Po pranešimo apie savo vaikus pagrobusią ir į Rusiją išvežusią motiną – tarnybų reakcija

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba sulaukė kauniečio kreipimosi dėl jo sutuoktinės galimai į Rusiją išgabentų dviejų vaikų, skelbia naujienų portalas 15min.lt.

Tėvas praneša apie galimai iš Lietuvos į Rusiją išvežtus 2015 m. ir 2017 m. gimusius vaikus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tėvas praneša apie galimai iš Lietuvos į Rusiją išvežtus 2015 m. ir 2017 m. gimusius vaikus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tėvas praneša apie galimai iš Lietuvos į Rusiją išvežtus 2015 m. ir 2017 m. gimusius vaikus.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Tėvas praneša apie galimai iš Lietuvos į Rusiją išvežtus 2015 m. ir 2017 m. gimusius vaikus.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2024, 2:18 PM, atnaujinta Feb 24, 2024, 4:40 PM

Pasak vyriškio, šiuo metu vis dar tęsiasi skyrybų procesas su jo žmona, turinčia Rusijos pilietybę. Teismas, anot jo, yra nustatęs, kad savaitę vaikai turi būti su tėvu, o savaitę su motina. Visgi, sausio 22 d. vyrui atvykus pasiimti mažamečių iš ugdymo įstaigos, paaiškėjo, jog jie jau yra išvežti. Vyriškis kreipėsi į teisėsaugos institucijas bei vaiko teisių specialistus.

Galimai į Rusiją išvežti vaikai – 2015 ir 2017 m. gimimo. Vienas jų, tėvo teigimu, turi Lietuvos, o kitas – Rusijos pilietybę. Su vaikų motina vyrui kol kas susisiekti nepavyko.

Kauno apskrities VPK atstovė Odeta Vaitkevičienė lrytas.lt patvirtino, kad dėl dingusių vaikų į policiją kreiptasi sausio antroje pusėje. Dėl to pradėtas paieškos tyrimas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė spaudai Alina Žilinaitė portalui lrytas.lt patvirtino, kad pastarasis atvejis žinomas. Be to, pasak jos, šiuo metu svarstoma kreiptis į Rusijos tarnybas.

„Atvejis žinomas, artimiausiu metu kreipsimės į Rusijos Federacijos atsakingas institucijas dėl vaikų grąžinimo“, – sakė atstovė.

Pasak jos, situacijų, kai vaikas be vieno iš tėvų sutikimo išvežamas į užsienį, pasitaiko. Tokiais atvejais, sako A.Žilinaitė, yra taikoma Hagos konvencija dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų, o Tarnyba vykdo pareigas numatytas šioje konvencijoje

„Su vaiku gyventi į kitą šalį išvykti gali tik tas iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu yra nustatyta vaiko gyvenamoji vieta. Tačiau tai nereiškia, kad tokį sprendimą galima priimti vienašališkai. Visais atvejais sprendžiant su vaiku susijusius klausimus labai svarbus tėvų bendradarbiavimas.

O norint išvykti gyventi į užsienį, būtina sąlyga yra kartu nevykstančio tėčio ar mamos rašytinis sutikimas. Priimant tokį sprendimą yra labai svarbu tėvams sutarti kaip toliau vyks vaiko bendravimas su kartu nevykstančiu tėčiu ar mama, kaip bus sprendžiami vaiko išlaikymo ir kiti su juo susiję klausimai. Jei tėvai nesutaria dėl vaiko išvežimo į užsienio valstybę, vaiką išsivežti norintis vienas iš tėvų turi kreiptis į teismą dėl leidimo išvežti vaiką į užsienio šalį nuolatiniam gyvenimui“, – portalui lrytas.lt pranešė atstovė.

ELTA primena, kad pernai vasarą fiksuotas panašus incidentas, kai rugpjūčio 27 dieną teisėsaugos institucijos gavo moters pranešimą apie tai, jog Kretingos rajone, Sausdravų kaime, vyras paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę, 2022 m. gimusią dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Pradėjus paiešką, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos-Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Vėliau Lietuvos teisėsaugos institucijoms pavyko sugrąžinti mažametę į Lietuvą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.