V. Čmilytė-Nielsen palaiko atvirą balsavimą dėl apkaltų

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen palaiko Seimo statuto pataisas, siūlančias atsisakyti slapto balsavimo dėl apkaltų ir nemokėti išeitinių išmokų nuteistiems parlamentarams.

Viktorija Čmilytė-Nielse.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielse.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-12 10:46, atnaujinta 2024-03-12 10:47

„Ne prievolę, o galimybę balsuoti atvirai aš palaikysiu. Manau, kad reikėtų tokią galimybę sudaryti. Galų gale Seimas pats apsispręs. Mano pozicija yra tokia, kad visais tokiais atvejais, ar tai neliečiamybės atėmimas, ar apkaltos, reikia balsuoti atvirai, tą visada deklaruoju. Manau, kad Seimui palikti galimybę apsispręsti yra protinga“, – žurnalistams Seime antradienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos nuomone, jei balsavimas būtų atviras, būtų išvengta tokių situacijų, kai pernai įkalinimo bausmę atliekančiam Seimo nariui Vytautui Gapšiui parlamentas nepanaikino mandato. Tuomet buvo kalbama apie galimus politinius užkulisinius susitarimus.

„Praeitos sesijos pabaigoje, kuomet pritrūko balsų, visos frakcijos kaltino, rodė pirštu viena į kitą. Manau, kad tokių situacijų būtų galima išvengti, jeigu balsavimas būtų atviras“, – sakė ji.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen mano, kad nuteistiems parlamentarams išeitinės išmokos neturėtų būti mokamos.

„Yra tokie atvejai, jie, žinoma, išskirtiniai, labai apmaudūs, kai tos išeitinės neturėtų būti“, – sakė Seimo pirmininkė.

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma antradienį dar kartą ketina pateikti parlamentui anksčiau palaikymo nesulaukusias patobulintas Seimo statuto pataisas, siūlančias atsisakyti slapto balsavimo dėl apkaltų ir nemokėti išeitinių išmokų nuteistiems parlamentarams.

Jeigu Seimas pritartų, dėl apkaltos formuluočių Seimas galėtų balsuoti atvirai. Taip pat Seimo narys, kuris kadencijos metu įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos padarymo ar Konstitucinio Teismo nutarimu pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją bei sulaužęs duotą priesaiką, negautų išeitinės kompensacijos.

Šiuo metu Statutas numato slaptą balsavimą, kai „balsuojama dėl kaltinimo formuluočių apkaltos proceso metu.“

Galiojančiame Statute nėra numatyta išimtis neišmokėti išeitinės išmokos kadenciją baigusiam Seimo nariui, kai jis kadenciją baigia būdamas įkalinimo įstaigoje.

ELTA primena, kad pernai, gruodį, Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo.

2023 m. lapkričio 22 d. Apeliacinis teismas „MG Baltic“ byloje Seimo nariui V. Gapšiui skyrė 4 su puse metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.