VSD apie Rusijos paskelbtą ieškomų politikų sąrašą: bandoma kištis į Lietuvos vidaus reikalus

Rusijai paskelbus apie Lietuvos ir kitų užsienio šalių politikų paiešką, Valstybės saugumo departamentas (VSD) sako, kad tai Kremliaus režimo spaudimo priemonė, kuria bandoma kištis į Lietuvos vidaus reikalus. Todėl departamentas ragina piliečiams susilaikyti nuo kelionių Rusiją ar agresorei valstybei artimas šalis.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus<br>T.Bauro nuotr.
Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus<br>T.Bauro nuotr.
Valstybės saugumo departamentas (VSD).<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Valstybės saugumo departamentas (VSD).<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Augustė Lyberytė

Feb 13, 2024, 3:33 PM

„Valstybės saugumo departamentas, kaip ir anksčiau, rekomenduoja Lietuvos piliečiams susilaikyti nuo kelionių į Rusijos Federaciją ir į jos sąjungininkes“, – teigiama komentare Eltai.

Departamentas pažymi, kad oficialaus Rusijos istorijos naratyvo įtvirtinimas yra vienas iš svarbiausių Vladimiro Putino asmeninių prioritetų, todėl tam įgyvendinti yra naudojami visi Kremliaus režimui prieinami resursai.

„Dėl V. Putino asmeninio suinteresuotumo didžioji dalis oficialaus Rusijos istorijos naratyvo kvestionavimo apraiškų yra traktuojama kaip atvirai priešiška veikla ir sulaukia greito bei agresyvaus Kremliaus atsako“, – nurodo VSD, akcentuojant, kad šie procesai ypač suintensyvėjo nuo 2020 m, kai Rusijoje buvo priimtos baudžiamojo kodekso pataisos dėl sovietų karių kapų ir paminklų niokojimo.

Be to, pažymima, jog Rusijos tyrimų komitete buvo įsteigtas ir specialus skyrius, atsakingas už kovą su tariamu istorijos faktų falsifikavimu. Po šių įvykių, pasak VSD, buvo pradėta daug ikiteisminių tyrimų prieš užsienio piliečius, kurių veikla neatitiko oficialaus Rusijos istorijos naratyvo nuostatų.

„Ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti ir prieš Lietuvos piliečius, kurie, Rusijos vertinimu, yra susiję su Sausio 13-osios byla ir sovietų karo paveldo objektų Lietuvoje nukėlimo inicijavimu bei įgyvendinimu. Šių piliečių įtraukimas į ieškomų asmenų sąrašus yra valdančiojo Rusijos režimo spaudimo priemonė, kuria bandoma kištis į Lietuvos vidaus reikalus ir stabdyti Rusijos istorijos politikai nepalankius procesus“, – rašoma atsakyme.

Portalas „Mediazona“ antradienį pranešė, kad Rusijos ieškomų asmenų duomenų bazėje yra daugiau kaip šimtas Rytų Europos pareigūnų ir politikų, kuriems Rusija iškėlė baudžiamąsias bylas po sovietinių paminklų nugriovimo jų šalyse. Tarp jų – Estijos premjerė Kaja Kallas, Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, du trečdaliai ankstesnio šaukimo Latvijos Saeimos (parlamento) narių, Rygos, Klaipėdos, Vilniaus, taip pat Ukrainos miestų Lucko ir Rivnės tarybų nariai, Lenkijos Valbžycho miesto meras ir Lenkijos valstybės turto ministro pavaduotojas.

„Mediazona“ svetainėje paskelbtoje Rusijos VRM duomenų bazėje matyti, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtraukti viso 29 Lietuvos piliečiai. Tarp jų – Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ir 16 esamų arba buvusių Klaipėdos miesto tarybos narių, taip pat buvęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir šeši esami arba buvę Vilniaus miesto tarybos nariai.

Reaguodamas į žinias iš Maskvos, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad jo vadovaujama ministerija tikrins paviešintos informacijos tikrumą. Visgi, jeigu tai pasitvirtintų, sąrašuose esantiems asmenims reikėtų įsivertinti vykimą į trečiąsias šalis, pažymėjo jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.