G. Landsbergis tvirtina, kad B. Hodgeso įspėjimai – ne pasenusi informacija

Jungtinių Valstijų (JAV) atsargos generolo Beno Hodgeso įspėjimai yra paremti aktualia informacija, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Taip politikas reagavo į diskusijas įžiebusius buvusio JAV sausumos pajėgų vado Europoje įspėjimus, kad agresijos atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis viena.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Benas Hodgesas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Benas Hodgesas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

Feb 28, 2024, 1:37 PM, atnaujinta Feb 28, 2024, 1:43 PM

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tokius pareiškimus pavadino „laužtais iš piršto“ ir nurodė, jog tai yra „labai senų duomenų išvada“. Visgi, G. Landsbergis prieštarauja kolegai ir pažymi, kad B. Hodgesas ir A. Anušauskas veikiausiai kalba apie skirtingus scenarijus.

„Tai nėra pasenusi informacija. Turbūt kalbama apie skirtingus scenarijus“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Ministras Anušauskas ruošiasi, jeigu būtų karas pagal jo sudarytus planus. Noriu pasakyti – greičiausiai, jeigu būtų išbandomas 5-asis straipsnis ir NATO teritorija būtų atakuojuojama, tai būtų daroma ne pagal mūsų planus, o pagal kuo nepatogesnę, mums neparankesnę ir sunkiau išsprendžiamą situaciją“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad praėjusios savaitės penktadienį Seime vykusiame „Vilniaus saugumo forume“ dalyvavęs buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje B. Hodgesas įspėjo, kad Rusijos puolimo atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis. Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, pažymėjo jis, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.

Sulaukęs dalies politikų bei krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko kritikos dėl tokių pareiškimų, B. Hodgesas patikino, kad jo pasisakymai paremti ne tik žiniomis apie NATO karinius pajėgumus, bet ir regioninę specifiką. Todėl jis teigė nekeičiantis savo pozicijos ir pabrėžė – blogiausio scenarijaus atveju, Lietuvai gali tekti kurį laiką kovoti be sąjungininkų pastiprinimo.

Tiesa, atsargos generolo pasisakymai ir anksčiau yra sukėlę rezonansą Lietuvos politiniame gyvenime. Praėjusių metų „Vilniaus saugumo forume“ buvęs JAV pajėgų Europoje vadas teigė, kad Baltijos šalys ir Lenkija nederina savo ginkluotės įsigijimų ir perka skirtingą karinę techniką. Be to, jis tvirtino, kad Vilniui nepakanka skirti gynybai tik 2 proc. BVP.

Tuomet į B. Hodgeso pastabas reagavęs A. Anušauskas tikino, kad atsargos generolas nesiremia naujausia informacija. Tačiau Lietuvos diplomatijai vadovaujantis A. Anušausko kolega, ministras Gabrielius Landsbergis tada tvirtino, jog į B. Hodgeso kritiką reikėtų įsiklausyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.