Seimas linkęs pritarti siūlymui Šaulių sąjungos naudojamus bepiločius orlaivius priskirti Lietuvos kariuomenei

Seimas po pateikimo pritarė Aviacijos įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) naudojamus bepiločius orlaivius priskirti Lietuvos kariuomenei.

 Laurynas Kasčiūnas.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 12:53 PM

Už šią iniciatyvą balsavo 110 Seimo narių, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 10 parlamentarų.

Pasak pataisų iniciatoriaus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno, tai sudarytų sąlygas LŠS turimus droninius pajėgumus geriau integruoti į krašto apsaugos sistemą.

„Administruotų ir jų naudojimo tvarką nustatytų kariuomenės vadas. Ir tada dronai eitų tam tikra prasme į gynybinius pajėgus ir mes turėtume dar ir droninį pajėgumą, kuris būtų labiau ateinantis iš visuomenės“, – Seimo posėdžio metu teigė L. Kasčiūnas.

Pasak pataisų rengėjo, priskyrus LŠS naudojamus dronus prie krašto apsaugos sistemos institucijų naudojamų bepiločių orlaivių, teisine prasme jie taptų lygiaverčiai, nes jų naudojimo tvarką nustatytų kariuomenės vadas.

Teigiama, kad LŠS savo jėgomis konstruoja kai kurių tipų bepiločius orlaivius ir gali veiksmingai prisidėti prie šalies bepiločių orlaivių sistemų pajėgumų vystymo ir stiprinimo, ypač vadinamųjų FPV (first-person view) dronų.

Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą LŠS naudojami bepiločiai orlaiviai priskiriami civiliniams bepiločiams orlaiviams, kurių naudojimui taikomi ribojimai, pavyzdžiui, skraidymui virš karinių teritorijų, karinių teritorijų filmavimui, fotografavimui ar vizualizavimui kitu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.