Lietuva švenčia 34-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines

Pirmadienį Lietuva švenčia 34-ąsiasnepriklausomybės atkūrimo metines.

 Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Kovo 11-osios minėjimas Seime.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
 Kovo 11-osios minėjimas Seime.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 11, 2024, 7:20 AM

Šventinė diena prasidės gėlių padėjimo ceremonija prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“.

Vėliau 10 val. tradiciškai istorinėje Seimo Kovo 11-osios Akto salėje prasidės iškilmingas minėjimas, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai, ir Valstybės Nepriklausomybės stipendijos įteikimo ceremonija.

Iškilmingą minėjimą sveikinimo kalba pradės Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Renginyje taip pat kalbės Aukščiausiosios Tarybos deputatas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Saudargas, istorikė dr. Inga Zakšauskienė, rašytoja Jurga Tumasonytė, Seimo pirmininko pavaduotoja, Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, anesteziologas-reanimatologas Rokas Tamašauskas.

Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijos pirmininkas doc. dr. Virginijus Valentinavičius pristatys Valstybės Nepriklausomybės stipendijos laureatą dr. Lauryną Peluričių. Stipendija jam skirta už projektą „Valstybės kūrimas kaip kultūrinė užduotis trūkinėjančių ryšių pasaulyje: Stasio Šalkauskio kultūros filosofijos reaktualizacija“.

Vidurdienį numatyta iškilminga trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje.

Jai pasibaigus prasidės eitynės „Nepriklausomybės atkūrimo kelias“ su Lietuvos ir Ukrainos vėliavų juostomis. Eitynių dalyviai žygiuos Gedimino prospektu nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės.

13 val – Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

Pavakare tradicines patriotines Kovo 11-osios eitynes rengia tautininkai. Jie kviečia prisijungti visus, „kuriems rūpi Lietuvos ir lietuvybės likimas“.

Vakare, 20 val. – Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Kariūnų tarybos iniciatyva Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga – dainos ir prisiminimai prie laužo ant istorinio Stalo kalno Vilniuje. Renginys pasibaigs Lietuvos Respublikos himnu.

Pirmadienį kartu minėti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną vilniečius ir sostinės svečius nuo 10 iki 17 val. kviečia ir Seimo lankytojų centras. Čia numatytos kūrybinės dirbtuvės vaikams, bus demonstruojama vaizdo medžiaga, rengiamos viktorinos. Taip pat lankytojai turės galimybę nusifotografuoti specialiame foto stende ir atminimui gauti nuotrauką su Kovo 11-osios simbolika.

Šventės akcentas – muzikinis spektaklis „Legenda apie Vilnių“ – Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos moksleivių dovana Vilniui ir Lietuvai. Pagal Juditos Ožeraitytės eiliuotą poemą parengtas spektaklis yra skirtas Vilniaus įkūrimo 700-osioms metinėms paminėti.

1990 m. kovo 11 d. Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė Aktą „Dėl Lietuvos Nepriklausomos valstybės atstatymo“.

Šiuo aktu Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, reikšdama Tautos valią, nutarė ir iškilmingai paskelbė, kad yra atkuriamas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenių galių vykdymas, ir Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė.

Aktas „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“ skelbia: „Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, reikšdama Tautos valią, nutaria ir iškilmingai skelbia, kad yra atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas, ir nuo šiol Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė. Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės aktas ir 1920 m. gegužės 15 d. Steigiamojo Seimo rezoliucija dėl atstatytos Lietuvos demokratinės valstybės niekada nebuvo nustoję teisinės galios ir yra Lietuvos Valstybės konstitucinis pamatas. Lietuvos valstybės teritorija yra vientisa ir nedaloma, joje neveikia jokios kitos valstybės konstitucija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.