Į EŽTT išrinktą G. Sagatį Teisėjų taryba patarė atleisti iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigų

Teisėjų taryba per neeilinį posėdį pirmadienį patarė prezidentui teikti Seimui atleisti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėją Gediminą Sagatį, išrinkus jį į kitas pareigas. Už tai vieningai balsavo 12 tarybos narių.

Gediminas Sagatys.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Gediminas Sagatys.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2024, 12:37 PM

Sausį 46 metų teisininkas Europos Tarybos (ET) Parlamentinėje Asamblėjoje buvo išrinktas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėju nuo Lietuvos.

Naujose pareigose jis pradės dirbti nuo balandžio 16 dienos. Jis teigė, kad tikisi pateisinti parodytą pasitikėjimą.

„Žengus šitą žingsnį, atgal kelio nėra, mano valia nepasikeitė“, – sakė Teisėjų tarybos posėdyje dalyvavęs G. Sagatys, paklaustas, ar neapsigalvojo dėl naujų pareigų.

Jis padėkojo visai teisėjų bendruomenei už prieš dešimt metų parodytą pasitikėjimą, kai tapo LAT teisėju.

„Norėjau pasakyti ačiū visai Lietuvos teisėjų bendruomenei už prieš dešimt metų parodytą pasitikėjimą, už galimybę mokytis iš jūsų visų. Manau, per dešimt metų kartu stipriai paaugome. Tai, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėju yra išrinktas 46 Europos Tarybos valstybių narių parlamentarų balsais būtent teisėjas iš Lietuvos, rodo, kad Lietuvos teismų sistema yra vertinama Europoje. Tuo labai džiauguosi. Tikiuosi pateisinti parodytą pasitikėjimą“, – sakė G. Sagatys.

G. Sagatys 2004 m. Mykolo Romerio universitete įgijo socialinių mokslų (teisės) daktaro laipsnį. 2000–2003 m. jis dirbo Krašto apsaugos ministerijoje specialistu Teisės departamente, 2003–2007 m. jis dirbo specialistu Seimo kanceliarijos Teisės departamente, o 2007–2013 m. vertėsi advokato praktika.

Nuo 2013 m. ir iki šiol dirba LAT Civilinių bylų skyriuje. Jis taip pat yra Mykolo Romerio universiteto, Teisės fakulteto, Civilinės justicijos instituto doktorantas, lektorius, docentas.

G. Sagatys EŽTT teisėjo pareigose pakeis kadenciją baigiantį teisėją Egidijų Kūrį.

ELTA primena, kad EŽTT teisėjams keliamus reikalavimus atitinkančius kandidatus Lietuvoje, visų pirma, atrenka Ministro pirmininko potvarkiu sudaryta darbo grupė. Kandidatų sąrašas teikiamas premjerui, kuris, įvertinęs kandidatūras, Vyriausybei teikia motyvuotą siūlymą dėl 3 kandidatų į EŽTT teisėjus.

Kandidatus į EŽTT teisėjus Vyriausybė teikia gavusi prezidento pritarimą ir pasikonsultavusi su Seimu.

Prieš balsavimą ET Parlamentinėje Asamblėjoje Lietuvos pasiūlyti kandidatai taip pat buvo įvertinti ir Parlamentinės Asamblėjos Teisėjų atrankos komitete.

EŽTT teisėjai renkami devyneriems metams. Šioms pareigoms jie negali būti išrinkti pakartotinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.