Milžiniškas sumas vakarėliams pataškiusi Kretingos valdžia pabūgo: atsisakė grandiozinių planų

Dar pernai lapkritį dėl mokesčių mokėtojų apmokamų savivaldybės darbuotojų šventinių pokylių aiškintis pradėjusį Seimo Audito komitetą sustabdė pusantro mėnesio niekinį atsakymą rengusi Finansų ministerija. Atsakyti, ar institucijų rengiamos šventės savo darbuotojams gali būti finansuojamos iš joms skirtų valstybės ar savivaldybės biudžeto lėšų, Finansų ministerijai tapo neįveikiama užduotimi. Tokio išaiškinimo paprašęs ir tik po pusantro mėnesio ministerijos atsakymo sulaukęs Seimo Audito komitetas pasijuto tarytum gavęs šlapia mazgote.

 Neringos valdžios šventė greitai virto skandalu.
 Neringos valdžios šventė greitai virto skandalu.
Rajono savivaldybės administracijos darbuotojai išbandė ir tokias pramogas.
Rajono savivaldybės administracijos darbuotojai išbandė ir tokias pramogas.
Kretingos rajono savivaldybės administracijos darbuotojų tradicinei vasaros šventei, vadinamajai cementuotei, buvo išnuomota kaimo turizmo sodyba Medomiškėse.
Kretingos rajono savivaldybės administracijos darbuotojų tradicinei vasaros šventei, vadinamajai cementuotei, buvo išnuomota kaimo turizmo sodyba Medomiškėse.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 20, 2024, 10:00 AM

„Tai – pasityčiojimas iš Seimo. Tam, ką gavome iš ministerijos, sukurpti pakaktų pusdienio. Komitetui atsakymas buvo vilkinamas mėnesį nuo duoto termino“, – pasipiktinimo neslėpė Audito komiteto pirmininkas Zigmantas Balčytis.

Paprašė išsamaus paaiškinimo

Remiantis ministerijos išaiškinimu Audito komitetas ketino inicijuoti įstatymų pataisas, kurios aiškiau reglamentuotų institucijų vidaus švenčių finansavimą. Jei tam gali būti naudojami mokesčių mokėtojų pinigai, Seimo nariai prašė Finansų ministerijos paaiškinti kokiais atvejais įvairūs mokymai, komandos formavimo renginiai, proginės šventės gali būti finansuojamos iš biudžeto lėšų?

Audito komitetas domėjosi, kokioje institucijos biudžeto išlaidų eilutėje tokiam tikslui skirti gali būti planuojamos lėšos, ar šiuo klausimu institucijoms yra pateiktos bendro pobūdžio rekomendacijos dėl renginių pobūdžio, skiriamų lėšų dydžio? Biudžeto sandaros įstatymas įpareigoja užtikrinti programoms skirtų lėšų naudojimo teisėtumą, ekonomiškumą, efektyvumą ir rezultatyvumą. Finansų ministerijos buvo teiraujamasi, ar šie įstatyme numatyti principai yra pakankami kontrolės mechanizmai tokiam tikslui naudojamų lėšų įvertinimui?

Sulaukė ministerijos akibrokšto

Tačiau ilgiau nei mėnesį svarsčiusi Finansų ministerija nusprendė, kad nėra įgaliota aiškinti teisės aktų, vertinti konkrečių situacijų ir jų atitikties teisės aktams. Pakartojusi Biudžeto sandaros įstatymo nuostatas, ministerija savo atsakyme nurodė institucijas, kurioms teisės aktais yra nustatytos piniginių naudojimo priežiūros funkcijos: valstybės kontrolė, savivaldybių kontrolės ir audito tarnybos, bei Vyriausybių atstovai. Buvęs šalies premjeras ir finansų ministras Algirdas Butkevičius teigė, kad anksčiau toks atsainus ministerijos atsakymas Seimui būtų neįsivaizduojamas.

„Ką reiškia ministerijos atsakymas, kad ji neįgaliota aiškinti teisės aktų? Prašydamas ministerijos išaiškinimo Seimo Audito komitetas ją ne tik įgaliojo, bet ir pareikalavo tai padaryti. Vietoj išsamaus atsakymo ir ministerijos specialistų vertinimo atsiunčiamas tipiškas atsirašinėjimo pavyzdys. Parlamentinėje valstybėje tai yra neįmanoma“, – teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas A.Butkevičius.

Pasigedo aiškios tvarkos

Z.Balčytis įsitikinęs, kad turėtų būti nustatyta tvarka, pagal kurią institucijos iš biudžeto lėšų galėtų finansuoti panašius šventinius renginius, o tokią tvarką turėtų siūlyti Finansų ministerija, kuri vadovaujasi Biudžeto sandaros įstatymu. „Įstatymai aiškiai sako, kad valstybės ir savivaldybių biudžeto asignavimai yra naudojami įstatymams įgyvendinti ir savivaldos funkcijoms vykdyti pagal asignavimų valdytojų patvirtintas programas.

