Su EVT šalių vadovais susitinkantis G. Nausėda: didžiausias prioritetas – tęsti paramą Ukrainai

Priimdamas į Vilnių atvykusį Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką Charlesą Michelį prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad paramos Ukrainai klausimas išlieka Briuselio prioritetu.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martyna Pikelytė

Apr 2, 2024, 7:39 PM, atnaujinta Apr 2, 2024, 7:40 PM

„Didžiausias prioritetas mums visiems yra tęsti paramą Ukrainai, patraukti Rusiją atsakomybėn dėl nusikaltimų Ukrainoje. Tai bus įmanoma, jei būsime stiprūs ir vieningi“, – žurnalistams teigė G. Nausėda.

Antradienio vakarą G. Nausėda susitiko su EVT pirmininku bei Nyderlandų, Švedijos, Čekijos bei Bulgarijos šalių lyderiais – vyko diskusija apie naujo ES politinio ciklo, prasidėsiančio po šių metų birželį vyksiančių Europos Parlamento rinkimų (EP), prioritetus.

Savo ruožtu prezidentui antrino ir į Vilnių atvykęs EVT pirmininkas Ch. Michelis, kuris taip pat akcentavo paramos Ukrainai klausimą.

„Turime daryti viską, kad stiprintume Europos Sąjungą, kad užtikrintume saugumą. Minėjau ir jūsų prezidentui, kad turime pagerinti gynybinį pasirengimą, turime aiškiai pasakyti, kad remsime Ukrainą, kiek reikės, ir mobilizuosime visus įmanomus išteklius: finansinius, karinius, politinę paramą. Padarėme istorinį sprendimą suteikti kandidatės statusą Ukrainai ir pradėti derybas dėl narystės ES. Priėmėme sprendimą dėl finansinės paramos Ukrainai, tačiau to nepakanka, turime daryti daugiau, įskaitant ir karinės pagalbos srityje“, – teigė Ch. Michelis.

„Turime patys būti stiprūs, labai svarbu stiprinti mūsų ekonominę bazę. Mums bendroji rinka yra vienas svarbiausių dalykų, turime daugiau investuoti, kad atlieptume skaitmeninę pertvarką ir klimato kaitą“, – pridūrė jis.

G. Nausėda tikino, kad jau ne pirmą kartą bus aptariama Europos Sąjugos (ES) kompetencija, Europos bendrosios rinkos stiprinimas ir Europos ekonomikos prisitaikymas prie naujųjų technologijų.

„Iššūkiai yra čia, tačiau prie jų prisitaikyti galime tik tuo atveju, jei esame saugūs ir stiprūs“, – kalbėjo G. Nausėda.

Diskusijos šiuo klausimu balandžio mėnesį taip pat vyks Varšuvoje, Romoje ir Bukarešte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.