I. Šimonytės siūlymas A. Anušausko nesuviliojo: „Norėčiau atvėsti“

Atsistatydinantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina neįsivaizduojantis savęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pareigose.

 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
 Arvydas Anušauskas<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-03-19 10:13, atnaujinta 2024-03-19 10:54

Jis taip pat kartoja, kad siūloma rokiruotė, jog ministras galėtų pakeisti dabartinį NSGK vadovą Lauryną Kasčiūną, jo netenkina, nors premjerė Ingrida Šimonytė ir aiškino, kad toks pasikeitimas būtų logiškas.

„Nežinau, ar vis dėlto aš pasakiau galbūt neaiškiai. Aš sakiau, kad su rotacija nesutinku. Kas begali būti aiškiau?

Aš nenorėčiau, kad ta situacija kaip nors kartotųsi, ir, pavyzdžiui, įsivaizduokite mane NSGK pirmininku ir bet kuris paklausimas į KAM, bet kuris dalykinis klausimas būtų traktuojamas dviprasmiškai kaip spaudimas – epitetų galima prigalvoti. Aš nenorėčiau tokios situacijos.

Aš dirbau su tais žmonėmis, kuriuos gerbiu, ir aš manau, kad jie tikrai nusipelnė normalaus požiūrio į jų darbą. Juk KAM tikrai nedirbau aš vienas, dirbo dešimtys, šimtai žmonių. Manau, tos situacijos, kurios trukdė jų darbui, neturėtų kartotis, ir aš pirmiausia savęs pats nematau NSGK pirmininko pareigose.

Dabar populiarus terminas, kalbant apie atvėsimą, tai aš norėčiau atvėsti, artėjant šiltajam sezonui, ir viskas“, – aiškino A.Anušauskas.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė teigė, kad, jeigu prireiktų, vieną ar net kelis kandidatus į NSGK pirmininko vietą galėtų pasiūlyti ir „laisviečiai“. 

„Valdantieji gali persiskirstyti kvotas, yra visokių dalykų, mes galime prisiimti atsakomybę už NSGK valdymą. Laisvės frakcijoje tikrai atsirastų žmogus, gal net pora žmonių, iš kurių būtų galima išsirinkti“, – tikino A.Armonaitė.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kiek anksčiau jau teigė nepalaikysianti A.Anušausko kandidatūros į NSGK vadovus.

„Ministras Anušauskas yra pasisakęs keliomis temomis pakankamai, sakyčiau, netgi neatsakingai užmetęs šešėlį ant Seimo, tai, matyt, dabar bus aiškinamasi dėl tų išsakytų minčių pagrįstumo.

Kol kas nebuvo pagrindžiančių faktų, tai kai apsispręs konservatorių frakcija, kurį kandidatą teikti į pirmininkus, tuomet bus vertinimai“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

NSGK pirmininkas L.Kasčiūnas akcentavo, kad frakcija ir pats komitetas turėtų tinkamų kandidatų, jei A.Anušauskas nebebūtų svarstomas kaip pagrindinis variantas.

„Jau girdėjau komentarą gerbiamo Arvydo, kad jis jau dabar pats nebesvarsto tokios galimybės, bet mes tiktai turime ir komitete, ir mūsų frakcijos narių, kurie yra stiprūs šitoje srityje, turi milžiniškos patirties, ir jei taip netyčia susiklostytų, kad man reikės išeiti iš komiteto pirmininko posto, šitoje veitoje tikrai yra žmonių, su kuriais galima dirbti kaip komanda ir priimti mums labai svarbius dalykus“, – aiškino L.Kasčiūnas.

Tiesa, atsistatydinantis KAM vadovas A.Anušauskas kiek nenoriai kalbėjo apie galimą korupcinę veiklą, apie kurią užsiminė šeštadienį. Jo pasiteirauta, kodėl apie galimą spaudimą ir neskaidrumą jis nepranešė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

„Dar kartą kartoju, ką pasakiau vakar – aš kalbėjau apie antikorupcinę darbotvarkę, antikorupcinę veiklą ir šiuo atveju jeigu kas nors mėgindavo daryti kokias nors užuominas, mes tų žmonių niekur daugiau neįsileisdavom. Tai buvo vienetiniai atvejai, bet vis dėlto tokie atvejai buvo.

Šiuo atveju aš nesu kažkoks tarnybų žmogus, kuris iš karto įrašinėja ar dar ką nors daro, teisiog tai buvo pranešimai iš žmonių, kurie, manau, sąžiningai vykdė savo pareigas.

Tiems, kam reikia – tie žinojo. Jeigu aš norėčiau kam nors pranešti, aš praneščiau. Šiuo atveju tai buvo mūsų antikorupcinės politikos dalis, ir manau, kad mes ją įgyvendinome sėkmingai.

Kokių nors detalių aš neįpareigotas teikti ir neteiksiu“, – sakė A.Anušauskas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.