V. Čmilytė-Nielsen neabejoja, kad balsų parlamentaro R. Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimui nepritrūks

Seimui pirmadienį renkantis į neeilinę sesiją, parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen neabejoja, kad balsų Remigijaus Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimui nepritrūks.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 10:18 AM

„Neliečiamybės klausimas nėra koalicinis – jis net ne politinis, mano galva, tai pakankamai techninis Seimo sprendimas“, – žurnalistams prieš neeilinį Seimo posėdį pirmadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Politikos tame nematau“, – pridūrė parlamento liberalė.

Pirmadienį Seime prasidės neeilinė parlamento sesija, kurios metu ketinama priimti Akcizų įstatymo pataisas bei išspręsti Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimus. Šiuo klausimu į Seimą dar sausį kreipėsi generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

Toks prašymas pateiktas įvertinus 2023 m. gegužės 8 d. pradėtame ikiteisminiame tyrime surinktus duomenis dėl įtariamo viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais. Dėl to dar praėjusių metų lapkritį parlamentarai nutarė, kad yra pagrindas politiko apkaltai – Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. Jei KT konstatuotų, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas galėtų būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

Sprendimą šaukti neeilinę sesiją paskatino sausį sostinėje vykęs ūkininkų protestas ir jo metu iškelti reikalavimai. Nuo naujųjų įsigaliojęs naujas suskystintų naftos dujų (SND) akcizas – 304,1 Eur/t – sukėlė didelį nepasitenkinimą tarp ūkininkų. Reaguodama į kritiką, Žemės ūkio ministerija registravo Akcizų įstatymo projektą, kuriame gyventojams bei verslui SND akcizas mažinamas iki 41 Eur/t. Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė šiam pasiūlymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.