G. Landsbergis: įsivaizduoju sąlygas, kokiomis visiškai užsidarytume nuo Rusijos ir Baltarusijos, bet tikiuosi jų neišvysti

Nacionalinei saugumo komisijai (NSK) siūlant uždaryti Raigardo ir Lavoriškių pasienio kontrolės punktus (PKP) su Baltarusija, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikina įsivaizduojantis, kokiomis sąlygomis galėtų būti visiškai uždarytos sienos tiek su kaimyne Rytuose, tiek su Rusija. Tačiau, jis tikisi tokių aplinkybių neišvysti.

 Gabrielius Landsbergis.<br> J. Kalinausko (ELTA) nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br> J. Kalinausko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-07 11:43

„Įsivaizduoju sąlygas, kokiomis tai gali atsitikti ir labai noriu tikėtis, kad jų neteks išvysti“, – trečiadienį žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Jis tikino apie galimą sprendimą uždaryti du PKP su Baltarusija informavęs kaimynines šalis iš anksto. G. Landsbergis tikisi, kad valstybės partnerės prieš priimdamos panašaus pobūdžio sprendimus taip pat Lietuvą informuos iš anksto.

„Mes nuolat informuojame partnerius apie net galimus priimti sprendimus, tol, kol jie nėra įtvirtinti ar priimti, dar tik diskutuojant. Esame įkūrę ir turime koordinacinius kanalus su Baltijos valstybėmis, Lenkija ir Suomija. To paties tikimės ir iš kolegų priimant tokius sprendimus, nes nuo jų keičiasi srautai vienoje ar kitoje valstybėje“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Esame informavę, pabrėžę kokiais motyvais, kokie sprendimai, kodėl, ką tai gali lemti ir ką toliau darysime bei t.t. Apie visą tai informuojama“, – pažymėjo jis.

Antradienį posėdžiavusi NSK siūlo uždaryti dar du PKP su Baltarusija. Vyriausybei teikiamas siūlymas nuo šių metų kovo 1-osios stabdyti pėsčiųjų, dviratininkų, kito transporto ir prekių judėjimą Lavoriškių ir Raigardo PKP.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus PKP su Baltarusija.

Šiuo metu Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – keturi.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė vasaros pabaigoje buvo užsiminusi apie svarstymus dėl Lavoriškių ir Raigardo PKP uždarymo, tačiau jie, anot politikės, tuo metu nebuvo formalūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.