„Sandėlio valdovu“ pramintas V. Ąžuolas paaiškino, kam reikėjo tūkstančių suvenyrų: ir toliau tą patį darysiu

Visuomenininkui Andriui Tapinui trečiadienį paviešinus, kad Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Valius Ąžuolas iš Seimo sandėlio per trejus metus pasiėmė suvenyrų už beveik 30 tūkst. eurų, pats parlamentaras naujienų portalui lrytas.lt ne tik paaiškino, kam jų tiek prireikė, bet ir argumentavo, kodėl ateityje ir toliau elgsis taip pat.

 Valius Ąžuolas<br> Lrytas.lt koliažas
 Valius Ąžuolas<br> Lrytas.lt koliažas
Valius Ąžuolas<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė.
Aušrinė Norkienė.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Valius Ąžuolas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Valius Ąžuolas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-02-28 11:40, atnaujinta 2024-02-28 15:41

Savo frakcijos kolegos elgesį jau įvertino ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

V.Ąžuolas: „Kurą pilsiu iš atlyginimo, dovanas imsiu iš sandėlio“

Trečiadienį A.Tapinas paviešino, kad parlamentras V.Ąžuolas 2021–2023 metais iš Seimo sandėlio pasiėmė 3280 rašiklius, 636 šokoladinių saldainių rinkinius, 566 kavos pakuotes, 195 puodelius su lėkštute, 178 termopuodelius, 78 skėčius, 35 kuprines, 18 sieninių laikrodžių, 15 kvepiančių žvakių, 12 gintarinių vėrinių, 7 staltieses, 6 gintarines apyrankes.

„Ir dar daug kitų smulkmenų – pledai, įkrovikliai, segės, užrašų knygelės, kamuoliai, gertuvės, namų kvapai. Iš viso sandėlį Seimo narys patuštino už 28 842 eurus. Mokesčių mokėtojų pinigų“, – rašė A.Tapinas.

Visgi, naujienų portalo lrytas.lt kalbintas, „sandėlio valdovu“ pramintas V.Ąžuolas teigė, kad A.Tapino įrašas jį stebina.

„Pavyzdžiui, A.Tapinas nepaminėjo, kad aš nenupirkau nei vieno kompiuterio, nei vieno telefono, kad kurą pyliausi iš atlyginimo. Tų dalykų nepaminėjo“, – pastebėjo V.Ąžuolas.

Anot jo, jeigu iš tiesų norima teisingai parodyti visas puses, tai visos pusės ir turėtų būti parodytos.

„Nes kiekvienas Seimo narys priima sprendimą, kaip naudoti parlamentines lėšas. Parlamentinės lėšos yra aprašytos statute – kaip jas galima naudoti, ką ir kada galima įsigyti. O jau prioritetus susidėlioja kiekvienas Seimo narys.

Pavyzdžiui, aš neperku kompiuterio ir telefono, kurą dažniausiai piluosi iš savo atlyginimo. Bet priėmiau kitą sprendimą. Kadangi aš dirbu trijuose rajonuose: Akmenės, Mažeikių ir Skuode, per tris apygardas, mano teritorija yra labai didelė, tai natūralu, kad ten tiek bendruomenių, tiek renginių, tiek švenčių yra tikrai labai daug.

Todėl priėmiau sprendimą, kad geriau važiuosiu savo kuru, naudosiu savo kompiuterį ir telefoną, bet žmonėms, nuvažiavęs į renginius, šventes, minėjimus, nuvešiu simbolišką suvenyrą arba dovaną. O juos aš imu iš sandėlio.

Anksčiau buvo variantų, sukėlusių įtarimų, kai suvenyrai perkami iš kitų įmonių – todėl, kad tai nesukeltų įtarimų, aš imu viską iš sandėlio“, – paaiškino V.Ąžuolas.

Kaip pabrėžė parlamentaras, daugelis suvenyrų sandėlyje yra su Seimo simbolika, tad su dovanojamais suvenyrais, anot V.Ąžuolo, garsinamas ir Seimo vardas.

