Trečiadienį į Prezidentūrą keliausiantis G. Landsbergis turi aiškų tikslą: nori uždaryti klausimą dėl E. Bajarūno

Trečiadienį į Prezidentūrą su šalies vadovu susitikti vyksiantis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikisi išspręsti dar praėjusiais metais tarp institucijų kilusi konfliktą dėl ambasadoriaus Londone Eitvydo Bajarūno.

Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 2:24 PM

„Ministrui G. Landsbergiui vienas svarbiausių klausimų po VTEK priimtų sprendimų rytoj būtų išspręsti ambasadoriaus Londone E. Bajarūno atšaukimą. Taip pat ministras viliasi, kad ryt kartu su prezidentu priims visaapimančius sprendimus ir dėl kitų įstrigusių Lietuvos diplomatinio korpuso paskyrimų“, – Eltai perduotame komentare susitikimo išvakarėse teigė viceministras Jonas Survila.

Savo ruožtu apie paskutinius kantrybės likučius dirbant su G. Landsberiu prakalbusi Prezidentūra džiaugiasi, kad Lietuvos diplomatijos vadovas pasisiūlė atvykti aptarti įstrigusio diplomatų skyrimo klausimo.

Kaip antradienį sakė prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas, ministerijai siunčiami signalai „pagaliau buvo pastebėti“.

„Tikrai džiugina, kad tie signalai pagaliau buvo pastebėti. Gal užtrunka, gal žmonės ne iš karto sukoncentruoja dėmesį į tą signalą, nesupranta, nesuvokia, bet svarbiausia, kad rezultatas yra ir susitikimas rytoj yra numatytas“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė F. Jansonas.

Praėjusią savaitę prezidentas komentuodamas įstrigusį ambasadorių skyrimo klausimą negailėjo priekaištų Užsienio reikalų ministerijai.

„Lietuvos žmonių ir mano kantrybė nėra begalinė“, – teigė G. Nausėda, komentuodamas G. Landsbergio pareiškimus, esą jis negavo išsiųstos Prezidentūros pozicijos dėl teikiamų ambasadorių kandidatūrų.

„Man tikrai sunku komentuoti. Galbūt tiesiog yra tokia betvarkė ministerijoje, kad viceministras neparodo dokumento, kurį gavo Prezidentūroje ir neparodo tų pavardžių ministrui, gal ministras per ilgai atostogavo“, – lietuvių žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

Nesutarimai dėl ambasadorių prasidėjo dar praėjusiais metais

Prezidentūra ir valdantieji jau antrą mėnesį ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi ambasadoriaus.

Praėjusią savaitę G. Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė „Žinių radijui“ teigė, kad šalies vadovas, išreikšdamas pasitikėjimą užsienio reikalų ministru, pasiuntė aiškų signalą Lietuvos diplomatijos vadovui. Todėl, pasak jos, Prezidentūra laukė ministro iniciatyvos susitikti su G. Nausėda.

Nuo praėjusių metų rudens URM ir Prezidentūra nesutaria dėl Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje likimo. Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą URM ir Prezidentūra susiginčijo dėl to, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus.

Praėjusių metų spalį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laikinai sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus Lietuvos atstovybės Londone darbas.

E. Bajarūno klausimas atsidūrė ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) akiratyje. Praėjusią savaitę VTEK nutarė, kad miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas G. Nausėda ir E. Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą. Komisija nustatė, kad apsilankymas miuzikle buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Visgi Prezidentūra su VTEK išvada nesutinka. Daukanto rūmai akcentuoja, kad prezidentas iš ambasadoriaus dovanų ar paslaugų negavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.