Ilgai saugotos paslaptys garsios bylos nesustabdė: prokurorams – teisėjo atkirtis

Apeliacinio teismo pirmininkas ir jo vadovaujama trijų teisėjų kolegija toliau nagrinės bylą, kurioje teisiamas Klaipėdos nusikaltėlių pasaulio atstovas Virgilijus Valius, buvęs Klaipėdos advokatas Aivaras Surblys ir dar septyni asmenys.

Nerijus Meilutis<br>T.Bauro nuotr.
Nerijus Meilutis<br>T.Bauro nuotr.
Nerijus Meilutis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nerijus Meilutis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2024, 12:13 PM

Ši byla išskirta iš bendro korupcijos teismuose tyrimo, o pirmininkaujančiam N.Meilučiui nušalinimą buvo pareiškę patys prokurorai.

Antradienį dvi kolegijos narės paskelbė, jog nenušalina N.Meilučio ir byla bus nagrinėjama toliau.

Prašydamas nušalinti šį teisėją, prokuroras Aleksandras Kazakovas nurodė, kad už bendradarbiavimą su teisėsauga nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas tuometis advokatas Drąsutis Zagreckas duodamas parodymus minėjo ir N.Meilutį.

Ką skandalingasis advokatas kalbėjo apie šį teisėją, prokuroras teigė negalintis atskleisti, tačiau prisiminė, jog nagrinėjant vieną bylų jo pavardę minėjo ir V.Valius.

Laisvės atėmimo bausmę šiuo metu atliekantis klaipėdietis anksčiau skundėsi, kad ikiteisminio tyrimo metu jį apklausinėję pareigūnai naudojo psichologinį smurtą ir vertė duoti parodymus apie įvairius pareigūnus, tarp jų ir teisėją N.Meilutį.

Netikėtą prašymą jį nušalinti pareiškęs prokuroras A.Kazakovas tuo pat metu pripažino, kad šių veikėjų pasakojimai galėjo būti ir nepagrįsti: „Informacija buvo patikrinta ir įvertinta, bet nebuvo pagrindo apklausti N.Meilučio. Nėra duomenų, kad N.Meilutis šališkai nagrinėtų bylą, tačiau reikia vengti bet kokių spekuliacijų.“

Teisėjų kolegijos pirmininkas teigė nematantis jokio pagrindo nusišalinti, nes tiriant korupcijos teismuose bylą jis nebuvo apklaustas nei kaip liudytojas, nei kaip specialusis liudytojas. D.Zagrecko parodymų apie save teisėjas bylose visai nerado.

Teisėjas stebėjosi, kad apie iki šiol neįvardintus ir nežinia kokius D.Zagrecko parodymus prokurorai prabilo tik šeštaisiais korupcijos bylos tyrimo metais, nors nuo pat pradžios žinojo visas jo detales.

„Nušalinimą vertinu kaip nemotyvuotą bandymą pakeisti teisėjų kolegiją“, – tąkart pareiškė N.Meilutis.

Teisėjų kolegija, kur, be N.Meilučio, yra ir teisėjos Jūratė Jakubonienė bei Aiva Survilienė, nagrinėja ir kitą bylą, kur teisiamas A.Surblys, V.Valius bei buvęs Klaipėdos prokuroras Aidas Giniotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.