A. Skaisgirytė: Rusija tikrai pasinaudos Lenkijos ūkininkų priekaištais dėl ukrainietiškų grūdų

Penktadienį kelyje ties Lietuvos pasieniu prasidedant Lenkijos ūkininkų blokadai, prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad panašūs protestai vyksta visoje Europos Sąjungoje (ES) ir Lenkija šiuo klausimu nėra išskirtinė šalis. Tačiau, kalbėdama apie ukrainietiškų grūdų aspektą, ji tikino, jog susidariusia situacija Rusija pasinaudos ir stengsis įpilti „žibalo į ugnį“.

 Asta Skaisgirytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Asta Skaisgirytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 12:24 PM

„Žinoma, kad kalbant ypač apie Ukrainos aspektą, ten kur yra ukrainietiški grūdai, tai Rusija tikrai pasinaudos proga ir dar pasistengs įpilti žibalo į ugnį, kad Ukraina nuo to nukentėtų“, – ketvirtadienį žurnalistms teigė A. Skaisgirytė.

„Mūsų tikslas yra įsiklausyti į ūkininkų reikalavimus, tačiau Ukrainai sudaryti maksimaliai palankias sąlygas eksportuoti savo grūdus, nes tai yra kariaujanti šalis ir jiems reikia finansavimo tam, kad galėtų atsilaikyti prieš Rusiją“, – sakė ji, pažymėdama, kad protestais Rusija gali pasinaudoti tam, jog sukeltų dar didesnį priešiškumą Ukrainai.

A. Skaisgirytė taip pat kalbėjo, kad artimiausiu metu buvo planuojamas Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos prezidentų susitikimas, tačiau dėl ūkininkų protestų jis nukeltas vėlesniam laikui.

„Įtampos dar pradėjo kilti praeitą rudenį, ir Lietuvos prezidentas po to daug kartų kalbėjo ir su prezidentu Duda, ir su prezidentu Zelenskiu. Buvo planuojamas Liublino trikampio susitikimas prezidentų lygiu, dėl ūkininkų protestų jis nukeltas vėlesniam laikui, bet mes turime veikti, kad jį pavyktų suorganizuoti“, – akcentavo prezidento patarėja.

ELTA primena, kad Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje. Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.