Tikiuosi, savivaldybės nėra pasitvirtinusios tokių biudžeto programų, kuriose būtų numatytas savivaldybės administracijos darbuotojų vakarėlių finansavimas“, – teigė Audito komiteto pirmininkas. Anot jo, todėl ir reikalinga tvarka, kuri reglamentuotų panašių renginių finansavimą, nes, pavyzdžiui, kvalifikacijos kėlimo mokymai su kavos petraukėle skiriasi nuo kalėdinių pokylių būtinumo.

Pasižymėjo Kretingos valdžia

Biudžeto lėšų naudojimo valstybės tarnautojų šventėms teisėtumo klausimas iškilo paaiškėjus, kad Kretingos rajono savivaldybė administracijos darbuotojams organizuojamoms vasaros pabaigos šventėms ir Kalėdų vakarams iš savivaldybės biudžeto kasmet išleidžia apie 15 tūkst. eurų. Pokyliams būdavo užsakomos kaimo turizmo sodybos, valstybės tarnautojų maitinimui skiriami tūkstančiai eurų. Nuo visuomenės norint nuslėpti kiek ir ko užsakoma, su tuo pačiu maisto tiekėju būdavo vykdomi keli viešieji pirkimai sudarant neviešinamas sutartis.

Valstybės tarnautojai užsakytu transportu būdavo atvežami į šventės vietą ir parvežami namo. Iš biudžeto lėšų šventėms buvo samdomi renginio vedėjai, didžėjai, užsakomos populiarių atlikėjų grupės, nuomojami pramoginiai žaidimai. Užpraėjusių Kalėdų vakarui už 4,5 tūkst. eurų buvo užsakyta atlikėjų grupė „Patruliai“, o už maistą buvo sumokėta beveik 3,3 tūkst. eurų. Prašmatniai Kalėdas rajono valdžia ketino atšvęsti ir prieš mėnesį. Vakarui buvo ruošiamasi užsakyti „Žemaitukų“ grupę, o prieš tai savivaldybės darbuotojams buvo ketinama nupirkti 150 bilietų į Kretingos kultūros centre vykusį „Trijų dyvų“ koncertą.

Susimokėti patys panoro ne visi

Ar teisėtai tokiems pokyliams leidžiamos mokesčių mokėtojų lėšos, viešai suabejojo pirmą kartą į Kretingos rajono tarybą išrinktas ir Kontrolės komiteto pirmininku tapęs Giedrius Petreikis. Po to, kai apie tokį lėšų švaistymą parašė „Lietuvos rytas“, o tokią rajono savivaldybės iniciatyvą griežtai pasmerkė dviejų Seimo komitetų vadovai, praėjusio gruodžio viduryje turėjusio vykti tradicinio administracijos darbuotojų Kalėdų vakarėlio organizavimas užstrigo.

Prieš tai rajono tarybą ir gyventojus tikinę, kad toks kolektyvo skatinimas ir darbuotojų komandos stiprinimas esąs teisėtas ir netgi būtinas, rajono meras Antanas Kalnius ir tuometis savivaldybės administracijos direktorius Povilas Černeckis vėl biudžeto lėšomis finansuoti tokią šventę pabūgo. Savivaldybės administracijos darbuotojams Kalėdų šventei buvo pasiūlyta patiems susidėti po 35 eurus. Tačiau komandą „stiprinti“ savo pinigais panoro tik 47 savivaldybės darbuotojai.

Tam kad iš tiekėjų būtų galima nupirkti pakankamai maisto ir pramogų paslaugas, reikėjo, kad vakarėliui susimestų bent 70 – 80 darbuotojų. Šventės organizavimui pritrūkus pinigų buvo paskelbta, kad sausio pradžioje planuotas Kalėdų vakarėlis neįvyks. Nuo iššvaistymo rajono biudžeto pinigus apsaugojęs G.Petreikis praėjusiame tarybos posėdyje kolegų buvo viešai pasmerktas ir apkaltintas, kad iš savivaldybės darbuotojų pavogė Kalėdų šventę.

Komentaras 

Nusiteikę taisyti įstatymą

Zigmantas Balčytis, Seimo Audito komiteto pirmininkas:

„Šios problemos neužmetame, nes akivaizdu, kad su tokiomis iš valstybės biudžeto finansuojamomis šventėmis valstybėje yra šioks toks „bardakėlis“. Manau, kad tokios išlaidavimo tradicijos yra gajos ne tik savivaldybėse, bet ir valstybės institucijose, o visoje Lietuvoje šitaip pinigų ištaškoma, matyt, ne mažiau, nei „įsisavino“ savivaldybių politikai degalinėse rankiodami svetimus degalų pirkimo kvitus. Dabar nuomonės užklausime Valstybės kontrolės ir šiuo klausimu rinksimės prasidėjus Seimo sesijai. Į komiteto posėdį pasikviesime visas suinteresuotas institucijas bei „išsamaus“ Finansų ministerijos atsakymo autorius. Pribrendo reikalas aiškiai reglamentuoti tokius renginius ir tam reikia įstatymo pataisų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.