Seimo NSGK svarstys, ar įtraukti keturis aerodromus į nacionaliniam saugumui svarbių įmonių sąrašą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį ketina pradėti svarstyti siūlymą grąžinti keturis aerodromus į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą.

Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilo (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilo (ELTA) nuotr.
A. Kupčinskas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
A. Kupčinskas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 7:49 AM

Pernai rudenį Seimo narys konservatorius Andrius Kupčinskas pateikė parlamentui įstatymo pataisas, siūlydamas „grąžinti tiek Alytaus, tiek Pociūno aerodromus į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui užtikrinti įmonių ir įrenginių sąrašą“. Vėliau papildyti šį sąrašą Marijampolės savivaldybės Sasnavos ir Mažeikių aerodromais pasiūlė Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Kęstutis Mažeika ir Laima Nagienė.

Pateikdamas projektą A. Kupčinskas atkreipė dėmesį į tai, kad Pociūnų ir Alytaus aerodromams yra iškilusi reali grėsmė netekti aerodromo statuso. Jis pažymėjo, kad Pociūnų aerodrome kartu su parašiutininkų klubu treniruojasi Lietuvos Kariuomenės padaliniai bei pilotai iš Ukrainos, jis yra strategiškai svarbus, turi pilną infrastruktūrą, reikalingą aviacinei veiklai.

Jo nuomone, Alytaus aerodromas, lygiai taip pat kaip ir Pociūnų aerodromas, puikiai gali būti išnaudojamas Suvalkų koridoriaus gynybai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas kvietė pradėti diskusijas šiuo klausimu.

„Įtraukimas šių aerodromų į strateginių objektų sąrašą leistų mums kontroliuoti, ar kokios nors interesų grupės, verslo struktūros, susijusios du trečiosiomis šalimis, su mums priešiškomis šalimis, neturi kėslų perimti šitą infrastruktūrą“, – yra sakęs L. Kasčiūnas.

Kaip pastebi ELTA, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko šių įstatymo pataisų, reglamentuojančių strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių sąrašą, antikorupcinį vertinimą.

„Dėl keičiamo teisinio reguliavimo kritinių antikorupcinių pastabų ir pasiūlymų, kitų antikorupcinių pastabų ir pasiūlymų (...) neturime“, – sakoma STT išvadoje.

Į svarbių objektų sąrašą siūloma įrašyti Sasnavos ir Mažeikių aerodromus

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Kęstutis Mažeika ir Laima Nagienė siūlo kartu su Pociūnų ir Alytaus aerodromais į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių sąrašą įtraukti Marijampolės savivaldybės Sasnavos ir Mažeikių aerodromus.

Seimo nario K. Mažeikos teigimu, Marijampolės savivaldybės Sasnavos aerodromas turi reikiamą infrastruktūros potencialą kariuomenės rezervo ruošimui, sukaupta daugiametė praktinė patirtis organizuojant vaikų ir jaunimo stovyklas su šuoliais parašiutu.

„Sasnavos aeroklubas yra pasirengęs organizuoti ir paruošti parašiutininkų grupes, galinčias nusileisti į riboto dydžio aikšteles (tai ypatingai aktualu greito reagavimo specialios paskirties būriui).

Aerodromas turi potencialą tapti dronų surinkimo, bandymų vieta, karinės aviacijos aptarnavimo vieta, Lietuvos kariuomenės mokymų ir treniruočių vieta“, – savo pasiūlymą argumentuoja K. Mažeika.

Jis taip pat pastebi, kad Marijampolės savivaldybės Sasnavos aerodromu gali pasinaudoti Lietuvos kariuomenės padaliniai ir sąjungininkų pajėgos atliekant mokomuosius skrydžius, krovinių ir karių desanto operacijas, sraigtasparnių tūpimą, kovinių vienetų išsiskleidimą, bepiločių orlaivių skrydžius, civilinių ar karinių orlaivių priverstinį avarinį nusileidimą.

Be to, Marijampolės savivaldybės Sasnavos aerodromas, pasak K. Mažeikos, patenka į šalia, Kazlų rūdos savivaldybėje, esančio poligono apsaugos zoną.

Seimo narė Laima Nagienė mano, kad į sąrašą turėtų būti įtrauktas ir aviacinei veiklai pritaikytas Mažeikių rajono Šerkšnėnų gyvenvietėje veikiantis Mažeikių J. Kumpikevičiaus aerodromas.

„Mažeikių aerodromo infrastruktūra ir techninis pajėgumas sudaro galimybę užtikrinti visų institucijų darbą ekstremalių situacijų atveju. Esant ekstremaliai situacijai aerodromas gali prisidėti prie ORLEN Lietuva gamyklos personalo evakuacijos ar gynybinių reikmenų pristatymo“, – sako pasiūlymo autorė L Nagienė.

Jos duomenimis, nuo Mažeikių aeroklubo veiklos pradžios 1984 metais 6000 jaunuolių atliko šuolius iš lėktuvo parašiutu, trys yra Lietuvos klasikinio parašiutizmo čempionai. Mažeikių aeroklube paruošti sportininkai dirba instruktoriais parašiutininkais Krašto apsaugos ministerijoje. Keletas baigė aviacijos mokyklas ir dabar skraido įvairiose avialinijose Lietuvoje ir pasaulyje. Anot parlamentarės, aeroklubas organizuoja Lietuvos šaulių stovyklas, kiekvienais metais paruošia apie 250–300 jaunuolių, kurie pirmuosius šuolius atlieka desantiniais parašiutais.

Trečiadienį posėdžiausiantys Seimo NSGK nariai galutinai dar nesuformuluos savo pozicijos dėl aerodromų likimo, nes tai bus pradinė – pasirengimo svarstyti procedūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.