„Rakštis Kremliui“: kas yra į Rusijos teritoriją įsiveržę rusų savanoriai ir ko iš tiesų jie siekia

Ukrainos pusėje kovojantys rusų savanoriai antradienį įsiveržė į Rusijos teritorijoje esančias Kursko ir Belgorodo sritis, o tada paviešino vaizdo įrašą, kuriame žada atimsiantys Rusijos žemę iš režimo, laisvę rusams ir tai, kad dalyvaus rinkimuose.

Ukrainos pusėje kovojantys rusų savanoriai antradienį įsiveržė į Rusijos teritorijoje esančias Kursko ir Belgorodo sritis.<br>Legiono nuotr.
Ukrainos pusėje kovojantys rusų savanoriai antradienį įsiveržė į Rusijos teritorijoje esančias Kursko ir Belgorodo sritis.<br>Legiono nuotr.
I<br>Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio
I<br>Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio
Egidijus Papečkys.
Egidijus Papečkys.
Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 14, 2024, 10:02 AM, atnaujinta Mar 14, 2024, 2:24 PM

Naujienų portalas lrytas.lt pasidomėjo, kas yra tie Ukrainos pusėje kovojantys rusų savanoriai ir kokių tikslų jie siekia.

Tikslas – kitas

Legionas „Rusijos laisvė“ kanale „Telegram“ paskelbė, kad kovo 12 dieną surengus reidą į Rusijos Federacijos teritoriją, jiems pavyko paimti dalies Tiotkino, esančio Kursko srityje, kontrolę.

Rusijos savanorių pajėgos trečiadienį taip pat paragino civilius pasitraukti iš Belgorodo ir Kursko, grasindamos surengti didelio masto atakas prieš karinius taikinius šiuose Rusijos pasienio miestuose.

Socialiniuose tinkluose antradienį paviešintame legiono pareiškime kariai žada „Rusijos žemę iš režimo atimti centimetras po centimetro“.

„Rusai ramiai miegos, nebijos skambučio į duris, be baimės sakys savo nuomonę. Rusai balsuos už tuos, už kuriuos nori, o ne už tuos, už kuriuos privalo. Rusai gyvens laisvai. Mes einame į rinkimus. Laukite mūsų!“ – vaizdo įraše teigia vienas iš karių.

Už Ukrainą kariaujantis legionas „Rusijos laisvė“, „Rusijos savanorių korpusas“ ir „Sibiro batalionas“ – tai prieš V.Putino režimą kovojantys Rusijos piliečiai, iš kurių sudarytas karinis vienetas, vykdantis trumpus išpuolius, reidus į Rusijos teritoriją.

O tokie rusų savanorių išpuoliai prieš Rusiją, pasak karybos apžvalgininko Egidijaus Papečkio, yra naudingi tiek Ukrainai, tiek patiems rusų savanoriams dėl kelių priežasčių.

„Jie demonstruoja, kad Kremliaus režimas nėra pajėgus pilnai apsaugoti savo sienas. Ne tik, kad nepajėgia nugalėti Ukrainos, bet negali apsaugoti ir savo teritorijos, į kurią įsiveržia tokios grupės, užima nedideles gyvenvietes, iškelia savo vėliavas – vykdo mūšius ir paskui atsitraukia, nes jos vis dėlto nėra didelės. Tokia moraline prasme parodo, kad yra tokių jėgų, kurios prieš Kremliaus režimą kovoja fronte“, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo E.Papečkys.

Ukrainai, anot eksperto, tai naudinga ne tik todėl, kad dalis Rusijos pajėgų atitraukiamos nuo fronto Ukrainoje – tai taip pat ir skaldo Rusijos visuomenę.

„Tai yra toks moralinis antausis Kremliui – nėra jis labai stiprus, bet vis tiek Rusijos visuomenė tai mato“, – paaiškino jis.

Tuo metu pats Kremlius, E.Papečkio teigimu, padarytą žalą sumenkinti bando dviem būdais – prieš rusus savanorius naudoja nacistų retoriką, taip pat mėgina sumenkinti jų pasiekimus.

„Pirmą kartą, kai matėme didesnį įsiveržimą, Kremliaus propagandai labai sunkiai sekėsi suvaldyti tą informacinę aplinką, nes jie įėjo į Rusijos teritoriją, ten pabuvo keletą dienų ir netrukdomi pasitraukė.

Ir šį kartą vėl buvo laukiama, kada tie rusų savanoriai tokius išpuolius įvykdys, bet niekas nežinojo, kada ir kur. Tad šis puolimas, kurį dabar matėme – nors nedidelis, trijų kaimelių apylinkėse, pavyko, kurį laiką jie ten buvo. Rusija prie sienos neturi tiek pajėgų, kad galėtų ten laikyti ištisinę fronto liniją. Siena yra tik pridengta, bet to neužtenka, kad iš karto sunaikintų tokias grupes“, – įvertino E.Papečkys.

