Dėl P. Gražulio performanso su dukra – vizitas pas vaiko teisių gynėjus: politikas išdėstė savo įvykių versiją

Ant „Auksinių svogūnų“ scenos savo 6-erių dukrą pasikvietęs buvęs Seimo narys Petras Gražulis sulaukė vaiko teisių gynėjų dėmesio. Nors Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė paprašė tik Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) įvertinimo, buvęs parlamentaras kartu su mergaitės mama dabar priverstas pasiaiškinti dar vienai institucijai – Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

Petras Gražulis ir Arūnas Valinskas<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis ir Arūnas Valinskas<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis<br>T.Bauro nuotr.
Birutė Navickaitė ir Petras Gražulis.<br>lrytas.lt montažas.
Birutė Navickaitė ir Petras Gražulis.<br>lrytas.lt montažas.
Petras Gražulis<br>V.Skairaičio nuotr.
Petras Gražulis<br>V.Skairaičio nuotr.
Petras Gražulis<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis<br>T.Bauro nuotr.
Edita Žiobienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Edita Žiobienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2024-04-08 15:09

Tiesa, pats P.Gražulis pasakoja savo įvykių versiją, ir aiškina, kad į humoristinio pobūdžio renginį, kuriame pajuokauta ir apie mergaitę, prašėsi pati dukra, o jos motina apie tokį viešą apsilankymą ir pati jau iš anksto buvo įspėjusi vaiko teisių gynėjus. Vaiko teisių tarnyba tai neigia.

Savo ruožtu E.Žiobienė akcentuoja, kad net ir su abiejų tėvų sutikimu vaiko į tokį turinį įtraukti tikrai nereikėjo, nes toks dėmesys ateityje gali turėti rimtų pasekmių.

„Dieviškos galios įrodymas“

Primename, kad neigiamų reakcijų buvęs Seimo narys susilaukė po to, kai į humoristinio pobūdžio apdovanojimus „Auksiniai svogūnai“ atsivedė ir savo mažametę dukrelę Moniką.

Apdovanojimą gavęs P.Gražulis vos užlipęs ant scenos pradėjo juokauti apie jau šešerius metus jį lydinčią istoriją, kai susilaukė nesantuokinio vaiko su viena Palangos verslininke, o vėliau ne vienerius metus viešai su vaiko mama aiškinosi savo santykius.

„Prisimenate, kai sakiau, kad aš nieko Birutei nedariau? Nieko. O ašaros mano buvo džiaugsmo. Kodėl? Už tai, kad 10 metų negalėjo nieko turėti, o aš nieko nedariau, tik į akis pažiūrėjau – ir pasveiko“, – apie savo dukros atsiradimo pasaulyje aplinkybes kalbėjo P.Gražulis, netrukus mergaitę pasikvietęs ir ant scenos.

„Monikute, ateik – tu sakei mamai perduosi“, – kvietė politikas.

Netrukus į sceną užlipo 6-erių P.Gražulio dukra.

„Pažvelkite, ponai ir ponios – dieviškos galios įrodymas. Tik žvilgsnis ir viskas“, – ironizavo renginio vedėjas A.Valinskas.

Netrukus mergaitės pasiteirauta, kam ji atiduos tėčio apdovanojimą.

„Birutei“, – atsakė ji.

Tuomet P.Gražuliui apdovanojimą įteikę renginio vedėjai jam atnešė dar vieną dovaną iš erotinių prekių parduotuvės.

Dėl tokio elgesio Vaiko teisių apsaugos kontrolierė E.Žiobienė kreipėsi į LRTK. Kaip portalui lrytas.lt pirmadienį sakė kontrolierė, komisija pagal savo kompetenciją turės įvertinti, ar toks žingsnis buvo tinkamas, tačiau pabrėžė, kad vaiko tokiame neigiamame kontekste viešai rodyti tikrai nereikėtų.

„Aišku, visada iškyla klausimas, kiek tai yra ar nėra tėvų sutikimas – tikėtina, kad čia turbūt ir buvo tėvų sutikimas, bet tas turinys, kuris yra parodomas, vis tiek vaikui neturi būti žalingas“, – akcentavo E.Žiobienė.

