Arvydas Lekavičius. Nevykę agentai moka kaulyti pinigų

Egzistuoja du amžini klausimai. Pirmasis: anksčiau atsirado višta ar kiaušinis? Antrasis: ar atgrubnagis dirbs geriau, jei gaus didesnį atlyginimą? Į pirmąjį tegu atsakinėja mokslininkai ar filosofai, o štai antrasis – galvos skausmas valdžiai.

Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2024, 6:37 PM

Neseniai L.Pernavo vadovaujama Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaukė pylos iš Prezidentūros. „Apie trečdalį asmenų buvo išteisinti baudžiamosiose bylose, kuriose tyrimą atliko STT. Šitas skaičius sunkiai paaiškinamas, situacija yra netoleruotina“, – išrėžė prezidento patarėjas D.Urbonas.

STT vadas mėgino teisintis, neva tai tik praėjusių metų statistika, neatspindinti tikrosios padėties. Išties, ji gali būti dar liūdnesnė.

Juk didžioji STT užkurtų tyrimų dalis baigiasi baudžiamaisiais įsakymais. Daug į tyrėjų tinklą įkliuvusių veikėjų nusprendžia neeikvoti pinigų teismams ir sutinka su skirta bausme.

Pasitaikė net tokių kuriozinių atvejų, kai toje pačioje byloje, tam pačiam valdininkui davę pinigų keli kyšininkai pripažino kaltę ir buvo nuteisti baudžiamuoju įsakymu, o kiti nusprendė bylinėtis teismuose ir buvo išteisinti.

Bet L.Pernavas turi kozirį – pasirodo, dėl blogų veiklos rezultatų kaltas menkas finansavimas, nes už tuos pinigus esą sunku ne tik pasamdyti naujų, bet ir išlaikyti esamus agentus. Nors raudoti kaip ir nėra ko: 2022 metais STT iš biudžeto buvo skirta 14,58 mln., pernai – 14,79 mln., o šįmet – net 17,9 mln. eurų.

Žvelgiant į augančius skaičius gal galima tikėtis, kad tarnyba ims dirbti kaip šveicariškas laikrodis? Vargu.

Mat reikėtų prisiminti ir istorinius faktus. Antai tas pats L.Pernavas į STT pateko pabuvęs policijos generaliniu komisaru, o jo pavaduotojas E.Jablonskis – teisingumo viceministru.

Anksčiau būtent jų pastangomis buvo surengta garsioji Kauno pareigūnų valymo operacija, po kurios darbo neteko ne vienas šio miesto tyrėjas. Gal dėl to abu pareigūnai ir buvo paskirti STT vadovais, nes sudarė narsių kovotojų su korupcija įvaizdį.

Tiesa, vos tik buvo patvirtinti paskyrimai, šis įvaizdis subliūško – Generalinė prokuratūra nutraukė tyrimą pagrindinio įtariamojo komisaro D.Karaluko atžvilgiu, pareiškusi, kad byla buvo siūta baltais siūlais. O dar pasklido kalbos, kad „valytojai“, prisidengę kova su korupcija, galbūt paprasčiausiai šalino tiesioginius konkurentus į aukštus postus.

Taigi sunku patikėti, kad tokių bylų nebus ir ateityje. Net itin riebūs atlyginimai vargu ar privers STT agentus dirbti efektyviau, kai pačių vadovų rezultatai – kaip dvejetukininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.