Riaušių byloje liudijęs K. Masiulis: protestas virto pasipriešinimu valstybei, abejone valdžios legitimumu

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį tęsė 2021 m. riaušių prie Seimo bylos nagrinėjimą. Teisme liudijęs parlamentaras Kęstutis Masiulis tvirtino, kad prie Seimo rūmų vykęs protestas, kuris virto riaušėmis, jo manymu, tapo ir pasipriešinimu valstybei, abejone valdžios legitimumu.

Kęstutis Masiulis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>ELTA (M.Morkevičiaus nuotr.)
Kęstutis Masiulis<br>ELTA (M.Morkevičiaus nuotr.)
Kęstutis Masiulis<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gytis Pankūnas

Mar 13, 2024, 10:58 AM, atnaujinta Mar 13, 2024, 11:39 AM

Teisme liudijęs K. Masiulis tvirtino, kad 2021 m. rugpjūtį Seimo pastatas buvo užblokuotas prie jo protestavusių žmonių. Anot jo, parlamentarai išeiti saugiai iš pastato galėjo tik po vidurnakčio.

„Buvo parlamento plenarinis posėdis. Seimo pastatas buvo užblokuotas įsiaudrinusių, chamiškai besielgiančių žmonių. Dalis kolegų bandė išeiti pasiaiškinti, salėje keitėmės informacija, kas, ką matė. (...)

Išvykti ir išeiti iš pastato nebuvo įmanoma net tokiems politikams, kurie sakėsi esantys artimi šiems riaušininkams. Aš jų nevadinčiau protestuotojais“, – pasakojo K. Masiulis.

Liudytojas tvirtino kartu su kolegomis Seimo nariais Zenonu Streikumi, Virgilijumi Alekna nuėjo į savo kabinetą parlamente, gėrė kavą, stebėjo įvykius per langą iki vidurnakčio.

„Mačiau, kad buvo keli aktyvesni asmenys, kurie diriguoja toms riaušėms“, – aiškino parlamentaras.

Jis įvardijo matęs minioje kaltinamuosius Astrą Genovaitę Astrauskaitę, Andrejų Lobovą, Antaną Kandrotą, pravarde Celofanas.

„Tai įvardijama žodžiu „lyderystė“. Jie buvo lyderiai“, – komentavo K. Masiulis.

Parlamentaras sakė girdėjęs tie Seimo nariai, kurie išėjo iš parlamentaro prieš vidurnaktį, buvo galimai apstumdyti, apmėtyti vėliavų kotais.

Matė pasipriešinimą valstybei

K. Masiulio įsitikinimu, formalus protesto tikslas buvo kritika valdžios vykdomai koronaviruso pandemijos stabdymo politikai, tačiau vėliau, anot Seimo nario, protestas virto pasipriešinimu pačiai valstybei.

„Formalus tikslas buvo protestuoti prieš skiepus ir galimybių pasą, bet visas protestas, riaušės išvirto į pasipriešinimą apskritai valstybei, abejone valdžios legitimumu. (...) Minia buvo nusiteikusi netaikiai, karingai. Ten buvo ir kartuvės“, – pasakojo K. Masiulis.

Parlamentarui liudijant teisme, jo pasakojimą lydėjo kaltinamųjų šūksniai, įvairios replikos, pasipiktinimas. Bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos narė Zina Vilnienė kelis kartus įspėjo kaltinamuosius, ragino laikytis tvarkos, tačiau dalis jų neklausė.

Galiausiai iš teismo salės buvo išprašyti kaltinamieji A. G. Astrauskaitė, Lukas Dolotovas, Dmitrijus Vinogradovas, Arūnas Stungurys.

K. Masiulis, paklaustas, ar nukentėjo riaušių metu, teigė, kad nukentėjo „tam tikra prasme“. Jis pažymėjo, kad fiziškai jis nenukentėjo niekaip, tačiau buvo suvaržyta jo laisvė.

„Mano laisvė tai buvo suvaržyta. Jie mane buvo įkalinę 5 valandoms. Kas aš? Kalinys?“, – sakė Seimo narys.

Jis, klausiamas, ar pasijuto įžeistas prie Seimo protestuojančių žmonių, pažymėjo girdėjęs keiksmažodžius iš žmonių, kitokias frazes, tačiau pridūrė, kad jo „chuliganai negali įžeisti“.

K. Masiulis tikino per savo kabineto Seime langus matęs, kaip žmonės į policijos pareigūnus mėtė akmenis, butelius. Pareigūnai, anot jo, ragino susirinkusiuosius pasitraukti, išsiskirstyti, o vėliau ėmė stumti žmones nuo parlamento rūmų.

K. Masiulis, atsakinėdamas į advokatų klausimus, teigė, kad stebėdamas įvykius pro savo kabineto langus, nesvarstė išeiti pabendrauti su žmonėmis. Jis sakė, jog ir su juo kabinete buvęs V. Alekna greičiausiai nenorėjo išeiti pabendrauti su žmonėmis,.

„V. Alekna galėtų taip pakalbėti su jais, kad jie nenorėtų“, – sakė liudytojas.

Pripažino sulaukęs grasinimų

Teisėjų kolegijai leidus į teismo posėdį sugrįžti kaltinamajai A. G. Astrauskaitei, ji klausinėjo K. Masiulio, kiek žmonių jis matė protestuojant prie Seimo, kaip konkrečiai elgėsi policijos pareigūnai. Į dalį klausimų liudytojas tvirtino negalintis atsakyti, nes neprisimena.

A. G. Astrauskaitei paminėjus „antiriaušininkus“, K. Masiulis teigė, kad jam smagu, jog ir jis, ir kaltinamoji taip pat apibūdina pareigūnus.

„Jis neadekvatus“, – į K. Masiulio atsakymus reagavo A. G. Astrauskaitė.

Kita kaltinamoji Adelina Sabaliauskaitė klausė liudytojo apie jam siųstus grasinimus. K. Masiulis patvirtino, jog elektroniniu paštu, komentaruose socialiniame tinkle „Facebook“ jam buvo grasinta.

„Man rašė, kad yra skunko taukais ištepta virvė ir laukia manęs“, – nurodė liudytojas.

K. Masiulis tvirtino, kad protesto metu prie Seimo pastatytomis kartuvėmis greičiausiai bandyta išgąsdinti parlamentarus.

„Jos (kartuvės – ELTA) yra vaizdinga priemonė gąsdinti Seimo narius. Manęs jos neišgąsdino“, – sakė jis.

Liudytojui atsakinėjant į kaltinamųjų klausimus, teismo salėje kelis kartus kilo triukšmas, kai kurie kaltinamieji ėmė keiktis. Kai kurie kaltinamieji patys pasišalino iš teismo salės.

Teisėja Z. Vilnienė pareiškė draudžianti kaltinamiesiems patiems pasišalinti iš teismo salės, kadangi, anot jos, tokiu būdu ne tik pažeidžiama teismo posėdžių tvarka, bet ir replikuojama K. Masiuliui, praeinant pro jį.

Kaltinimai pateikti 87 asmenims

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs A. Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja A. G. Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.