Pasak Vaiko teisių apsaugos kontrolierės, net ir pats „Auksinių svogūnų“ renginys savo turiniu tikrai nėra skirtas vaikams.

„Dėl visų tų juokų, kokie jie bebuvo, nes buvo ir intymesnių temų, bet konkrečiai mergaitės situacija buvo parodyta prastai vaiko savijautos prasme, tai buvo parodyta ir tuose filmuotuose vaizdeliuose, ir mes visi suprantame, apie ką tai buvo“, – aiškino E.Žiobienė.

Tiesa, ilgametis „Auksinių svogūnų“ vedėjas Arūnas Valinskas su tokiomis jos pastabomis griežtai nesutiko – jis teigė nesuprantantis, kodėl anksčiau P.Gražulio prašymus uždrausti žiniasklaidoje skleisti informaciją apie jo dukrą ignoravusi tarnyba dabar susirūpino mergaitės pasirodymu viešumoje.

„Man skambino pats P.Gražulis, sakė, kad ir jam, ir Birutei skambino vaikų teisės. Ir jis, kaip tėvas, pasakė, kad tarnybos neturi ką veikti. Tai jei tėvai taip kalba, ką lygioj vietoj čia bando įžvelgti valdininkai?“ – Eltai sakė A.Valinskas.

Jis aiškino, esą renginyje nebuvo kalbama apie tai, ar santuokoje, ar nesantuokoje gimė P.Gražulio dukra.

„Tai visi šitie pseudo vaikų gynėjai tegul eina nafik“, – rėžė A.Valinskas.

E.Žiobienė pridūrė, kad patį A.Valinską tikrai gerbia, tačiau toks tarnybų įsikišimas turėtų atkreipti dėmesį į tai, jog į vaikų interesus taip pat reikėtų atsižvelgti.

„Visada galima bendradarbiauti ir ieškoti bendrų sprendimų. Mes kreipėmės tik į LRTK, kad ateičiai būtų pamoka visiems, kad tokių dalykų nereikėtų daryti ir vaikų įtraukti į tokį turinį, bet suprantu, kad atskirai dar Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba kreipėsi į pačius tėvus. Čia jau yra visai kitos institucijos darbas.

Aš tikrai gerbiu A.Valinską, gerbiu jo darbą, bet manau, kad visiems reikia labai normaliai pažiūrėti į tai, kad vaikus irgi reikia gerbti, vaikų interesus reikia saugoti, ir pagalvoti, kad juokai juokais, bet tai, kas leidžiama kalbėti apie politikus, viešuosius asmenis, vaikams reikės gyventi, reikia, kad jų aplinka niekada neturėtų pagrindo iš jų tyčiotis.

Aš suprantu tikslą, kad yra tikslas pasijuokti ir parodyti viešus asmenis, bet vaikus reikėtų palikti nuošalyje“, – ragino E.Žiobienė.

P.Gražulis pateikė savo versiją

Portalui lrytas.lt susisiekus su pačiu P.Gražuliu, šis patikino, kad Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba iš tiesų kreipėsi tiek į jį, tiek į mergaitės mamą, tačiau tokių veiksmų dabar jau buvęs Seimo narys teigė visiškai nesuprantantis.

Kaip aiškino politikas, į humoristinį renginį ketino vykti ir pati mergaitės mama, tačiau sunegalavusi ji vaiką patikėjo į tėčio rankas. Taip pat, pasak P.Gražulio, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba apie tai buvo informuota.

„Pasirodo, Birutė prieš vesdama Monikutę į „svogūnus“ buvo informavusi vaikų teises, ir vaiko teisės sakė, kad tai bus mielas renginys Monikutei. Antras dalykas – ji buvo nusipirkusi bilietą su Monikute į „svogūnus“, bet man nieko nesakė – aš nežinojau. Norėjo man padaryti siurprizą. Bet Birutei tą dieną pakilo temperatūra, nebegalėjo ateiti, ir paprašė, kad aš pasiimčiau Monikutę.

