V. Čmilytė-Nielsen nepalaikytų A. Anušausko kandidatūros į NSGK pirmininkus: užmetė nereikalingų įtarimų šešėlį

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad iš krašto apsaugos ministro pareigų atsistatydinantis Arvydas Anušauskas neturėtų būti skiriamas naujuoju Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Parlamento vadovė savo poziciją argumentuoja tuo, kad A. Anušauskas savo pasisakymais apie neskaidrius viešuosius pirkimus „užmetė nereikalingą įtarimų šešėlį“.

Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Mar 19, 2024, 9:07 AM

„Jis, reaguodamas į tą jam nemalonią žinią, išgirstą iš premjerės, visgi labai neatsakingai kalbėjo ir užmetė nemenką kažkokių nereikalingų įtarimų, insinuacijų šešėlį. Tai sunkiai įsivaizduočiau jo galimą atėjimą į komiteto pirmininkus“, – LRT radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė atkreipia dėmesį, kad A. Anušausko pareiškimai nėra pagrįsti įrodymais.

„Mano supratimu, nėra nieko, kas būtų patvirtinę. Ir atrodo, kad pats Arvydas Anušauskas po truputį traukiasi nuo tų pirminių, galbūt emocingų pasisakymų. Bet čia mes remiamės į tai, kad politikai visgi turi labai atsakingai kalbėti, ypatingai kalbant apie tokią sritį kaip krašto apsauga“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Pakirsti pasitikėjimą, aš sakyčiau, yra labai neatsakinga“, – taip pat pažymėjo ji.

Todėl Seimo pirmininkė mano, kad tuo atveju, jei Laurynas Kasčiūnas būtų paskirtas krašto apsaugos ministru, naujojo NSGK pirmininko reikėtų ieškoti komiteto narių gretose.

„Svarbu, kad būtų ir darbų tęstinumas, ir tematikos žinojimas. Tad įvedus visiškai naują žmogų iš kito komiteto, turėčiau abejonių, jog tai būtų pats efektyviausias kelias“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad žinia apie netikėtą ministro atsistatydinimą informacija pasirodė penktadienį. A. Anušauskui nei patvirtinant, nei paneigiant socialiniuose tinkluose pasklidusių kalbų apie atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienio vakare patvirtino, kad premjerė I. Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Netrukus po šios žinios, šeštadienio rytą A. Anušauskas susitiko su prezidentu G. Nausėda ir pateikė daugiau detalių apie savo sprendimą trauktis. Politikas pripažino iš premjerės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. A. Anušauskas tikino, kad atsisakė tokios rokiruotės.

Tačiau politikų ir visuomenės dėmesį pritraukė A. Anušausko pareiškimas apie galimus neskaidrumo atvejus krašto apsaugos viešųjų pirkimų sistemoje. Politikas tikino susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Jis tikino užkirtęs kelią bandymams papirkti krašto apsaugos darbuotojus.

Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas. Į minėtus A. Anušausko pareiškimus suskubo reaguoti ir parlamento opozicija. Seimo mažumai priklausančios partijos šeštadienį pareiškė, kad nebedalyvaus premjerės pirmadienį organizuojamame susitikime, kuriame bus svarstomas lėšų gynybai klausimas. Dėl tų pačių A. Anušausko užuominų partija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms, situaciją pakomentavo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Ši institucija šeštadienį paskelbė, kad ikiteisminių tyrimų, susijusių su Krašto apsaugos ministerija, nėra pradėjusi. Visgi STT nurodė iš KAM sulaukusi informacijos apie Seimo narį Raimundą Lopatą, kurią vertina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.