V.Ąžuolas taip pat teigė nemanantis, kad Seimo sandėlį tuštino per daug. Kaip pastebėjo pats parlamentaras, jeigu būtų skaičiuojamas visas jo 7 metų laikotarpis Seime, paimtų suvenyrų suma būtų dar keliais tūkstančiais didesnė. O jeigu būtų tikrinami 30 metų Seime dirbantys parlamentarai, sumos, išleistos suvenyrams, anot V.Ąžuolo, būtų „dar baisesnės“.

Visgi, V.Ąžuolas patikino, kad ir po A.Tapino paviešintos informacijos suvenyrų iš Seimo sandėlio ims tiek pat kiek iki šiol.

„Jeigu dėl A.Tapino turėčiau nebevažiuoti į renginius, nebevažiuoti į šventes, nebedovanoti suvenyrų žmonėms ar nominantams, tai atrodytų veidmainiškai. A.Tapinas kažką pažiūrėjo, ir aš turėčiau kažko nebedaryti? Aš kaip dariau tą patį eilę metų, ir toliau tą patį darysiu – kurą pilsiu iš atlyginimo, dovanas imsiu iš sandėlio“, – nurodė Seimo narys.

LVŽS seniūnė: tai – kiekvieno apsisprendimas

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė bei LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė svarstė, kad kiekvienas parlamentaras tiek dėl savo pačių parlamentinių lėšų, tiek ir dėl sandėlyje esančių suvenyrų naudojimo sprendžia asmeniškai. Jos teigimu, tai priklauso ir nuo Seimo nario darbo specifikos – jeigu vieni tik sėdi savo kabinetuose, kiti galbūt vyksta pas bendruomenes ir nori jas pradžiuginti.

„Čia yra Seimo nario teisė ir apsisprendimas, kaip jis mato savo darbo specifiką. Vieniems yra svarbiau ataskaitas išleisti, o kitiems, sakykime, paimti suvenyrų ir bendruomenėms, su rinkėjais bendraujant juos padovanoti. Tikrai frakcijoje to nesame aptarę, nes tai yra kiekvieno Seimo nario pasirinkimas“, – portalui lrytas.lt aiškino A.Norkienė.

Pasak valstiečių frakcijos seniūnės, Seimo valdyba nėra nustačiusi limito, kiek ir ko galima pasiimti iš sandėlio, todėl parlamentarai suvenyrus naudoja taip, kaip jiems atrodo tinkamiausia.

„Tai mes galime daryti kaip Seimo nariai, tai vieni kamuolius iš ten paima ir mokykloms dovanoja, kiti, kaip suprantu, rašiklius, saldainius. Galbūt tos sumos atrodo įspūdingos, bet kiekvienas Seimo narys apsisprendžia, kaip tikslingiausiai tai skirti.

Galbūt jis pila kurą iš savo asmeninių pinigų, nespausdina ataskaitų, bet geriau už tai žmonėms paima saldainių iš sandėlio už tas kanceliarines lėšas“, – svarstė A.Norkienė.

LVŽS frakcijos seniūnė teigė ir pati retkarčiais iš Seimo sandėlio pasiimanti įvairių suvenyrų, tačiau jais esą nepiktnaudžiauja.

„Naudojuosi, kadangi aš daugiau dirbu ne Vilniaus apygardoje, bet regionuose, tai žmonės labai normaliai priima tas dovanas, ypač bendruomenių susitikimuose. Tikrai nei vienas nesakė, kad nevežkite ir nenorime ragauti, tiesiog mes bendraujame gal truputį kitaip.

O pas kitus specifika gal yra kitokia, kitas Seimo narys gal iš viso nevažiuoja į susitikimus su rinkėjais ir bendruomene, o sėdi kabinete ir tik kuria teisės aktus“, – kalbėjo A.Norkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.