20-metė iš Vilniaus krašto kūdikį pagimdė smarkiai apdegusiame name Kaune: šeima pateko į siaubingą skurdą Policiją sustabdė gatvėje

Kaune, savo namuose jaunai mamai pirmadienį pagimdžius kūdikį, skubios pagalbos tarnybas pašiurpino šeimos gyvenimo sąlygos. Panašu, kad ji yra įklimpusi į didelį skurdą – 20 metų motina tvirtino net neturinti mobilaus telefono, todėl negalėjusi išsikviesti greitosios pagalbos.

 Apdegusiame name kūdikį pagimdžiusi 20-metė mama su vaikeliu paguldyta į Kauno klinikas. <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
 Apdegusiame name kūdikį pagimdžiusi 20-metė mama su vaikeliu paguldyta į Kauno klinikas. <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
 Apdegusiame name kūdikį pagimdžiusi 20-metė mama su vaikeliu paguldyta į Kauno klinikas. <br> M. Patašiaus asociatyvioji nuotr. 
 Apdegusiame name kūdikį pagimdžiusi 20-metė mama su vaikeliu paguldyta į Kauno klinikas. <br> M. Patašiaus asociatyvioji nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-26 10:32, atnaujinta 2024-03-26 11:18

Kūdikio besilaukusi moteris gyveno apleistame name Tunelio gatvėje netoli Kauno geležinkelio stoties, kurį buvo nusiaubęs gaisras.

Vaikelį ji pagimdė sekmadienį, tačiau medikai buvo iškviesti tiktai pirmadienio popietę, apie pusę penkių.

Greitosios pagalbos medikai apdegusiame būste rado motiną su naujagimiu, kuriuos nuvežė į Kauno klinikas. Mama su sūnumi šiuo metu yra ligoninėje.

Greitosios pagalbos atstovai naujienų portalui lrytas.lt sakė, jog berniuko ir mamos būklė pavojaus kelti neturėtų.

„Medikai labai skubėjo. Svarbiausia, kad abu gyvi, sveiki, sėkmingai nuvežti į ligoninę“, – pasakojo greitosios pagalbos atstovai.

Tarnybų darbuotojai portalui pasakojo, kad šeima gyvena labai vargingai.

Policiją sustabdė gatvėje

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Odetos Vaitkevičienės, pareigūnų ekipažas, pirmadienį važiavęs Tunelio gatve, išvydo gatvėje rankomis mojuojančius, sustoti prašančius žmones iš gimdyvės aplinkos.

Policininkams sustojus ir pasiteiravus, ar reikalinga pagalba, šie žmonės pranešė apie namuose, toje pačioje gatvėje pagimdytą kūdikį. Manoma, kad pranešusieji yra gimdyvės kaimynai arba jos giminaičiai.

Pareigūnai nedelsdami nuvyko nurodytu adresu, rado ten mamą su naujagimiu ir iškvietė greitąją pagalbą. Taip pat apie šeimą buvo informuota Valstybės vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Kol kas baudžiamoji byla dėl vaiko nepriežiūros, piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ir pareigomis neiškelta – vyksta aplinkybių patikslinimas, po kurio bus nuspręsta, ar yra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą. Kol kas neaišku, ar kūdikio tėvai gyvena kartu. 

Kauno policijai apie kūdikį pagimdžiusią 20-metę ir jos šeimą anksčiau nebuvo nežinoma.

Paaiškėjo, kad jauna motina gyvenamąją vietą yra deklaravusi Vilniaus apskrityje.

Vargu ar jai su vaiku sąlygos gyventi apleistame, liepsnų nusiaubtame name yra tinkamos – vaiko teisių sergėtojai veikiausiai pasirūpins, kad šeima bent jau laikinai būtų įkurdinta socialinėje globos įstaigoje.

Portalas lrytas.lt paprašė pakomentuoti situacijos Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos komentaro, kurį pateikė šios įstaigos Kauno skyriaus vyresnioji patarėja Dalia Drungelienė:

„Vakar vaiko teisių gynėjai gavo pranešimą iš policijos dėl kūdikio, rasto kartu mama. Nedelsiant buvo pasirūpinta, kad mažylis ir mama patektų pas medikus, kurie jų sveikata rūpinasi iki šiol. Kol kas su mama dėl jos sveikatos būklės pabendrauti nepavyko, tačiau artimiausiu metu vaiko teisių gynėjai vyks į gydymo įstaigą ir vertins vaiko situaciją. Šiuo metu vaikas yra saugus. Anksčiau šeimai pagalba nebuvo teikta.

Geriausia, kaip galime padėti žmogui, kuriam reikalinga pagalba – tai būti dėmesingi. Neseniai pagimdžiusiai mamai, vaikelį auginančiai moteriai ar bet kuriam kitam, su sunkumais susidūrusiam, yra ypač reikšminga artimųjų, specialistų, visuomenės parama. O mūsų atidumas šalia esančiam vaikui ar suaugusiam žmogui, jautrumas bei empatija kartais gali išgelbėti net gyvybę.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.