VSD: į Lietuvą atvyksta radikalių pažiūrų asmenys, tačiau didėjančio radikalizmo musulmonų bendruomenėje nepastebima

Tarp į Lietuvą atvykstančių žmonių nustatoma pavienių radikalių pažiūrų asmenų, tačiau didėjančio radikalizmo apraiškų Lietuvos musulmonų bendruomenėje nepastebima, teigiama grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Valstybės saugumo departamentas.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės saugumo departamentas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 7:59 AM

„Didėjančio radikalizmo apraiškų Lietuvos musulmonų bendruomenėje nepastebima, nors tarp į Lietuvą atvykusių trečiųjų šalių piliečių nustatoma pavienių radikalių pažiūrų asmenų. Jie neturi ketinimų smurtauti, bet nepripažįsta demokratijos, reiškia antivakarietiškas ar antisemitines pažiūras“, – rašoma Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento parengtame dokumente.

Kaip nurodo žvalgyba, Lietuvoje islamistinės ideologijos sklaida tiesiogiai ir organizuotai nevykdoma, šalyje nėra užsienyje veikiančių musulmonų organizacijų ir judėjimų ar jų paramos grupių. Vis dėlto, kaip teigiama grėsmių nacionaliniame saugumui vertinime, tokios ideologijos ir propagandos prieinamumas internete kelia savarankiškos asmenų radikalizacijos riziką.

„Besitęsianti įtampa Vidurio Rytų regione, musulmonus provokuojantys islamo simbolių išniekinimai Europos šalyse ir islamistinių organizacijų propaganda, tikėtina, didins pavienių asmenų radikalizacijos ir, neatmestina, išpuolių riziką Lietuvoje“, – nurodo Lietuvos žvalgyba.

Islamistinių teroro išpuolių grėsmė Europoje didėja

Anot žvalgybos, vertinant islamistinio teroro grėsmę Europos kontekste, konstatuojama, kad baigėsi santykinės ramybės laikotarpis ir terorizmo grėsmė žemyne didėja.

„Teroro aktų tikimybę didina suaktyvėjusi islamistinė propaganda dėl šventosios islamo knygos Korano išniekinimo akcijų Europos šalyse bei Vidurio Rytuose atsinaujinusio Izraelio ir „Hamas“ karinio konflikto. Šie naratyvai yra aktyviai naudojami islamistų propagandoje siekiant radikalizuoti Vakaruose gyvenančius musulmonus ir paraginti juos rengti išpuolius Vakaruose“, – teigiama grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Kaip nurodo žvalgyba, islamistinės teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“, taip pat joms lojalių grupuočių tinklai vykdo aktyvią veiklą internete: pasinaudojant Korano išniekinimo akcijomis siekiama skleisti propagandą apie Vakarų visuomenių vykdomą islamo žeminimą ir musulmonų persekiojimą, Izraelio ir „Hamas“ konfliktu siekiama mobilizuoti musulmonus žudyti žydus ir kenkti Izraelį remiantiems Vakarams.

Žvalgyba pastebi, kad Europoje kyla priešprieša tarp musulmonų bendruomenių, palestiniečius remiančių kairiųjų ir jiems oponuojančių dešiniųjų, pasisakančių prieš migraciją. Tą esą pademonstravo ir daugelyje Europos šalių vykusios palestiniečių palaikymo akcijos ir protestai, per juos kai kur demonstruota parama „Hamas“, kai kuriose ES šalyse įvykdyta antisemitinių išpuolių.

„Lietuvoje palestiniečius remiantys asmenys ir organizacijos savo poziciją reiškia nuosaikiai, per jų organizuojamas akcijas nefiksuojama raginimų smurtauti, atvirai neremiama „Hamas“, – teigiama žvalgybos dokumente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.