Tiesa, šį kartą rusų savanoriai patyrė didesnių nuostolių nei praėjusio įsiveržimo metu – Rusija įrengė gynybines linijas, kliūtis, užminavo praėjimus, todėl užvažiavę ant minų sprogo rusų savanorių tankas ir kelios šarvuotos mašinos.

„Karine prasme šis įsiveržimas nėra labai svarbus – taip, jis šiek tiek įtampoje laiko Rusijos pasieniečius, ten esančius karinius dalinius, erzina Kremliaus režimą.

Visgi, šie išpuoliai ir tai, kad egzistuoja toks karinis rusų vienetas, yra kaip rakštis Kremliui. Karo jis tikrai nenulems, bet tai yra naudinga ir besiginančiai Ukrainai, ir rusų savanoriams“, – argumentavo ekspertas.

Be to, Ukrainai taip pat naudinga tai, kad ne Ukrainos pajėgos įsiveržia į Rusijos teritoriją, bet išpuolius prieš Rusiją vykdo būtent Rusijos piliečiai, kovojantys prieš Kremliaus režimą.

„Tikslas nėra užgrobti Rusijos dalį, bet užeiti, parodyti, kad gali pasiekti kaimelį. Jeigu bandytų laikytis tuose kaimeliuose, rusų savanoriai patirtų tokių nuostolių, kurie sumažintų jų pajėgas ir operacija nebūtų verta tokių nuostolių.

Bet Kremlius irgi supranta, kad ateityje, susiklosčius palankioms aplinkybėms, gali taip atsitikti, kad vis dėlto kažkokia teritorija bus užgrobta, net paskelbta ten kokia nors valdžia, kokie nors pareiškimai padaryti apie perėmimą“, – neatmetė E.Papečkys.

Galėtų įgyti didelį svorį

Buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas, gynybos ir saugumo ekspertas Aurimas Navys savo ruožtu pabrėžė, kad pagrindinis rusų savanorių tikslas yra ginklu nuversti Kremliaus režimą, nes jie supranta, kad kitu būdu pasikeitimų Kremliuje artimiausiu metu nebus.

Anot A.Navio, patys Ukrainos pusėje kovojantys rusai puikiai supranta, kad dėl ribotų išteklių jų veiksmai labiau skirti Kremliui paerzinti – nors iš tiesų ir atitraukia rusų pajėgas nuo fronto.

Visgi, A.Navys pabrėžia ne tik karinę, bet ir politinę rusų savanorių, kovojančių Ukrainos pusėje, reikšmę.

Karybos ekspertas priminė, kad faktinis šios ginkluotos rezistencijos politinio sparno vadovas yra Ilja Ponomariovas, kuris iš tiesų buvo išrinktas užsienyje veikiančio rusų suvažiavimo.

„I.Ponomariovas turi teisę bent jau vadintis daugumos deputatu, jis buvo išrinktas – jie ir sako, kad atstovauja Rusijai, nes visi kiti nėra išrinkti, o yra paskirti. Šią mintį yra sunku perduoti žmonėms.

Jeigu kalbėtume apie politinį sparną, tai jie turi sumanymą, kad jeigu tą suvažiavimą pripažintų legitimiu, Rusijos Federacijai atstovaujančiu organu, kurį pripažintų Ukraina, Lenkija, JAV, tai įgytų didelį svorį, jie galėtų daugiau veikti, dar daugiau pasiekti.

Bet kad tas įvyktų, vis dėlto reikia tam tikrų mažų pergalių, o pergalės visų pirma yra pasiekiamos galvose. O kad tos pergalės galvose įvyktų, reikia pergalės ant žemės. Tie žmonės tą ir daro – tai yra Rusijos piliečiai, su ginklu rankoje kovojantys už savo valstybės laisvę nuo režimo“, – kalbėjo A.Navys.

Nors kaunasi Ukrainoje, rusų savanoriai, anot eksperto, pirmiausiai kovoja už savo valstybės laisvę.

„Jie sako: „Žiūrėkite, mes suprantame, kad nėra kito būdo, Rusijoje valdžia keičiama durtuvais. Mes neslepiame, kad norime pakeisti valdžią“. Jie nori panaikinti prezidento instituciją, jie nori padaryti, kad Rusija būtų parlamentinė respublika – jie net yra parašę naują Konstituciją.

Jie sako, kad „mes sustabdysime karą, atšauksime savo driskius iš okupuotų teritorijų, grąžinsime tai, kas priklauso kitoms valstybėms, prižada surengti demokratinius rinkimus, nuteisti karo nusikaltėlius, išardyti nusikalstamas jėgos struktūras“, – pasakojo A.Navys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.