VRK: dalis pretendentų į kandidatus jau pildo pareiškinius dokumentus

Artėjant 2024 m. Respublikos Prezidento rinkimų pareiškinių dokumentų teikimo etapui, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad dalis pretendentų į kandidatus jau pildo pareiškinius dokumentus ir pervedė į VRK sąskaitą rinkimų užstatą.

Balsavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Balsavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vyriausioji rinkimų komisija

Feb 14, 2024, 9:26 AM

Kadangi pareiškinių dokumentų teikimo VRK procedūra prasidės vasario 19 d., dalis kandidatų jau ėmė ruoštis šiam dalyvavimo rinkimuose etapui.

Pažyma apie sumokėtą 8995 eurų (5 VMDU) dydžio Respublikos Prezidento rinkimų užstatą yra vienas iš pareiškinių dokumentų, privalomų pateikti kartu su pareiškinių dokumentų paketu, dalis. Užstatus būsimieji kandidatai turi sumokėti iš savo asmeninės sąskaitos.

Tokiu atveju, jeigu konkretus kandidatas (-ė) Prezidento rinkimuose surinks ne mažiau kaip 7 procentus rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, politinės kampanijos metu šiurkščiai nepažeis Rinkimų kodekso nuostatų ir po rinkimų pateiks VRK politinės kampanijos finansinius dokumentus, rinkimų užstatas bus sugrąžintas per 140 dienų nuo galutinių rinkimų rezultatų paskelbimo.

Pareiškiniai dokumentai teikiami VRK informacinėje sistemoje. Šių dokumentų sąrašas ir reikalingų dokumentų formos skelbiami ČIA.

Tam, kad pateiktų Rinkimų kodekse reikalaujamas metines gyventojo pajamų ir turto deklaracijas už 2023 metus, būsimieji kandidatai turėtų patys užpildyti deklaracijas Valstybinės mokesčių inspekcijos informacinėje sistemoje.

Pareiškinius dokumentus būsimieji kandidatai turi pateikti VRK iki kovo 8 d. 17 val.

Per tris dienas nuo pareiškinių dokumentų pateikimo VRK priims sprendimą dėl rinkėjų parašų rinkimo lapų išdavimo ir sudarys galimybę piliečiams savo parašais paremti kandidatuojančius asmenis elektroniniu būdu VRK administruojamame elektroninių paslaugų portale www.rinkejopuslapis.lt.

Nuo parašų lapų išdavimo dienos iki kovo 28 d. pretendentai į kandidatus www.rinkejopuslapis.lt arba popieriniuose parašų rinkimo lapuose turės surinkti ir pristatyti į VRK ne mažiau kaip 20 tūkstančių rinkimų teisę turinčių Lietuvos Respublikos piliečių parašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?