Seimo pavasario sesijoje – dėmesys ir sporto problemoms

Seimo pavasario sesijoje parlamentarai ketina imsis sportui aktualių klausimų. Planuojama svarstyti Sporto įstatymų pataisas dėl nepriekaištingos reputacijos reikalavimo sporto federacijų vadovams, dėl kovos su manipuliavimu varžybų rezultatais. Taip pat svarstoma numatyti reikalavimą sporto varžybų vietose įrengti defibriliatorius.

 Andrius Kupčinskas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Andrius Kupčinskas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Mar 2, 2024, 3:12 PM, atnaujinta Mar 2, 2024, 3:13 PM

Iki pavasario sesijos pradžios, tai yra iki kovo 10 d., savo pasiūlymus dėl Sporto įstatymo pataisų gali teikti gyventojai.

Projektus inicijavęs Seimo Tėvynės sąjungos– Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kupčinskas siūlo įstatyme apibrėžti manipuliacijas sporte bei galimai sutartais rezultatais.

„Manau, kad ši problema nėra tinkamai reglamentuota. Pastebima tendencija, kad kai kurie žaidėjai, jų artimieji ar draugai, koordinuotai vykdo statymus lošimų bendrovėse, yra linkę manipuliuoti rungtynių pasiekimais. Tenka apgailestauti, kad Lietuva iki šiol dar nėra ratifikavusi Europos Tarybos 2014-aisiais priimtos Macolino konvencijos, kuri apibrėžia kovą su tarptautiniu mastu vykdomomis manipuliacijomis sporto varžybose ar galimai sutartais rezultatais“, – Eltai sakė A. Kupčinskas.

Projektas numato, kad „manipuliavimas aukšto meistriškumo sporto varžybomis – tyčinis susitarimas, veikimas arba neveikimas, įskaitant, bet neapsiribojant lošimais ar lažybomis, kada bet kokiu būdu bandoma paveikti aukšto meistriškumo sporto varžybų eigą ar rezultatą“. Įstatymo projekte kalbama apie tokį tyčinį susitarimą, kai „siekiama visiškai arba iš dalies panaikinti sporto varžybų nenuspėjamumą ir taip sau ar kitiems suteikti nepelnytą pranašumą ir gauti arba suteikti sau ar kitiems, bet kokią turtinę arba neturtinę naudą“.

Nepriekaištingos reputacijos reikalavimas – visoms sporto federacijoms

Sporto įstatyme siūloma numatyti, kad aukšto meistriškumo varžybas organizuojančių sporto federacijų valdymo organų nariais gali būti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys. Tokį reikalavimą šios federacijos turėtų įrašyti savo įstatuose.

Pasak Seimo nario A. Kupčinsko, įstatymo pataisomis taip pat siekiama atsisakyti praktikų, kuomet federacijų nariais tampa subjektai, neturintys jokių sąsajų su sportu.

Siūlomas projektas numato, kad tapti federacijos nariais gali tapti sporto subjektai, kurių veikla tiesiogiai susijusi su sporto šakos plėtojimu, jie ne mažiau kaip pastaruosius vienerius metus dalyvavo sporto šakos aukšto meistriškumo varžybose ar ne mažiau kaip pastaruosius dvejus metus dalyvavo sporto šakos fizinio aktyvumo veikloje.

Tapti federacijos nariais galėtų ir tie, kurie turi ar įvairiais pagrindais valdo sporto šakos pratyboms būtiną infrastruktūrą, o juose pratybas veda šio įstatymo nustatytus reikalavimus atitinkantys asmenys.

Sporto įstatymo pataisos numato, kad ne mažiau 2/3 valdymo organų narių federacijos nariai renka tiesiogiai visuotiniame narių susirinkime.

A. Kupčinskas tikisi, kad priėmus Sporto įstatymo pataisas sporto federacijų veikla taps skaidresnė ir atviresnė.

Gali atsirasti reikalavimas įrengti defibriliatorius

Pavasarį Seimas ketina svarstyti įstatymo pataisas, siūlančias sporto varžybų vietose įrengti defibriliatorius.

„Siekiant išvengti skaudžių nelaimių mėgėjiškame sporte, kuomet ne visada budi greitosios pagalbos medikai, manau, kad defibriliatorius yra būtinas“, – Eltai sakė A. Kupčinskas.

Sporto įstatyme siūloma numatyti, kad varžybų vietose turi būti įrengtas bifazinis automatinis arba pusiau automatinis defibriliatorius, išskyrus atvejus, kai sporto varžybų metu budi greitosios medicinos pagalbos brigada.

A. Kupčinskas tikisi, kad Seimas pritars šiems pasiūlymams ir jie atsiras naujos redakcijos Sporto įstatyme.

„Tikimės, kad visi mūsų siūlymai ras vietą naujos redakcijos Sporto įstatyme. Taip pat laukiame Macolino konvencijos ratifikavimo, nes proveržio šioje srityje Lietuvos sportas laukia per ilgai“,– Eltai sakė A. Kupčinskas.

Seimo pavasario sesija prasidės kovo 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.