Teismas sutiko su prokuratūros argumentais – „ł“ pavardėse negali būti naudojama

Vilniaus miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą, kurioje procesas buvo atnaujintas Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros iniciatyva ginant viešąjį interesą, 2024 m. kovo 4 d. sprendimu iš dalies pakeitė ankstesnį šio teismo sprendimą ir įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrių pareiškėjo vardą ir pavardę asmens tapatybės dokumentuose pakeisti naudojant raidę „w“, tačiau nenaudojant raidės „ł“.

Teismas priėmė sprendimą dėl pavardžių rašybos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Teismas priėmė sprendimą dėl pavardžių rašybos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokūratūra

2024-03-06 13:19

Teismas, įvertinęs galiojantį teisinį reglamentavimą, apibrėžiantį Lietuvos Respublikos piliečio teisę įrašyti / pakeisti savo vardą ir pavardę dokumentuose ir civilinės būklės aktų įrašuose naudojant nelietuviškus rašmenis, nusprendė, kad teisės aktai leidžia naudoti tik lotyniškos abėcėlės rašmenis be diakritinių ženklų („X“, „Q“, „W“,), kurių nėra lietuvių kalbos abėcėlėje, ir sutiko su prokuratūros pozicija, kad 2022 m. birželio 1 d. teismo sprendimas, tenkinęs asmens prašymą pavardėje naudoti raidę „ł“, vertintinas kaip aiški teisės normos taikymo klaida.

Primename, kad 2022 m. birželio 1 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo priėmęs sprendimą, kuriuo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrius įpareigotas pakeisti civilinės būklės akto įrašą (pareiškėjo civilinėje byloje vardą ir pavardę) raidę „l“ keičiant lotyniškos abėcėlės rašmeniu su diakritiniu ženklu „ł“.

Generalinė prokurorė, gindama viešąjį interesą, kreipėsi į teismą, prašydama atnaujinti procesą šioje civilinėje byloje ir priimti kitą sprendimą, nes, prokurorų vertinimu, Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato galimybę ne lietuvių tautybės Lietuvos Respublikos piliečiui savo vardą ir pavardę dokumentuose bei civilinės būklės aktų įrašuose rašyti lotyniškos abėcėlės rašmenimis tik tuo atveju, jei jie neturi diakritinių ženklų.

Nurodyto proceso atnaujinimu prokuratūra siekė išvengti teisinių neteisėto teismo sprendimo padarinių atkuriant iki šio sprendimo buvusią padėtį ir taip įvykdyti teisingumą, apginant ne tik privatų, bet ir viešąjį interesą.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.