Generolo Jono Žemaičio karo akademijos kariūnams bus didinamos stipendijos

Krašto apsaugos ministerija (KAM) parengė ir teikia Vyriausybei nutarimo „Dėl Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos statuto patvirtinimo“ pakeitimo projektą, kuriame numatytas stipendijų kariūnams padidinimas.

Lietuvos kariuomenė.
Lietuvos kariuomenė.
Lietuvos kariuomenė.
Lietuvos kariuomenė.
Lietuvos kariuomenė.
Lietuvos kariuomenė.
Lietuvos kariuomenė.
Lietuvos kariuomenė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 4:28 PM

Kaip nurodo KAM, priklausomai nuo kariūno mokymosi rezultatų ir studijų kurso, stipendijos bus nuo 253 eurų iki 928 eurų, o didžiausia stipendija sieks 1100 eurų. Toks siūlymas teikiamas įvertinus kariūnų atliekamą tarnybą, jos ir kitų karių tarnybos apmokėjimo dydžius ir karininkų poreikį Lietuvos kariuomenei.

„Kariūno tarnyba pagal savo esmę ir apimtį iš esmės prilygsta individualiam kariniam rengimui, vykdomam kariniame vienete, atliekant profesinę karo tarnybą, todėl manome, kad būtina peržiūrėti ir kariūnams mokamas stipendijas“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Anot ministro, stipendijos dydžio pakeitimas atitiktų kariūnų tarnybos esmę, už tarnybą turi būti tinkamai atlyginama, o tai atitiktų kariams mokamų išmokų už tarnybą dydžius, skatintų karininko profesijos pasirinkimą.

Šiuo metu kariūnams mokama 3,7–6,5 bazinių socialinių išmokų (BSI) (apie 203–357 eurų) dydžio stipendijos. Konkretus mokamos stipendijos dydis priklauso nuo kariūno tarnybos vertinimo ir kurso, kuriame studijuoja kariūnas.

Akademijoje studijuojantiems kariūnams paskutinį studijų semestrą, apsigynus bakalaurą, skiriama 20 BSI (1100 eurų) dydžio stipendija. Šis dydis yra lygus 80 procentų leitenanto (pirmasis karininko laipsnis, suteikiamas kariūnui baigus akademiją) pirmaisiais metais gaunamo atlyginimo dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.