Lietuvos gyventojai įsitikinę: tūkstančiai NATO sąjungininkų karių Lietuvoje atgraso priešą nuo karinių veiksmų

Rusijos karas Ukrainoje kelia grėsmę euroatlantiniam saugumui, todėl rytinis NATO flangas ir toliau išlieka sustiprintas papildomais Aljanso pajėgumais. NATO sąjungininkai yra pasiruošę ginti kiekvieną Aljanso teritorijos centimetrą, o jų karinis buvimas Lietuvoje atgraso potencialų priešą nuo karinių veiksmų. Dėl to neabejoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų.

 Lietuvos gyventojai įsitikinę: tūkstančiai NATO sąjungininkų karių Lietuvoje atgraso priešą nuo karinių veiksmų.<br> KAM/A.Pliadžio nuotr.
 Lietuvos gyventojai įsitikinę: tūkstančiai NATO sąjungininkų karių Lietuvoje atgraso priešą nuo karinių veiksmų.<br> KAM/A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Krašto apsaugos ministerija

Feb 29, 2024, 8:46 AM

Krašto apsaugos ministerijos užsakymu gruodį atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad jau trečius metus iš eilės palankiai narystę NATO vertina net 89 proc. Lietuvos gyventojų. 79 proc. apklaustųjų mano, jog Lietuvos narystė NATO atgraso Rusiją nuo karinės agresijos prieš Lietuvą, o 91 proc. respondentų pritaria sąjungininkų buvimui Lietuvos teritorijoje.

85 proc. apklausos dalyvių mano, kad nuolatinis Vokietijos brigados dislokavimas Lietuvoje padidins mūsų šalies saugumą, o 84 proc. apklaustųjų tvirtina, kad NATO sąjungininkų dislokavimas Lietuvoje atgraso nuo priešiškų karinių veiksmų.

Pagrindinės Lietuvos strateginės partnerės gynybos srityje apklaustųjų nuomone – Vokietija, Lenkija ir JAV.

„Sąjungininkų karinių pajėgų buvimas Lietuvoje yra labai svarbus mūsų nacionaliniam ir regioniniam saugumui. Lietuva labai vertina nuolatinį ir nekintantį sąjungininkų įsipareigojimą siųsti savo karius į mūsų šalį. Kiekvienas sąjungininkų karys Lietuvoje yra aiškus NATO atsidavimo kolektyviniam atgrasymui ir gynybai įrodymas“, – sako ministras A. Anušauskas.

Didžioji dalis Lietuvoje dislokuotų sąjungininkų karių tarnauja 2017 metais įsteigtoje NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje, kuriai vadovauja Vokietija. Bataliono dydžio kovinėje grupėje šiuo metu tarnauja apie 1,6 tūkst, karių iš Vokietijos, Nyderlandų, Belgijos, Norvegijos, Čekijos ir Liuksemburgo.

Nuo 2004 metų vykdomai NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse šiuo metu vadovauja ir oro erdvės saugumą užtikrina Šiauliuose dislokuotos Belgijos karinės oro pajėgos su naikintuvais F-16 ir Prancūzijos karinės oro pajėgos su naikintuvais „Mirage2000“.

Nuo 2019 metų Pabradėje nepertraukiamai yra dislokuojamas rotacinis sunkusis JAV batalionas su tankais „Abrams“ ir kovos mašinomis „Bradley“.

Esant krizei, Lietuvoje aktyvuotos gali būti ir NATO greitojo reagavimo pajėgos ar NATO Ypač greito reagavimo pajėgos. Šių pajėgų greitu aktyvavimu rūpinasi 2015 metais Vilniuje įkurtas NATO pajėgų integravimo vienetas, kuriame dirba atstovai iš 13 NATO valstybių.

Visuomenės apklausą Krašto apsaugos ministerijos užsakymu 2023 metų gruodžio 15–23 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.