Aš jai sakiau, kad mane greičiausiai kvies ant scenos, bus nepatogu su Monikute, sako: tai ji pasėdės. Monikutė pradėjo verkti, labai prašė, kad paimčiau. Ir aš paėmiau ir atsivedžiau į tuos „svogūnus“ – čia jokios problemos.

Dabar mes parašėm atvirą laišką Žiobienei – kad kai reikėjo apginti Monikutės teisės, kada visos žiniasklaidos priemonės nuo ryto iki vakaro apie tai rašė ir mane iki ašarų davedė, jūsų tada nebuvo. Ir į teismus kreipėmės – niekas nereagavo, maždaug, viešas asmuo, prisidribai ir kentėk. O dabar jau jie susirūpino“, – nusivylimo neslėpė politikas.

Kalbėdamas su portalu lrytas.lt P.Gražulis buvo pakeliui į Palangą – ten švęs dukros 6-ąjį gimtadienį, o vėliau turės mergaitę pristatyti vaiko teisių gynėjams.

„Nuotaika jos – kuo puikiausia, tuos „svogūnus“ dar du kartus ji žiūrėjo per televiziją, juokėsi, yra patenkinta, ir tų subtilybių vaikas nesupranta. Dar vienas dalykas – šitam renginy nebuvo nei n-7, nei n-14 ženklų – visi galėjo žiūrėti ir visi žiūrėjo. Čia yra kabinėjimasis, nes per daug gerai buvo Gražuliui, o per daug blogai Šimonytei, konservatoriams ir Raskevičiui“, – aiškino buvęs Seimo narys.

Paklaustas, ar nemano, kad toks elgesys mažametei dukrai gali pakenkti jau vėliau, kai ši paaugs, P.Gražulis svarstė, kad būtent šis renginys jai įtakos tikrai neturėtų padaryti.

„Kai tik gimė Monikutė ir pradėjo žiniasklaida tyčiotis, aš ir akcentavau, kad paaugs, išlieka istorija ir socialiniuose tinkluose, tada gal kiti parodys ir tyčiosis iš jos – tada nereagavo, tada čia viskas gerai. O dabar jau, matai, susirūpino, kad vaikas paaugs ir bus blogai. Nieko nuo šito Valinsko „svogūnų“ nebus blogai“, – įsitikinęs jis.

Gavo informacijos apie vaiko teisių pažeidimą

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Alina Žilinaitė portalą lrytas.lt informavo, kad dėl „Auksinių svogūnų“ transliacijos tarnyba iš tiesų yra gavusi pranešimą dėl vaiko teisių pažeidimo.

„Tad praėjusią savaitę susisiekėme su vaiko tėvais pasiteirauti, kaip vaikas jaučiasi ir ar gali reikėti pagalbos. Jeigu bus poreikis pagalbai ją inicijuosime, parenkant šeimai reikiamas paslaugas.

Vaiko teisių gynėjai yra pasirengę padėti ir reaguoja į kiekvieną gautą pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, konsultuoja šeimos narius bei tikslingai nukreipia pas kitus specialistus – psichologus, medikus, socialinius darbuotojus, teisininkus ir kt.“, – tarnybos komentarą perdavė A.Žilinaitė, pridūrusi, kad prieš renginį į tarnybą kreiptasi nebuvo.

Pasak jos, gavę pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą vaiko teisių gynėjai visuomet bendrauja su vaiku ir jo tėvais, o šiuo atveju reikia atkreipti dėmesį į tai, kad tokios situacijos vaikui gali sukelti net trauminę patirtį.

„Svarbu suprasti, kad vaikas aplink jį vykstančius įvykius supranta kiek kitaip nei suaugę, daug jautriau priima kritiką savo ar tėvų atžvilgiu, yra linkęs prisiimti sau kaltę. Tad kartais iš pažiūros nekaltas pajuokavimas vaiko ar jo tėvų atžvilgiu gali sukelti trauminę patirtį, kuri vėliau atsilieps vaiko gyvenimui“, – nurodoma atsiųstame komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste