A. Anušauskas: „Užsitikrinome nepertraukiamą JAV karinį buvimą Lietuvoje“

„Noriu padėkoti už nenutrūkstamą Jungtinių Amerikos Valstijų paramą saugumo ir gynybos srityje, nes tai padeda reikšmingai stiprinti Lietuvos saugumą ir jos gynybinius pajėgumas“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šiandien Vašingtone susitikęs su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu J. Austinu.

 A. Anušauskas<br> KAM nuotr.
 A. Anušauskas<br> KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-05 22:34

JAV gynybos sekretorius pasveikino Lietuvos tvirtą įsipareigojimą ir indėlį į Aljanso saugumą.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva ypatingą dėmesį skirs neseniai su JAV pasirašyto dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje 2024–2028 plane numatytoms sritims – plėtojant integruotą oro gynybos architektūrą Baltijos jūros regione, paramą nacionalinės divizijos vystymui, vystant ilgojo nuotolio ugnies paramos pajėgumus.

Susitikimo metu abu ministrai pabrėžė, kad bus tęsiamas atgrasymo priemonių Baltijos šalių regione stiprinimas. „JAV pajėgų buvimas Lietuvoje išlieka svarbiu atgrasymo elementu“, – sakė A. Anušauskas. – Lietuva ypač vertina nepertraukiamas amerikiečių karių rotacijas Lietuvoje, nuolat gerina jiems priimančiosios šalies paramą, greitu metu planuojama JAV kariams pasiūlyti naują infrastruktūrą Pabradėje.

Ministras A. Anušauskas pabrėžė, kad ir pati Lietuva daro savo namų darbus, investuoja į kariuomenės modernizavimą, vysto nacionalinę diviziją. Lietuva šiais metais gynybai skiria 2,77 proc. BVP ir siekia, kad šis skaičius išaugtų iki 3 procentų.

Lietuvos ir JAV gynybinis bendradarbiavimas per pastaruosius metus kokybiškai išsiplėtė. „Noriu pabrėžti, kad Lietuva išlieka didžiausia JAV ginkluotės pirkėja tarp Baltijos šalių. Daugiau nei 20 proc. mūsų naujosios karinės įrangos ir ginkluotės sudaro pirkimai iš JAV. Buvome vieni pirmųjų, kurie įsigijo dronus „Switchblades“, – sakė A. Anušauskas.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva nori plačiau bendradarbiauti su JAV gynybos pramone. „JAV ir Lietuvos gynybos pramonės bendradarbiavimui, investicijų pritraukimui į Lietuvą matome didelį poreikį,“ – sakė jis. Pastaraisiais metais išaugę Lietuvos ginkluotės pirkimai iš JAV, poreikis turėti saugų, nenutrūkstamą ir greitą ginkluotės, amunicijos tiekimą, palaikymą.

„Šiandien kaip niekad anksčiau Ukrainai reikia mūsų pagalbos. Mūsų parama Ukrainai nenutrūks“, – sakė ministras A. Anušauskas, kalbėdamas su J. Austinu apie karinės paramos Ukrainai svarbą. Lietuvos karinė parama Ukrainai nuo karo pradžios sudaro daugiau kaip 525 mln. eurų, o bendra Lietuvos parama, įskaitant ir civilę, siekia daugiau nei 1, 4 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. „Europos karinė parama Ukraina auga, tačiau nuolatinė JAV karinė parama Ukrainai yra gyvybiškai svarbi“, – pabrėžė ministras.

Drauge su gynybos sekretoriumi jie aptarė regioninį saugumą, artėjantį Vašingtono NATO viršūnių susitikimą ir bendradarbiavimo galimybes Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.