrio vyresniuoju inspektoriumi. Dabar jis dirba langų montavimo įmonėje šalia Vilniaus.

Kaip skelbė LRT radijas, informaciją apie tai, kad A. Macijevičius yra pabėgęs į Lietuvą, paskelbė buvusių Baltarusijos pareigūnų organizacija „Belpol“. Ji šią informaciją gavo iš baltarusių bendruomenės Lietuvoje. Skelbiama, jog leidimą dirbti Lietuvoje A. Macijevičius gavo dar iki imigracijos taisyklių sugriežtinimo.

Kaip LRT radijui nurodė „Belpolo“ atstovas, visa informacija apie A. Macijevičių perduota Lietuvos institucijoms.

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė LRT patvirtino, kad informacija apie A. Macijevičių įstaigai yra žinoma, dėl to vyksta tyrimas. Buvusiam milicijos majorui gali grėsti ir deportavimas iš Lietuvos.

Nurodoma, jog dėl darbo protestuose majoras kaip nukentėjusysis dalyvavo ir teismo procese Lydoje.

A. Anušauskas: Baltarusijos milicininkui Lietuvoje leista apsigyventi dėl to, kad nesuveikė kontrolės sistema

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad protestų Baltarusijoje malšinime dalyvavęs milicijos majoras Aliaksandras Macijevičius leidimą gyventi ir dirbti Lietuvoje gavo dėl to, kad nesuveikė patikros sistema.

„Aš nežinau, kodėl ta kontrolės sistema nesuveikė. Šiaip ji turėjo suveikti, nes savo laiku buvo fiksuojama, kas kur dalyvauja Baltarusijoje persekiojant piliečius, stengiantis neišduoti jiems vizų, įtraukti į tuos sąrašus žmonių, kuriems yra taikomos sankcijos“, – žurnalistams ketvirtadienį komentavo A. Anušauskas.

„Bet šitoje vietoje tas mechanizmas nesuveikė. Iš tikrųjų atrodo labai graudžiai“, – apgailestavo ministras.

A. Anušauskas taip pat pripažįsta, kad tikrinant ir išduodant leidimus laikinai gyventi ir dirbti Lietuvoje, procedūros dažnai yra atliekamos automatiškai.

„Jeigu nerandama kokių nors duomenų, gali būti, kad apie jį ir nebuvo tokių duomenų, tai tiesiog suteikimas leidimas giliau nepasigilinus, nes Lietuvoje šiuo metu dirba 100 tūkst. užsienio piliečių, gal daugiau“, – sakė ministras.

„Bet tai neatleidžia mūsų institucijų nuo pareigos imtis visų priemonių užtikrinant, kad tokie personažai, kurie pasižymėjo žmogaus teisių pažeidinėjimu, žmonių persekiojimu, mušimu, kad jie neatsidurtų Lietuvoje“, – pridūrė jis.

Šią savaitę LRT radijas pranešė, jog 2020 metais protestuotojų malšinimo akcijose dalyvavęs Baltarusijos milicijos majoras A. Macijevičius jau daugiau nei metus gyvena ir dirba Lietuvoje. Skelbiama, kad kai vyko protestai, A. Macijevičius buvo Lydos milicijos poskyrio vyresniuoju inspektoriumi. Dabar jis dirba langų montavimo įmonėje šalia Vilniaus.

Kaip skelbė LRT radijas, informaciją apie tai, kad A. Macijevičius yra pabėgęs į Lietuvą, paskelbė buvusių Baltarusijos pareigūnų organizacija „Belpol“. Ji šią informaciją gavo iš baltarusių bendruomenės Lietuvoje. Skelbiama, jog leidimą dirbti Lietuvoje A. Macijevičius gavo dar iki imigracijos taisyklių sugriežtinimo.

Visgi Vidaus reikalų ministerija (VRM) ketvirtadienį pranešė, kad Baltarusijos piliečiui A. Macijevičiui leidimas gyventi Lietuvoje buvo panaikintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.