E. Dobrowolska pasirašė Liublianos-Hagos Konvenciją

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska trečiadienį pasirašė Liublianos-Hagos Konvenciją, skirtą stiprinti tarpvalstybinį bendradarbiavimą tiriant genocido nusikaltimą, nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus bei kitus tarptautinius nusikaltimus ir vykdant baudžiamąjį persekiojimą už juos.

Ewelina Dobrowolska<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Ewelina Dobrowolska<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-14 18:13

Pasak E. Dobrowolskos, ši konvencija sukurs teisines prielaidas valstybėmis ne tik gauti pagalbą baudžiamajame procese dėl Romos Statute apibrėžtų nusikaltimų, bet ją bus galima taikyti ir kitiems Konvencijos prieduose nurodytiems nusikaltimams, pavyzdžiui agresijos nusikaltimui.

Be to, šia Konvencija nustatoma universaliosios jurisdikcijos taisyklė, įpareigojanti valstybę imtis baudžiamojo persekiojimo remiantis vien tuo, kad asmuo yra toje valstybėje, nepriklausomai nuo asmens pilietybės ar nusikaltimo padarymo vietos.

„Šis bendradarbiavimo įrankis padės valstybėms sklandžiai, operatyviai įgyvendinti teisingumą. Iki šiol nebuvo į pagrindinius tarptautinius nusikaltimus orientuotos vienos tarptautinės sutarties, nustatančios ne tik kriminalizavimo, jurisdikcijos taisykles, bet ir aiškius valstybių bendradarbiavimo mechanizmus atliekamuose tyrimuose. Kuo daugiau valstybių prisijungs prie šios konvencijos, tuo bus didesnė jos pridėtinė vertė“, – pranešime spaudai teigė E. Dobrowolska.

Konvencija oficialiai įsigalios praėjus trims mėnesiams, kai ją ratifikuos trečioji valstybė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.