Buvę komunistų partijos nariai Seime skeptiški dėl valdančiųjų siūlymo pripažinti šią organizaciją nusikalstama

Seimo socialdemokratai nepritars antradienį parlamente planuojamam įstatymo pateikimui dėl Lietuvos komunistų partijos vertinimo, sako frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė. Pasak Lietuvos komunistų partijai priklausiusios politikės, socialdemokratai šį įstatymo projektą vertina kaip rinkiminį valdančiųjų įrankį.

Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2024, 10:35 AM, atnaujinta Mar 26, 2024, 10:55 AM

„Mūsų frakcija apsisprendė nepalaikyti projekto. Argumentai paprasti – matome tai kaip dar vieną desperatišką konservatorių bandymą konsoliduoti savo rinkėjus ir tai daryti tuo metu, kai iš tiesų vyksta rinkimai. Tai yra, mūsų supratimu, netinkamas laikas. Todėl tokiam siūlymui mes nepritariame“, – žurnalistams Seime antradienį teigė R. Budbergytė.

„Yra stiprios neigiamos išvados ir iš Teisės departamento, ir iš Europos teisės departmento ir apskritai tai yra toks projektas, kuris yra vertintinas kaip labai blogos teisėkūros pavyzdys“, – pridūrė ji.

R. Budbergytė sakė nesijaučia padariusi nusikaltimą dėl priklausymo šiai organizacijai.

„Tai, kad esu buvusi komunistė, esu pasakiusi garsiai. Tikrai nesijaučiu dėl to labai smagiai, (...) bet tikrai nesijaučiu nusikaltėle, nes neturėjau galimybės padaryti nei mažiausio nusižengimo dėl to, kad priklausiau šiai organizacijai“, – kalbėjo socialdemokratė. Tuo metu valdančiųjų konservatorių atstovas parlamente, taip pat buvęs komunistų partijos narys, Kęstutis Masiulis su žiniasklaida šiuo klausimu bendravo sarkastiškai.

„Mea culpa, mea culpa – ir aš buvau toje partijoje. Skeptiškai žiūriu (į projektą – ELTA), gal net šiek tiek šaipyčiausi – praėjus 34 metams pradėti tai vertinti?“ – retoriškai klausė K. Masiulis.

„Antras dalykas, jei į Sąjūdžio iniciatyvinę grupę pažiūrėtume, tai kiek ten (komunistų partijos narių – ELTA)? Du trečdaliai? Gal keturi penktadaliai, gerai paskaičiavus, komuniagų“, – kalbėjo politikas.

L. Kasčiūnas: svarbiausia negyventi klaidoje

Savo ruožtu naujasis krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas komentuodamas dviprasmiškai vertinamą iniciatyvą akcentavo istorinį teisingumą.

„Mes esame pasmerkę ir nusikalstamomis struktūromis pripažinę KGB, NKVD ir kitas struktūras. Tai komunistų partija buvo ta, kuri vadovavo šioms struktūroms. Ji Lietuvoje yra nelegali, bet nė viename teisės akte nėra pasakyta, kad ji yra nusikalstama organizacija. Todėl tą reikia padaryti“, – teigė konservatorius.

„Aš nė vieno nesmerkiu, viskas yra suprantama, buvo gyvenimiškos aplinkybės. Bet padarius klaidų... Ir mano gyvenime yra klaidų, tačiau svarbiausia jose negyventi“, – pridūrė ministras.

ELTA primena, kad Seimo konservatorių frakcijos nariai įstatymo projektą dėl Lietuvos komunistų partijos (LKP) pripažinimo nusikalstama organizacija, atsakinga už Lietuvos piliečių genocidą, nusikaltimus žmogiškumui, trėmimus ir masines represijas, registravo praėjusių metų pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.