V. Čmilytė-Nielsen: Lietuvai ir Lenkijai reikėtų sparčiau įgyvendinti bendrus strateginius, ekonominius ir gynybos projektus

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tête-à-tête susitiko su Lenkijos Respublikos Seimo Maršalka Szymonu Hołownia, kuris pirmą kartą su oficialiu vizitu lankosi Lietuvoje.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 12:11 PM

Lenkija yra artimiausia ir viena svarbiausių mūsų sąjungininkių, todėl, pasak parlamento vadovės, reikėtų sparčiau įgyvendinti bendrus strateginės reikšmės infrastruktūros projektus, aktyviau plėtoti dvišalius ekonominius santykius ir toliau stiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje.

„Šis laikotarpis kviečia dar gilesnės ir platesnės Lietuvos ir Lenkijos integracijos. Pirmiausia tai apimtų bendrus strateginius infrastruktūrinius projektus kaip elektros tinklų sinchronizacija, „Rail Baltica“, „Via Baltica“. Be to, Lietuva nori aktyviai plėtoti dvišalius ekonominius santykius“, – po susitikimo sakė Seimo Pirmininkė.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, abi šalis sieja bendri iššūkiai ir vienodas grėsmių vertinimas.

„Su Lenkijos kolega aptarėme būtinybę toliau stiprinti NATO rytinio flango, kartu – Baltijos valstybių gynybą. O artėjant Vašingtono NATO viršūnių susitikimui svarbu pasiųsti aiškią žinią, kad Ukrainos ateitis – euroatlantinėje saugumo architektūroje, nebegalime palikti jos pilkojoje zonoje“, – teigė Seimo Pirmininkė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, dabar ieškant atsako į bendrus iššūkius svarbu plėtoti ir kitus bendradarbiavimo formatus, pavyzdžiui, Liublino trikampio, kurio susitikimą Lietuva kviestų kuo greičiau sušaukti, ar Lenkijos ir Baltijos valstybių: „Labai pritariu Maršalkos išsakytai minčiai, kad Lietuva, Lenkija kartu su kitomis Baltijos ir Šiaurės šalimis turi būti kaip kumštis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.