„TAMO“ dienynas tikina, kad duomenų nutekėjimo sistemoje nebuvo

Internete nutekinta daugiau nei 100 tūkst. dienyno „TAMO“ vaikų ir mokytojų duomenų, LRT radijui patvirtino Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) vadovas Liudas Ališauskas.

TAMO elektroninis dienynas.
TAMO elektroninis dienynas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 7:13 PM, atnaujinta Mar 5, 2024, 8:19 PM

Anot L. Ališausko, praėjusių metų pabaigoje internete nutekintas didžiulis kiekis įvairių nutekintų duomenų iš viso pasaulio. Tarp jų, anot jo, yra ir iš Lietuvos institucijų, įstaigų nutekintų duomenų. Anot NKVC, nutekinti ir dienyno „TAMO“ vaikų ir mokytojų duomenys.

„Praėjusių metų pabaigoje buvo paviešinta milžiniška duomenų bazė su nutekintais įvairiais duomenimis. Kalba eina apie viso pasaulio duomenis, Lietuva yra viena iš šalių. Tos duomenų bazės dydis yra virš 100 gigabaitų, o paviešinti buvo prisijungimo duomenys: ID, slaptažodžiai ir sistema, kur tie duomenys taikytini“, – LRT radijui sakė L. Ališauskas.

„Patvirtinti, kad prisijungti prie kiekvieno vaiko paskyros galima, negaliu, reikia gilesnio tyrimo, bet tikimybė yra didelė“, – tvirtino NKSC vadovas.

„TAMO“ dienynas tikina, kad duomenų nutekėjimo sistemoje nebuvo

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad internete nutekinta daugiau kaip 100 tūkst. „TAMO“ dienyno vaikų ir mokytojų duomenų, įmonė tikina, kad sistemoje duomenų nutekėjimo nebuvo.

„Užtikriname, kad duomenų nutekėjimo „TAMO“ sistemoje nebuvo. Programišiai galėjo bandyti pasinaudoti duomenimis, pasisavintais iš pavienių vartotojų asmeninių įrenginių, o ne iš „TAMO“ sistemos serverių“, – antradienį išplatintame komentare teigė „TAMO“ dienyno įmonės vadovas Edgaras Jasalinis.

„Nedelsiant kreipėmės į Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC) ir operatyviai ėmėmės veiksmų įmonės viduje. Patikrinome NKSC antradienį pateiktus duomenis ir nustatėme, kad juose nėra tokios informacijos, kaip vartotojų vardai, pavardės, gimimo datos, elektroninio pašto prisijungimai, susirašinėjimai“, – tikino jis.

E. Jasalinio teigimu, visi „TAMO“ dienyno naudotojų slaptažodžiai yra užkoduoti.

„Atsargumo dėlei kviečiame visus atsinaujinti slaptažodžius, nenaudoti tokių pačių slaptažodžių skirtingose paskyrose ir juos reguliariai keisti pagal saugumo rekomendacijas“, – pažymėjo įmonės vadovas.

ELTA primena, kad antradienį NKSC vadovas Liudas Ališauskas LRT radijui sakė, kad praėjusių metų pabaigoje internete nutekintas didžiulis kiekis įvairių duomenų iš viso pasaulio.

Anot L. Ališausko, tarp jų internete nutekinta ir daugiau kaip 100 tūkst. dienyno „TAMO“ vaikų ir mokytojų duomenų.

„Praėjusių metų pabaigoje buvo paviešinta milžiniška duomenų bazė su nutekintais įvairiais duomenimis. Kalba eina apie viso pasaulio duomenis, Lietuva yra viena iš šalių. Tos duomenų bazės dydis yra virš 100 gigabaitų, o paviešinti buvo prisijungimo duomenys: ID, slaptažodžiai ir sistema, kur tie duomenys taikytini“, – LRT radijui antradienį patvirtino L. Ališauskas.

TAMO dienyno įmonės vadovas Edgaras Jasalinis:

Užtikriname, kad duomenų nutekėjimo TAMO sistemoje nebuvo. Programišiai galėjo bandyti pasinaudoti duomenimis, pasisavintais iš pavienių vartotojų asmeninių įrenginių, o ne iš TAMO sistemos serverių.

Šiandien viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, nedelsiant kreipėmės į Nacionalinio kibernetinio saugumo centrą (NKSC) ir operatyviai ėmėmės veiksmų įmonės viduje.

Patikrinome NKSC šiandien pateiktus duomenis ir nustatėme, kad juose nėra tokios informacijos, kaip vartotojų vardai, pavardės, gimimo datos, elektroninio pašto prisijungimai, susirašinėjimai.

Visi TAMO naudotojų slaptažodžiai yra užkoduoti. Tačiau atsargumo dėlei kviečiame visus atsinaujinti slaptažodžius, nenaudoti tokių pačių slaptažodžių skirtingose paskyrose ir juos reguliariai keisti pagal saugumo rekomendacijas.

TAMO bendradarbiauja su NKSC, siekdami jiems padėti surasti saugumo spragas ir deda visas įmanomas pastangas užkardyti galimus neteisėtus prisijungimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.