Kauno apylinkės teismas investavo į žaliąją energetiką

Kauno apylinkės teismas, siekdamas kuo efektyviau naudoti finansinius išteklius, taikyti inovatyvius sprendimus ir tausoti aplinką, investavo į nutolusią saulės elektrinę.

 Kauno apylinkės teismas investavo į žaliąją energetiką. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
 Kauno apylinkės teismas investavo į žaliąją energetiką. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvilė Merkevičiūtė, Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene

Feb 15, 2024, 10:43 AM, atnaujinta Feb 15, 2024, 10:44 AM

Teismas, investavęs į atsinaujinančių išteklių panaudojimą, sudarė nutolusios saulės elektrinės įrenginio, jo aptarnavimo ir priežiūros sutartį, kurios vertė 134 850 Eur. Nupirkto įrenginio galia – 150.00 kW.

Skaičiuojama, kad dėl šios investicijos ir įsigytos galios bus pagaminta iki trečdalio visiems Kauno apylinkės teismo rūmams (esantiems Kauno, Kėdainių, Jonavos ir Kaišiadorių miestuose) reikalingos energijos.

Atsižvelgiant į tai, nutolusios saulės elektrinės atsiperkamumas per keletą metų yra garantuotas ir leis tikėtis mažesnių sąskaitų už elektrą kiekvieną mėnesį. 

„Didėjančios teismo poreikiams reikalingų būtiniausių prekių ir paslaugų kainos buvo didelis iššūkis užtikrinant nepertraukiamą teismo poreikių tenkinimą, tinkamą strateginio plano įgyvendinimą bei strateginių tikslų siekimą.

Pasirinkti prioritetai ir išlaidų (ne darbo užmokesčiui skirtų lėšų) taupymo strategijos leido teismui ne tik užtikrinti aprūpinimą, lyginant su 2021 m. ir 2022 m., bet ir sumažinti, o paskutiniais metais ir visiškai padengti iš ankstesnių kelių metų likusius įsiskolinimus komunalinėmis paslaugoms ir kitoms išlaidoms.

Visos šios priemonės leido teismui ne tik sumažinti, o paskutiniais metais padengti visus įsiskolinimus iki minimalių, bet ir dar sutaupyti, sutaupytas lėšas nukreipiant ilgalaikiam išlaidų mažinimui, įsigyjant saulės elektrinę.

Taigi, vien tik efektyvus finansų valdymas ir strateginis tikslų susidėliojimas bei nuoseklus jų siekimas leido teismui investuoti į žaliąją energetiką ir efektyviai išnaudoti sutaupytas lėšas“, – teigėKauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Esant nepakankamam teismų finansavimui ši idėja kilo maždaug prieš 2–3 metus. Tuomet teismas intensyviai ieškojo priemonių, kurios leistų sutaupyti ir efektyviau naudoti teismo gaunamas lėšas. Investavimas į atsinaujinančių išteklių panaudojimą ženkliai sumažins gaunamas sąskaitas už elektros paslaugas.

Daugiausiai sutaupyta sumažinus pašto išlaidas – būtent tai ir leido investuoti į nutolusią saulės elektrinę.

„Dėkoju visam teismo kolektyvui, kuris atsakingai pažiūrėjo į naujai nustatytus ekonomiškiausius pašto siuntų siuntimo būdus, kitas racionaliam asignavimų panaudojimui ir kontrolei numatytas priemones ir atsakingai bei pareigingai jas įgyvendino. Įsigyta nutolusi saulės elektrinė yra visų bendro indėlio rezultatas. Džiaugiamės žengę stiprų žingsnį, prisidedant prie žalios ir tvarios Lietuvos energetikos kūrimo“, – sakė A. Purvainis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.